Gyimóthy Éva Szerző: Gyimóthy Éva Megjelent: 11 éve

A HR stratégiának igazodnia kell a vállalat igényeihez

- Hogyan alakult pályafutása, mielőtt a Xerox HR igazgatója lett?

- A Pécsi Tudományegyetem controllereként olyan gondolkodás- és látásmódhoz jutottam, amelyet a mai napig használok a munkám során; bér- és munkaügyi osztályvezetőként pedig a hagyományos értelemben vett személyzeti terület alapfeladatait sajátíthattam el. Ezt követően a Tesco Global Zrt. Pécsi Áruházának HR igazgatói pozícióját töltöttem be. Később az itt megszerzett üzleti és kereskedelmi ismereteimre, valamint vezetői tapasztalataimra építhettem a BAT Pécsi Dohánygyár Kft-nél végzett munkámat. Az ott eltöltött 3 év tette lehetővé a szakmai felkészültségem és vezetői képességeim magasabb szintre emelését, valamint a HR modern területeinek még mélyebb megismerését. A menedzsment HR támogatása pedig ahhoz járult hozzá, hogy HR vezetőként valóban értéket tudtam teremteni.

- Az új munkakörrel mennyiben változott munkája?

- Az eddig elsajátított kompetenciákat most kamatoztathatom a legszélesebb körben, a felelősség, a lehetőség és a felkészültség találkozik ebben a beosztásban. Idáig egy adott áruház, vagy egy szervezeti egység HR támogatásának feladata jutott részül, most viszont egy teljes cég HR tevékenységének koordinálásáért, valamint a Xerox horvát és szlovén leányvállalatának személyügyi feladataiért is én vagyok a felelős.

- Hogyan koordinálja a külföldi vállalatok munkáját? Sokat utazik?

- A Xerox Magyarország Kft. regionális központként 2004-től támogatja a horvát és szlovén leányvállalatok tevékenységét, amelyhez elengedhetetlen a külföldi kollegákkal való napi szintű kapcsolattartás. Mivel célom a földrajzilag tőlünk távol dolgozó kollégákkal minél szorosabb együttműködés, valamint egy közös csapat kialakítása, így munkaköröm valóban sok utazással jár a rendszeres látogatások miatt.

- Akár azt is el tudná képzelni, hogy külföldön éljen?

- Igen. Mivel a férjem is multinacionális vállalatnál dolgozik, elkerülhetetlen, hogy hosszabb távon ez bekövetkezzen, akár az ő, akár az én karrierem kapcsán. Ezt a lépést azonban csak a családommal együtt tudom elképzelni.

- Hány kollegával végzik a személyügyi munkát?

-Jelenleg 280 munkavállaló tartozik hozzám. A vállalaton belül a HR funkcionális egysége optimális méretű (3 fő), melynek a feladata a stratégia kidolgozása, végrehajtása, valamint a megfelelő erőforrás-allokáció kialakítása.

- Mire fókuszál a HR-politika a Xerox-nál?

- Fő területei közé a munkavállalók fejlesztése, a tehetséggondozás, a szervezetfejlesztés és a vállalati kultúra erősítése tartozik. Mivel a HR belső támogató funkcióként önmagában nem, csupán az üzletért létezhet, az alkalmazott HR stratégiának mindig igazodnia kell a vállalat igényeihez és a hosszú távú stratégiájához.

- Tervez-e ebben valamilyen változtatást, újítást? Mely területeken kell erősíteniük?

- Fel sem merült a gyökeres átalakítás gondolata, mivel a jelenlegi HR nagyon jó alapokon nyugszik. Célom a meglévő rendszerek fejlesztése, az üzleti célokkal való finomabb összehangolása, illetve egy holisztikus szemlétet kialakítása, amely azt jelenti, hogy az egyes divízióvezetőket sokkal inkább be kívánom vonni a HR stratégiai kérdéseibe. A közeljövőben egy munkaköri kategória (grade) rendszer bevezetését, továbbá a javadalmazási rendszer, valamint a karriermenedzsment rendszer felülvizsgálatát is tervezem.

