kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

A közmunka uralta a munkaügyi központok nyári álláskínálatát

Továbbra is félmillió alatt marad az álláskeresők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júliusi adatai szerint. Az üres álláshelyek közel 70 százaléka közmunka volt júliusban, de egyre több a piac által létrehozott munkahely is.

A 2013. júliusi zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ)regiszterében 497,2 ezer álláskereső szerepelt, amely az előző hónaphoz képest lényegében nem változott, míg az előző év azonos hónapjához képest 5,8 százalékkal (30,4 ezer fővel) mérséklődött. A nyilvántartott álláskeresők létszáma továbbra is az 500 ezres szint alatt maradt - írja az NFSZ jelentése.

A legtöbb álláskeresőt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találjuk, e két megye a teljes állomány 21,6 százalékát adta.

A férfi álláskeresők száma a júliusi zárónapon 243,2 ezer fő volt, amely az összes álláskereső között 48,9 százalékos arányt jelentett. A férfiak esetében továbbra is csökkenésről beszélhetünk az előző hónaphoz képest. A nők számának az előző év júliusához képesti csökkenése továbbra is jelentős, körükben 8,1 százalékos (22,3 ezres), míg a férfiak esetében 3,2 százalékos (8,1 ezres) mérséklődésről beszélhetünk.

Iskolai végzettség tekintetében a legfeljebb általános iskolát végzettek 198,0 ezres létszáma az álláskeresőkön belül 39,8 százalékot jelentett a vizsgált hónapban. Középfokú iskolai végzettséggel 270,6 ezer (54,4 százalék), felsőfokú végzettséggel pedig 28,6 ezer fő (5,8 százalék) rendelkezett.

A tárgyhónapban 225,6 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek több mint egyötöd részük álláskeresési ellátásban, a többség pedig szociális jellegű támogatásban részesült.

Júliusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,5 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye rendelkezik, emellett megemlíthető még Budapest és Vas megye is.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2013. II. negyedévben 449,3 ezer főt tett ki, amely 10,3 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

Pesten jobb pályakezdőnek lenni

2013. júliusban a nyilvántartásban 66,9 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 13,5 százalékot jelentett.

A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván, de e két megye mellett még jelentős a Hajdú-Bihar megyében regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is. A pályakezdők aránya az összes álláskereső között a legalacsonyabb (10 százalék alatti) a fővárosban és Pest megyében, míg a legmagasabb (16 százalék feletti) Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében volt.

A pályakezdő álláskeresők zárónapi száma a következőképpen oszlott meg a megszerzett legmagasabb iskolai végzettség szerint júliusban: 33,1 százalékuknak legfeljebb általános iskolai, 21,0 százalékuknak szakiskolai, szakmunkásképző, 15,1 százalékuknak gimnáziumi, 24,4 százalékuknak szakközépiskolai, technikumi, 6,4 százalékuknak felsőfokú iskolai végzettsége volt.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz képest. A 163,9 ezer tartós álláskereső az összes álláskeresőhöz viszonyítva 33,0 százalékos aránnyal szerepelt júliusban.

Júliusban a 25 éven aluli korosztályba 82,2 ezer álláskereső tartozott, az 50 éven felüli állástalanok száma 117,9 ezer fő volt. A fiatalabbak 16,5 százalékot, az idősebbek, az 50 év felettiek pedig 23,7 százalékot képviseltek az álláskeresők között. A legnagyobb arányban 25 év alatti álláskereső Tolna megyében, legkisebb arányban a fővárosban található.

Az idősebb – 50 év feletti – korosztály jelenléte az álláskeresők között leginkább a fővárosra és Fejér megyére jellemző.

A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek aránya 49,9 százalék1 volt, az országos átlagtól alacsonyabb érték tizenkét megyében mutatkozott júliusban, a legmagasabb aránnyal Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megye rendelkezett.

Vége a tanévnek, sok a fiatal regisztráló

A nyilvántartásba belépők száma a szokásos szezonális hatásoknak megfelelően továbbra is növekedést mutat, egy hónap alatt 9,8 százalékkal nőtt a beáramlók száma, míg előző évhez képest 7,2 százalékos csökkenés realizálódott. A 64,5 ezer fős állománynak több mint egynegyedét a pályakezdő fiatalok tették ki, hiszen szezonális jelenség, hogy a tanév befejeztével megemelkedik a nyilvántartásba belépő pályakezdő álláskeresők létszáma.

Szintén a pályakezdők okozták az első alkalommal belépő álláskeresők számának bővülését, egy hónap alatt 27,4 százalékos növekedésről, egy év alatt 7,2 százalékos visszaesésről számolhatunk be esetükben. A szakképzetlenek közé soroljuk a legfeljebb általános iskolát és a gimnáziumot végzett álláskeresőket.

A betöltendő állások többsége támogatott

A tárgyhónap folyamán a foglalkoztatók összesen 48,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amely az előző hónaphoz és előző év azonos hónapjához viszonyítva is emelkedést mutatott.

A legtöbb új munkaerőigény Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, e két területi egység esetében megjelenő álláslehetőségek a teljes kínálat 23,6 százalékát tették ki.

Összességében 2013. júliusban 88,7 ezer munkaerőigény állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 45,7 ezer állás maradt üres, betöltetlen.

Az újonnan bejelentett munkaerőigények között továbbra is a támogatott álláshelyek domináltak (70,0 százalék) - a támogatott álláshelyek zöme pedig jellemzően közfoglalkoztatás. Míg Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok megyében tíz állásból nyolc támogatott álláshely volt, addig Győr-Moson-Sopron és Vas megyében csupán kettő, emellett még a fővárosban, Zala és Komárom-Esztergom megyében is a nem támogatott állások domináltak.

A vizsgált hónapban az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 34,2 ezer volt, amely az előző hónaphoz képest 47,0 százalékos, előző év azonos hónapjához képest 29,5 százalékos növekedést mutatott. A legnagyobb támogatott munkaerőigény kínálattal Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye rendelkezett.

A piaci alapon meghirdetett állásokból is több lett

A tárgyhónapban bejelentett 14,6 ezer nem támogatott munkaerőigény az előző év júliusához viszonyítva jelentős, 26,7 százalékos növekedést mutatott, vagyis általában is javult tavalyhoz képest a munkaerő-piaci helyzet.

Ezer feletti ilyen jellegű munkaerőt Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében igényelték a foglalkoztatók.

A nem támogatott munkaerőigények többsége a feldolgozóipar és a kereskedelem nemzetgazdasági ágból érkezett a tárgyhónapban. A feldolgozóiparon belül továbbra is az élelmiszer-, ital-, dohánytermék gyártás volt a nagyobb számosságú ágazat az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek vonatkozásában.

A feldolgozóiparban történtek a legnagyobb létszámleépítések

Júliusban 16 cég 776 főt érintően tette meg létszámcsökkentési bejelentését az illetékes munkaügyi kirendeltségen. 2012. júliushoz viszonyítva 496 fővel csökkent a csoportos létszámcsökkentéssel elbocsátottak száma.

Ebben a hónapban a létszámleépítés 9 megyét érintett, közülük Fejér megye emelhető ki. A bejelentések ágak szerinti megoszlását tekintve a tárgyhónapban a legtöbb munkavállalót továbbra is a feldolgozóiparból készültek elbocsátani.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk