kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

„A jó HR-es (is) holtig tanul!” - szakirányú továbbképzések a Corvinuson

A Budapesti Corvinus Egyetem felnőttképzési programjai között évek óta két HR-eseknek szólót is találhatunk. A hallgatói költségtérítési díj mellett mindenképpen érdemes további szempontokat is mérlegelni, amikor a jelentkezésről döntünk. A kérdés megválaszolását érdemes a címben szereplő két program rövid történetével kezdenünk.

Az idén ötödik éves HR Business Partner Program a Budapesti Corvinus Egyetem és a hazai szervezetfejlesztési piac meghatározó szereplői, a Flow Csoport és az OD Partner stratégiai szövetségében megvalósuló szakirányú továbbképzés. (A képzésről készült ismertető film az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=bAAgf2NQ1zA). Célja, hogy a legjobb hazai és nemzetközi HR felsővezetői gyakorlatot tegye elérhetővé a jelentkezők számára. Az idén megalakult 60 fős ALUMNI szervezet évente három alkalommal a képzés során és a végzés után is további szakmai programokat kínál tagjainak.

A program öt évvel ezelőtt a szintén komoly szakmai hagyományokkal büszkélkedő Humánmenedzsment képzésből nőtte ki magát. A szakma fejlődésével párhuzamosan az akkor már több, mint egy évtizede futó program résztvevői köre egyre heterogénebbé vált az előzetes tapasztalat mentén. Egyesek még több elméletet és ismeretátadást igényeltek, miközben mások egyre inkább a problémaorientáltabb módszertani eszközöket kezdték el preferálni (sajátélményre építő fejlesztési módszertanok kipróbálása, konkrét stratégiai esetek gyakorló HR-es felsővezetők és szervezetfejlesztő tanácsadók általi bemutatása stb.).

Ekkor vetődött fel egy tanácsadó cégekkel közösen kifejlesztett program gondolata, amelyet az első évben a Flow Csoport tanácsadói és a Corvinus Egyetem Vezetés-Szervezés mesterprogramjának oktatói töltöttek meg tartalommal, majd ehhez kapcsolódott egy évvel később az OD Partner saját HR Business Partner Kutatására épülő tárgyaival, amelyek a HR szervezet belső együttműködési dilemmáit és a HR migrációkat mozgató nemzetközi trendek megértését segítik elő.

A két képzési program (a Humánmenedzsment és a HR Business Partner) közül a célcsoport igényei és a képzési módszerek alapján érdemes választani, hiszen mind az oktatók, mind pedig az átadni kívánt ismeretek körében vannak átfedések (és hangsúlybeli eltérések).

A Humánmenedzsment képzésre alapvetően felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket várunk, akik nem feltétlenül rendelkeznek emberierőforrás-menedzsment illetve vezetői/üzleti-szervezeti tapasztalattal (bár néhány év operatív HR-es tapasztalat mindenképpen előnyt jelent), de munkavállalóként bizonyos rálátással bírnak az alapvető HR rendszerek működésére. A résztvevők sokszínűsége sokirányú tapasztalat-átadási lehetőséget jelent a gyakran bölcsész, mérnök, jogász és közgazdász első diplomával rendelkező hallgatók körében. Az oktatás alapvetően szombati napokon, gyakorlatias jelleggel, az ismeretátadásra és a tudásmegosztásra építő oktatási módszertanok alkalmazásával történik. A program szakdolgozattal zárul, a diploma és a képzés az operatív támogató HR-es szerep tudatosabb kialakításában, gazdagításában igyekszik elméleti és gyakorlati segítséget nyújtani.