- Van-e valamilyen speciális jellemzője a toborzási technikájuknak? Milyen elvárásokat fogalmaznak meg az újonnan érkezőkkel szemben?

- Itt nem a kiválasztási folyamatot, sokkal inkább a szemléletmódot emelném ki. A kompetencia alapon történő értékelés nemcsak a toborzásban, hanem a munkavállalók fejlesztésben, tehetséggondozásban, karriermenedzsmentben is megnyilvánul és ez a következetesség nagy erőssége a Xerox emberi erőforrás menedzsmentjének. Számunkra a szakértelem, az emberi kompetenciák és menedzserek esetén a vezetői képességek egyformán fontosak, ezek nagy hangsúlyt kapnak a kiválasztásban és a munkavállalók fejlesztésében egyaránt.

- Ön szerint milyen tulajdonságokkal kell mindenképpen rendelkeznie egy jó HR szakembernek?

- Úgy vélem, nem elég a szakmához érteni, meg kell ismerni az adott cég üzleti tevékenységét is. Ezen felül képesnek kell lenni arra, hogy a személyzeti és HR folyamatokat lefordítsuk az üzlet nyelvére, hogy a többi vezető ne csupán adminisztrációs feladatként tekintsen munkánkra, hanem felismerjék a hozzáadott értéket, amit nyújtani tudunk. Végeredményben célunk, hogy a vezetők kezébe olyan hatékony eszközöket adjunk, amelyekkel legfontosabb erőforrásaikat - az embereiket - tudják minél jobban vezetni, irányítani, tehetségüket a legjobban kiaknázni és a vállalat stratégiai céljainak szolgálatába állítani.

- Nőként milyen nehézségekkel kellett szembesülnie munkájában?

- Karrierem során megszoktam, hogy férfiakkal dolgozom együtt, akár egyedüli nőként egy kizárólag férfiakból álló vezetőtestületben, mint például a BAT Hungarynél. Nehézségeket eddig nem tapasztaltam, mivel minden pozíciómban egyenrangú partnerként ismertek el.

- Mikor tudná kijelenteni, hogy "elérkeztem pályafutásom csúcsára"?

- Nem tartom magam karrieristának. A célom a folyamatos fejlődés, nem pedig egy adott pozíció megszerzése. Fontos számomra, hogy a munka kihívást jelentsen és legyen lehetőségem újat alkotni. Szerencsémre eddig minden pozícióm megadta számomra ezt a kihívást és minden esetben kamatoztatni tudtam addig megszerzett tapasztalatomat és ismereteimet. Úgy érzem, a Xerox is egy olyan hely, ahol nemcsak újat tanulhatok, hanem megtalálom a fejlődési lehetőséget is, mindamellett, hogy eddigi szakmai tapasztalatomon keresztül új látásmódot és helyenként új megközelítést tudok vinni a folyamatok irányításába, ezáltal értéket teremtve a vállalat számára.

Gyimóthy Éva, HR Portal
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egy férfi éveken keresztül vett fel jogosulatlanul családi pótlékot

Vádat emelt az ügyészség Szegeden egy szerb férfi ellen, aki három Szerbiában lakó gyermeke után több mint öt éven keresztül vett föl... Teljes cikk

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a NAV

Fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a házkutatások során több gépfegyvert és pisztolyt is... Teljes cikk

Szervezeti változás? Ez a 4 érzelmi intelligencia-stratégia segít az alkalmazkodásban

Az érzelmi intelligencia (EQ) megkönnyíti az egyéni alkalmazkodást a változásokhoz, és bár egyelőre kevés kutatást végeztek a témában,... Teljes cikk

Brexit - Elutasították a kilépés feltételeiről szóló megállapodást

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit)... Teljes cikk

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren lesz sztrájk

Nyolc németországi nemzetközi repülőtéren tartanak sztrájkot kedden a biztonsági szolgálatok dolgozói, Frankfurt és Hamburg mellett Münchenben,... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár