Szegedi Juli Szerző: Szegedi Juli Megjelent: 5 éve

Amikor a kismamából ökogazda lesz

A kisgyerekes szülőknek az a legideálisabb, ha maguk oszthatják be munkaidejüket. Erre nincs is jobb lehetőség, mint ha ők maguk vállalkoznak - legalábbis erre a következtetésre jutottak az ÖKOMAMA program megálmodói. A program elsődleges célja a kisgyermekes szülők segítése a munkaerőpiacra történő visszatérésben, beleértve a szemléletváltás terjesztését.

images

images

Amikor az ember lányának gyereke születik, hirtelen borzasztó kevés lesz az a napi 24 óra. Főként, ha abba 8-10 óra munkát is bele kellene zsúfolnia úgy, hogy a gyerekeket a megfelelő intézménybe reggel eljuttatja, este pedig - lehetőleg nem zárás előtt 5 perccel - hazaviszi. A kisgyermekes munkaerőnek azonban pont ebben rejlik a hatékonysága is: jól tud szervezni, gyors, nem tart cigi-, kávé- és pletykaszünetet, a munkaidőt végiggürizi, hogy annak lejártakor elsprintelhessen a gyerekért. A munkáltatókban persze élnek a félelmek: a kisgyermekes szülő "macerás", beteg a gyerek, szülőire kell menni - egyszerűbb mást felvenni. Az is előfordul, hogy a kismama pár éves távollétében megszűnik az adott munkakör, leépítések vannak a cégnél, és bár kötelező lenne, mégsem nem tudják visszavenni a korábbi munkahelyére.

A kisgyerekes szülőknek az a legideálisabb, ha maguk oszthatják be munkaidejüket. Erre nincs is jobb lehetőség, mint ha ők maguk vállalkoznak - legalábbis erre a következtetésre jutottak az ÖKOMAMA program megálmodói, köztük Ács Barbara, az ÖKOMAMA program kommunikációs vezetője. "A kisgyermekes anyukákat általában nem azzal az indokkal utasítják vissza, hogy kisgyermeke van. Van olyan anyukánk, akinek három gyermeke van, mindegyik gyermek után vissza tudott menni dolgozni, de most felvettek a helyére egy fiatalabbat, aki a cég vezetése szerint jobban terhelhető. Van olyan édesanya, aki pedig egyszerűen csak tudja, hogy a gyermeke mellett már nem fogja tudni vállalni a napi 10-12 órás munkát, vagy a sok utazgatást, ami az eddigi munkaköréhez volt köthető. Tehát ha vissza is vennék, ő egyszerűen fizikailag nem lesz képes teljesíteni az elvárásokat. Ennek általában közös megegyezéses megszűnés lesz a vége. A mi célunk a programban az, hogy kellő önbizalmat adjunk ezeknek az édesanyáknak és felvértezzük őket arra, hogy képesek legyenek megbirkózni a kezdeti nehézségekkel, legyen az sok visszautasított, vagy válaszra sem méltatott jelentkezés, vagy a vállalkozói léthez kapcsolódó buktatók."

Ezért indult el az ÖKOMAMA program 2012 májusában az Európai Unió támogatásával. A program elsődleges célja a kisgyermekes szülők segítése a munkaerőpiacra történő visszatérésben. A projektben hatvan kisgyermekes szülő számára kínálnak komplex ökogazdálkodási és ökoturisztikai képzést, illetve olyan tanácsadás is indult, melynek során segítik őket saját vállalkozás beindításában vagy az elhelyezkedésben.

Bonyainé Noémi könyvelőirodában dolgozott irodavezetőként, innen ment szülni, vissza is vették, de amikor kiderült második terhessége, azonnal kirúgták. A program neki nagyon kapóra jött, hiszen az ökomamaság eleve közel áll hozzá: hulladékot szelektál, vegyszermentesen termeszti a növényeket, most mindezek mellett jár a képzésre. A program óriási értékű kapcsolati tőkét, újabb "öko trükköket", és jó pár álmatlan éjszakát adott neki, hiszen nagyon szeretne saját lábra állni, önfenntartó életmódot folytatni és saját vállalkozást indítani - hogy sikerülni fog-e, az majd csak a képzés után derül ki.

Senki nem adta fel

A képzésnek 2013 júniusában, a projektnek pedig 2014 februárjában lesz vége, de már látszanak az első eredmények: a legtöbben már valamiféle ökogazdálkodásba kezdtek, azonban vállalkozóként még senki nem foglalkozik ezzel. Jelenleg elsősorban saját veteményesben, konyhakertben dolgoznak - mondja Ács Barbara. "Néhányan már kiváltották az őstermelői igazolványt, vagy egyéni vállalkozóként fognak öko termékek előállításával foglalkozni. Van olyan is, aki a férjével közösen hoz majd létre családi vállalkozást, melyhez ez a program adta nekik az ugródeszkát. Mi nagyon jó eredménynek tartjuk egyelőre, hogy a hatvan felvett kismamából senki nem esett ki útközben, és a gyerkőcök, betegségek, háztartásvezetés mellett meg tudták csinálni a vizsgákat, lelkiismeretesen bejárnak a képzésre, tanulnak. A tényleges elhelyezkedésbeli eredményeket későbbre várjuk."