A munka mellett elvégezhető, szintén az egyetem által kiadott diplomával elismert HR Business Partner szakirányú továbbképzés célja a HR „generalista” és „specialista” jellegű munkakörben, illetve fejlett HR rendszerekkel jellemezhető szervezetekben vezetőként tevékenykedők felkészítése egy olyan HR felsővezetői szerepkörre, amely az üzleti vezetőkkel kialakított stratégiai partnerségre épül.

hrbp


A képzés során a hallgatók ebben kapnak támogatást és üzleti/gazdálkodási tudásuk bővítésén keresztül, szervezet-diagnosztikai és módszertani készségeik és tanácsadói készségeik fejlesztése által. Az órák az oktatási időszakban két-három heti gyakorisággal, péntek délután és szombati napokon vannak, intenzív oktatási blokkok, ill. tréning-jellegű keretek között, ez a program is szakdolgozattal zárul.

Az egyik hallgató szakdolgozatának keretében megvalósult felmérés arra irányult, hogy feltárja, hogyan hatott a képzés a programban résztvevőire és szervezeteikre. A kutatás arra a fő eredményre vezetett, hogy a képzés szemléletváltó hatása egyéni szinten érhető tetten leginkább (személyes felelősségvállalás, összetett szervezeti problémák kezelése, erősebb vezető-támogató szerep stb.) és ebben kulcsszerepet játszott a tanulócsoportok tanulószervezeti működése. A hallgatók által képviselt új szemlélet és módszerek bevezetésére szervezeti szinten is kedvező reakciók érkeztek. Ennek alátámasztására álljon itt két idézet a hallgatóktól.

„A tudás átadása, a szakmai tapasztalatok megosztása egyfajta támogató együttműködés keretében valósult meg, ötvözvén az önreflexiót és a mások tapasztalataiból való tanulást ... A közös értékrend és kultúra formálódása során képessé váltunk a közös tanulásra. Egyre inkább nyitottabbá váltunk arra, hogy meglássuk saját felelősségünket a velünk történő eseményekkel kapcsolatban és hajlandók legyünk tenni a változásért.”

„A képzés elkezdése előtt kétségeim voltak, hogy a HRBP szerep nekem való-e, maradjak-e a mostani cégemnél, hiszen nem tudtam fejlődni, nem kaptam szakmai támogatást. A képzés viszont megerősített abban, hogy a változást elsősorban saját magamnak kell kezdeményezni és proaktívan előremenni.”


  • A HR Business Partner képzés magyar és angol nyelvű részletes ismertetője (az idei évre érvényes időpontokkal) a következő linkről tölthető le (http://www.flowcsoport.hu/openprograms), illetve mindkét program megtalálható a Budapesti Corvinus Egyetem honlapján is, ahol további szakirányú továbbképzéseinkről (pl. Beszerzési menedzsment; Energiagazdálkodási szakközgazdász; Orvos-, gyógyszerész-közgazdász, Jogász-, ill. mérnök-közgazdász; Környezeti menedzsment; Közbeszerzési menedzsment; Lean vezetés; Informatikai menedzsment; Logisztika és ellátási lánc menedzsment; Projektmenedzsment és Nemzetközi Disztribúció) is naprakész információkat kaphatnak.

  • A HR Business Partner ill. Humánmenedzsment programokkal kapcsolatos szakmai kérdésekkel forduljanak a képzések programigazgatójához (Dr. Takács Sándor, tanszékvezető egyetemi docens, e-mail: [email protected], mobil: 20-9463-818) Az idén ősszel induló programokra július közepéig fogadunk jelentkezőket.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Cégvezetők Csúcstalálkozója - 2024. Könnyebb vagy nehezebb lesz a pálya?

Mit hoz a 2024-es év? Könnyebb lesz a pálya az üzleti szektornak? Vagy a kiszámíthatatlanság, fenyegetettségi helyzetek kereszttüzében kell továbbra... Teljes cikk

Hogyan biztosítsuk a kerékpáros munkába járást?

Az elmúlt években a kerékpár és az elektromos kerékpár egyre népszerűbbé vált a munkába járás és szabadidős tevékenységek során egyaránt.... Teljes cikk

Költségelemzést Támogató Munkaidő-Nyilvántartás

A munkaügyi nyilvántartások, munkaidőadat-nyilvántartás és bérszámfejtés általánosan alkalmazott módszereit egyes esetekben el lehet, és... Teljes cikk