kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Átalakulóban a munkavégzés - vége az irodai munkahelyek korszakának

Távmunkában dolgozó alkalmazottak, mobiltelefonon kínált szolgáltatások, átjárható alkalmazások és ennek következtében megváltozó munkaerőpiac lehet a virtualizáció terjedésének eredménye az Adecco Academyn elhangzottak szerint.

images

Ma már nagyon viccesnek tűnnek a '70-es évek előzetes jóslatai az internet térnyeréséről. Szinte elképzelhetetlen, hogy az innováció 10-20 év alatt mennyire megváltoztatta a világot, az eredmények jóval meghaladták az akkori elképzeléseket. Az Adecco IT Academy februári előadása arra kereste a választ, vajon mi jöhet még ezután, milyen irányt vesz a cloud computing, azaz milyen lehetőségek rejlenek még a virtuális adattárolásban?

A nagysebességű internet és a biztonságos virtuális alkalmazások és platformok, illetve a szinte állandó online hálózati kapcsolattal rendelkező vezeték nélküli eszközök az irodai munkavégzést leváltó távmunkában új trendet hívnak életre: a "Co-working"-et. Ez számos változást fog eredményezni, az irodai ingatlanok piacát is jelentős mértékben át fogja alakítani. A jövő munkaformájának nevezett Co-working adaptációjának legfontosabb tényezői az irodai költségek és az irodai kiszolgáló létszám csökkentésének lehetősége. A "Co-working" munkastílus a globális gazdaság motorjává válhat. Különböző szektorokban, ágazatokban és vállalatokban tevékenykedő dolgozók az adott időben folyó tevékenységükhöz képest legközelebbi Co-working pontokban találhatnak wifi, mobil nyomtató és irodatechnikát, vagy akár egyéb szolgáltatásokat (pl.: büfé, kávézó, stb) . Lesznek esetleg hivataloknál is "Co-working" munkahelyek, de kávézókban, szállodákban, konferencia centrumokban, repülőtér és más transzferpontokba is beköltözhetnek.

"A legfrissebb tanulmányok új lendületről számolnak be a hosztolt virtuális számítógépek piacán. A szakmai előrejelzések szerint 2014-re a vállalati számítógép platformok 15 százaléka lesz virtuális. A viharos sebességű technológiai innováció megtöbbszöröződő teljesítménnyel, többmagos processzorokkal, csökkenő tárolókapacitás költséggel, óriási sávszélesség növekedéssel (10GE) jár együtt. A virtualizálódó platformok rövidesen leszámolnak a irodai munkahelyek (un. cubikok) korszakával"- mondta el Dr. Regényi Tamás, az Adecco IT Academy februári előadásának vendég-előadója, aki hosszú éveken át a
A nagy kihívás: virtualizáció jogi szemmel

A virualizációs és a cloud szolgáltatások új kihívások elé állítják a jogászokat is. Akár felhasználói, akár szolgáltatói, akár szerzői, vagy akár hatósági oldalról is új kérdések jelennek meg. Szerzői jogok védelme, személyes adatok védelme, tiltott vagy jogsértő adatok elhelyezése, tárolása, letöltése. Hasonló kérdés mint a drog, vagy tiltott tartalmak esetén: kire milyen módon vonatkozik a szabályzás: aki előállítja, aki terjeszti, vagy aki fogyasztja? Tisztában kell lenni miért felel az aki egy felhőt üzemeltet, aki oda vagy onnan adatot feltölt vagy letölt. Az adatvédelemnek új dimenziói nyílnak meg. Attól válik mindez még bonyolultabbá, mert átnyúlik országhatárokon, sőt kontinenseken, a szereplők pedig többnemzetiségűek, az sem egyértelmű hogy kinek a joghatósága vonatkozik rá. Különösképpen akkor, amikor egy kérdéses tartalom egy adott pillanatban ezer részre bontva földrajzilag különböző helyeken, tárolókon, gépeken létezik, mindeközben dinamikusan pontról pontra vándorol, ahol eddig létezett, ott a következő pillanatban már nem létezik és több új helyen újra keletkezik. (A felhő alapú számítástechnika biztonsági szempontból is nagy kihívás.)
z Ericsson Telecommunication-nál mint regionális értékesítési igazgató, majd a Cisco Systems-nél regionális üzletfejlesztési igazgatói pozíciót töltött be.

"Bár Magyarországon nem terjedt még el a távmunka (amitől kutatások szerint a dolgozók hatékonyabbá is válnak) olyan mértékben, mint ahogy azt jósolták, vagy szerették volna, egyre több olyan IT pozícióra keresünk szakembereket, ahol részben lehetséges az otthoni munkavégzés. Jelenleg is keresünk olyan IT projektvezetőket, IT programmenedzsereket, akiknek nem kell állandóan az irodában ülniük, hiszen vannak olyan munkák, amelyeket otthon is hatékonyan el lehet végezni. De van olyan IT rendszermérnöki munka is, ami az amerikai időzónához kötődik és távoli eléréssel is megoldhatóak a feladatok, így szinte állandó jelleggel lehet otthonról dolgozni." - tette hozzá Spiller László az Adecco vezető tanácsadója.

A virtuális médiafogyasztás hatással van a hétköznapokra is

De a privát felhasználás is megváltoztatja az életünket. "Egy élő sportközvetítést a TV-n megállítok, közben beülök egy taxiba és az iPod-on folytatom a műsort onnan ahol megállítottam." -ma már ez a média-fogyasztás is a legtöbbünk számára egyre kevésbé idegen. Virtuális tárolókon, a "cloud"-ban ma már több információt tárolnak mint helyi vagy otthoni hardware-en. A tárolt információmennyiség felfutásának motorja a video tartalom. A VideoScape műsorszolgáltató platform integrálja a digitális TV és az online tartalmakat közösségi média és kommunikációs alkalmazásokkal. Az új technológiák segítségével élő vagy on-demand digitális műsorok, vagy a "felhőben" tárolt tartalom tetszőlegesen elérhető PC, Mac, iPhone, iPad és Android platformokon. A szolgáltatók a tradicionális vagy virtuális tartalmakat egységesen teríthetik Set top Box, PC, Notebook, Játékkonzol, SmartPhone, internet TV platformokon úgy, hogy a platformok dinamikusan változtathatók, miközben a tartalom "fogyasztása" zavartalan.

"Az említett eszközök és technológiák térhódítása a munkaerő-piaci trendekben is megmutatkozik, hiszen egyre több cég szeretné szolgáltatásait elérhetővé tenni mobil eszközökön is, ezért nőtt az igény a mobil alkalmazás fejlesztő szakemberek iránt az elmúlt években, hónapokban. Mivel ezeket a technológiákat ritkán oktatják egyetemeken vagy főiskolákon, ezért ezen a területen nagy a szerepe az önképzésnek. - mondja Spiller László.

Több megoldás is segíti a különböző alkalmazások közötti átjárást. Például a "Jabber" névre keresztelt rendszer integrálja levelezést, a kapcsolattartást, a virtuális megbeszéléseket, instant üzenetváltást, a videó, hang és szöveges üzeneteket, a hang és video konferenciát, dokumentum és alkalmazás megosztást és ezek bemutatását egy egységes, költséghatékony vállalati általános kommunikációs platformmá.

"Legyen PC, Mac, tábla, iPad vagy Smartphone a dolgozó kezénél, egyszerűen és biztonságosan léphetnek egymással kapcsolatba." - mondta el Regényi Tamás. Könnyen kereshetik meg, hogy ki a megfelelő munkatárs az adott ügyben, választhatják ki a megfelelő kommunikációs csatornát, láthatják ki milyen elfoglaltságban, vagy munkavégzési státuszban van, az éppen használt kommunikációs eszközhöz és tartózkodási helyhez mi a legmegfelelőbb kapcsolatba lépési forma. A "Jabber" ma már elterjedt vállalati együttműködési és kommunikációs rendszerekhez is integráltan csatlakozik, ilyen például a Webex, vagy a Telepresence.

Spiller László Adecco szakértő szerint a személyzeti tanácsadók munkáját is átalakították az elmúlt években az említett eszközök, hiszen ma már nem ritka, hogy skype, vagy videó interjú segítségével veszik fel a kapcsolatot a jelöltekkel. A mobil eszközöknek köszönhetően pedig nem csak az íróasztalunknál, vagy a tárgyalóban készíthetünk skype interjút, hanem akár otthonról is. Ezek a személyes interjút soha nem fogják kiváltani, de ha a jelölt külföldön él, vagy dolgozik, akkor több héttel felgyorsíthatja a kiválasztás folyamatát.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyre több vállalatnál döntenek a home office megszüntetése mellett

A home office a COVID előtt, jellemzően multinacionális vállalatnál dolgozók kiváltsága volt, a járvány alatt viszont irodai munkakörökben... Teljes cikk

Jön a 4 napos nyári munkahét a PwC-nél, de később le kell dolgozni

Egy újabb 4 napos munkahét projekt! A PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának 280 munkatársa hétfőtől csütörtökig fog dolgozni a három... Teljes cikk

Home office: működik a hibrid munkavégzés?

Magyarországon az atipikus munkavégzés aránya mindig is alacsony volt, alacsony arányszámok jellemezték a távmunkát és a home office-t. Aztán jött... Teljes cikk