A gyesről, gyedről érkező anyukák mind-mind olyan területekről kapcsolódtak a programba, ahol vagy nem érezték jól magukat, vagy úgy gondolták, hogy a gyereknevelés mellett már biztosan nem fogják jól érezni magukat. A területek változatos képet mutatnak: pénzügy, gépipar, bankszektor, gyógyszeripar, főállású anyaság.

A másik, ami rendkívül vonzó a programban, hogy a legtöbb nő, miután gyereke születik, akkor kezd el azon gondolkodni, hogy miként lehetne egészségesebben élni, mit kellene tenni a gyerek érdekében. Aki gyereket vár jobban megnézi, hogy valójában mit eszik, azaz mi van az ételben, amit megvesz és megesz. Ez is sokakat ösztönöz, hogy legalább önellátás szintjén érdeklődni kezdjenek az ökogazdálkodás iránt.

Novák Brigitta is környezetkutató-mérnök, szülés előtt az Állami Földtani Intézet Vízföldtani Osztályán dolgozott, ő is egyike a résztvevő hatvan ökomamának. Brigitta még gyeden van, egyelőre nem keres állást, de ismerősei tapasztalatai lehangolóak ezen a téren. "Hasznosítani leginkább a civil szervezetek kapcsolódó programjait tudom, önismereti képzés, pályázatírói tanfolyam, munkajogi tanácsadás. Ezek gyakorlat-orientáltak és lényeges, hasznosítható információkat tartalmaznak. Sajnos kevés oktató találta meg azt az arany középutat, hogy igen kis óraszámban (egy-egy tantárgyra 5-10 maximum 15 óra jut) hasznosítható, apró pénzre váltható tudást adjon, illetve olyan információkat, hogy hol tudunk jobban belemélyedni a témában, ha arra szükségünk van. Legjobban a képzés által szerzett kapcsolati tőkét lehet hasznosítani, illetve az öko dolgokat illetően rengeteg mindenben megerősítést kaptam" - mondja Novák Brigitta.

Munkáltatói szemléletváltás

Egy ilyen programnak célja kell, hogy legyen a munkába való visszatérés támogatása mellett az, hogy valahogy elérjék a munkáltatók szemléletváltását: ne idegenkedjenek attól, hogy kisgyerekest alkalmazzanak. Az ÖKOMAMA program éppen ezért felvette a kapcsolatot több munkáltatóval is, elbeszélgetnek velük az atipikus foglalkoztatásról és az ehhez kapcsolódó támogatásokról, valamint egy kis kiadványt is készítettek számukra, amelyben a kisgyermekes szülők (konkrétan a programban résztvevők) alkalmazásával kapcsolatos előnyöket taglalják. Emellett az ökoturizmussal és ökogazdálkodással foglalkozó cégek adatbázisát is létrehozzák, ahol a regisztrált munkaadók számára elérhetővé válik az ezen a területen állást keresők önéletrajza is.

A képzés júniusban zárul, utána derül ki, hogy el tudnak-e helyezkedni vagy saját vállalkozásba kezdenek-e az ökomamák.
Follow hrportal_hu on Twitter

Milyen munkakörök kerülhetnek veszélybe a pénzügyi szektorban?

A pénzügyi szektor digitalizációja nyomán jelentősen megváltoznak a benne dolgozókkal szemben támasztott igények, akár tízezrével csökkenhet egyes pozíciókban a foglalkoztatottak száma. Ugyanakkor, akiben megvan a hajlam és a felvértezettség a változásra, annak nem lesz félnivalója - így foglalhatók össze annak a meetupnak a tanulságai, melyet a Codecool Programozóiskola szervezett vezető pénzügyi szakemberek részvételével.tovább..

További cikkek
Most egy IX. kerületi gimnáziumban mondott fel 15 tanár

Egy újabb botrányos igazgatóválasztás miatt áll a bál, ezúttal a IX. kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban. Teljes cikk

A parlamentekben is éri zaklatás a nőket

A női politikusok és parlamenti dolgozók fele állítja, hogy érte már zaklatás vagy fenyegették meg nemi erőszakkal. Mindezt úgy, hogy közben a... Teljes cikk

Riválisa ügyfeleit próbálta lenyúlni az Amazon

Az Amazon emberei visszaéltek a versenytárs levelezőrendszerével, a rivális eBay eleadóival vették fel a kapcsolatot. Ezzel piaci szabályokat is sértettek. Teljes cikk

Vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban. Teljes cikk

A BMW üzemi tanácsai is nyitottak a debreceni beruházásra

A BMW üzemi tanácsai is nyitottak arra, hogy a vállalat autógyárat építsen Debrecenben - mondta Palkovics László innovációs és technológiai... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár