Megjelent: 3 éve

Annyira nincs háziorvos, hogy szakvizsga nélkül is el lehet látni a körzetet

A jelenleg praktizáló 6209 háziorvosból, 3780-nak van háziorvostani, 1496-nak pedig csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgája. A maradék 900 főnek nincs kifejezetten erre a szakirányra szakvizsgája, írja a Magyar Nemzet.

Az egyre több körzetben hiányzó vagy nyugdíjaskorú háziorvosok helyét, többek között a három éve elindított praxis programmal próbálják betölteni, amelynek keretében a más területen már szakvizsgát szerzett orvosok is vállalhatnak praxist háziorvostani szakvizsga nélkül, írja a lap.

A szakirányú vizsga megszerzésére öt évet kapnak az orvosok. Lehet például valaki bőrgyógyászati, fül-orr-gége gyógyászati, gyermeksebészeti, honvédorvostani, idegsebészeti, neurológiai, ortopédiai, pszichiátriai, reumatológiai, fizioterápiai, szemészeti vagy szülészet-nőgyógyászati szakvizsgával is háziorvos.

Egyre több például a vegyes praxis is, ahol a felnőtteket és gyerekeket ugyanaz az orvos látja el. Pedig míg egy gyermekorvos öt évig gyermekgyógyászatot tanul, addig egy felnőtt-háziorvos csak négy hónapos képzést kap ezen a területen.

Magyar Nemzet
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter