kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

A KYC-eljárás: mit jelent pontosan és miért fontos a szolgáltatók számára

Napjainkra a KYC-eljárás szerves részévé vált az online kaszinók regisztrációs folyamatának. Előbb vagy utóbb minden játékos találkozik vele, azonban a témával kapcsolatban sok a félreértés és félinformáció. Írásunkban röviden körbejárjuk a KYC-eljárást, és magyarázatot adunk. A következő témákat fogjuk érinteni:

  • mit takar a KYC kifejezés;
  • miért szükséges a KYC-eljárás;
  • mi szükséges a KYC-eljáráshoz;
  • milyen előnyöket biztosít?

Mi is az a KYC?

A KYC a „Know Your Customer” (ismerd az ügyfeled) angol kifejezés rövidítése, és egy olyan eljárást takar, amely fontos szerepet interneten működő vállalkozásoknál, különösen az online kaszinók esetében. A Casino Alpha szerint a KYC eljárás kényelmetlensége ellenére határozottan előnyös az online játékosok számára, mivel megakadályozza a csalárd tevékenységeket, a személyazonosság-lopást és a pénzmosást az online kaszinóiparban.

Egy online kaszinóban a regisztráció általában gyors és egyszerű, a legtöbb esetben 1-2 percen belül már játszhatunk is. Azonban ahhoz, hogy a fiókunk teljesen ellenőrzött legyen, és a nyereményeink kifizetését kezdeményezhessük, szükséges átesni a személyazonosság igazolásán, vagyis a KYC-eljáráson.

Mire szolgál a KYC-eljárás és miért kötelező?

Az online kaszinók működése nagyon szigorúan szabályozott, manapság a KYC-eljárás bevezetése elvárás a megfelelő engedélyek megszerzéséhez. Az eljárás során a kaszinó számos szempontból ellenőrzi a játékost.

Személyazonosság ellenőrzése

Fontos, hogy a regisztráció során a valós adatainkat adjuk meg, mivel a KYC-eljárás során hitelt érdemlően bizonyítanunk kell a személyazonosságunkat. Erre többek között a többszörös regisztrációk kizárása miatt is szükség van.

Életkor ellenőrzése

A törvények szerint szerencsejátékot csak nagykorú személyek játszhatnak, aminek általában a betöltött 18. életév a feltétele, azonban egyes joghatóságokban ez magasabb is lehet. A kaszinó a legális működése érdekében meg kell bizonyosodjon arról, hogy játékosai elérték a törvényileg előírt életkort.

Lakóhely ellenőrzése

Az életkorhoz hasonlóan egyes országokban/régiókban tiltott az online szerencsejáték vagy bizonyos korlátozások vonatkoznak rá. Ezért szükséges a lakóhely hiteles igazolása.

Pénzügyi adatok ellenőrzése

A játékosok kizárólag a saját pénzeszközeiket használhatják a be- és kifizetésekhez, ezért igazolni kell tudni, hogy a befizetéskor használt fizetési mód valóban a játékos tulajdonát képezi. A kaszinók egyes esetekben hitelképességi vizsgálatot is lefolytathatnak.

Minderre a kaszinókat saját érdekük mellett nemzetközi törvények is kötelezik, amelyek a pénzmosás és a terrorizmus támogatását hivatottak megakadályozni.

Hogyan zajlik a KYC-eljárás

Az ügyfelek azonosítása során a szolgáltató különböző dokumentumok beküldését kéri elektronikus formában. Ez lehet a kért dokumentumokról készült fotó vagy azok beszkennelt változata (bizonyos dokumentumok esetében elfogadják az eleve elektronikus kiállítású pdf-verziókat is). Fontos, hogy:

       A fényképek jó minőségűek legyenek,

       megfelelő felbontással rendelkezzenek,

       jól olvashatók legyenek,

       semmiféle módosítás ne történjen rajtuk,

     a dokumentumok sérülésmentesen és teljes terjedelmükben szerepeljenek a fotókon,

       a fotókon látszódjon mind a négy sarkuk.

Igazolandó adat

Szükséges dokumentum

formátum

Személyazonosság

személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél

fotó, scan

Életkor

személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél

fotó, scan

Lakóhely

saját névre szóló közüzemi számla, hivatalok okirat

fotó, scan, pdf

Pénzügy

bankkártya hátoldala, e-pénztárca fiókadatai, bankkivonat

fotó, scan, pdf, képernyőmentés

Az igazolás menete

A KYC-eljárás megindítását követően a felhasználó a kaszinó megfelelő oldalán kell feltöltse a kért dokumentumokat, úgy, hogy pontosan betartja az azokra vonatkozó előírásokat. A feltöltés követően a kaszinó munkatársai ellenőrzik azokat, majd három kimenet lehetséges:

-        A játékos személyazonosságát igazoltnak tekintik, és a fiók teljesen ellenőrzött státuszba kerül.

-        Egyes dokumentumok esetében pótlást vagy újabb feltöltést kérnek, ami után az ellenőrzés újraindul.

-                A KYC-eljárás sikertelennek minősül, a játékost pedig korlátozzák.

Bizonyos esetekben (például, ha a játékos iratai nem a megengedett nyelveken kerültek kiállításra)  a kaszinó egyéb igazolási módot is előírhat. Ilyen lehet például a játékosról készült szelfi bekérése, amin a játékos arca és a mellé odatartott igazolványa látható, vagy hasonló módon végzett videótelefon-beszélgetés.

Miért jó a KYC-eljárás?

A KYC-eljárás esetenként kényelmetlenséget és akár hosszas egyeztetést von maga után, a személyazonosság igazolása azonban minden fél számára előnyökkel jár.

A kaszinó előnyei

-        Megfelel a törvényi kötelezettségeinek.

-        Csökkenti a visszaélések esélyét.

-        Biztonságos működést tesz lehetővé.

A játékosok előnyei:

-        Megakadályozza a személyiséglopást.

-        Gátolja a fiókokkal történő visszaéléseket.

-      Általános értelemben vett társadalmi előnyt biztosít, ami alapvetően biztonságosabb játékot eredményez.

Összefoglalás

A KYC-eljárás egyáltalán nem egy misztikus folyamat, és egy nagyon jól körbehatárolt célt szolgál. Ha tudjuk, mi az eljárás oka, könnyebben elfogadjuk, és kevésébé érezzük azt, hogy a kaszinó saját kedvére packázik a játékosokkal. Reméljük, írásunk segített a pontosabb megértésben és az elfogadásban. A cél, hogy nyugodt körülmények között, biztonságban játszhassunk!

  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek