Megjelent: 3 éve

Autista munkatársakkal készítenek sikeres design termékeket

Miskolcon egy volt munkásőrgarnizon helyén működő üzemben autisták készítenek olyan dizájntermékeket, amelyek állják a versenyt a külföldi piacokon is. A vállalkozás itthon már hálózatépítésen, egyfajta nonprofit franchise-on, gondolkodik - írja a hvg.hu.

A Maacraft miskolci műhelyében 2012 óta súlyosabb vagy kevésbé súlyos autizmussal élő dolgozók hivatásos dizájnerek által tervezett tárgyakat készítenek, amelyeket aztán a versenypiacon értékesítenek.

Nagyon ki kell találni a gépesítést és a tárgyakat is úgy kell megtervezni, hogy a gyártás során mindenki találjon sikerélményt, de legyenek piacképesek is - írja a hvg.hu.

Vannak itt olyan súlyosan terhelt srácok, akiknek minden körülmények között szükséges és fontos a napirend folytatása. Így, ha lejár a 4 vagy 6 óra, ők abbahagyják a munkát, felállnak és a napirendben foglalt következő tevékenység felé fordulnak - beszélt tapasztalatairól Forgács Béla kézműves famester, aki Debrecenből érkezve 2012 óta vezeti faműhelyt.

A Maacraft társadalmi küldetése tetszik a a dizájntermékeket fogyasztó közönségnek, sok vállalati megrendelés is befut marketing- és reklámügynökségektől, a kreatív piacon jól mennek ezek a termékek, vásárol(t) tőlük a Graphisoft, a Microsoft, a Budapest Airport pedig már évek óta partnerük. "Az autisták sokáig teljesen láthatatlanok voltak, ebben a mostani felfutásban van azért egy divataspektus is, az autizmus olyan menő" - értelmezi Szalkai Dániel az üzleti és szélesebb környezetet.

A bevételek szempontjából idén futják az eddigi legjobb évüket, december közepén már valamivel 4 millió forint felett voltak a bevételek. Ennek legnagyobb részét anyagbeszerzésre és fenntartásra, valamint nyolc órában dolgozó kollégáik fizetésére fordítják. Ebbe persze az alapítvány is beszáll.

Akik a műhelyben dolgoznak, zárt világban élnek, nehezen vagy sehogy sem kommunikálnak. Erre az elfoglaltságra nem csak azért van szükségük, mert kapnak érte pénzt, ami gyakran inkább szüleiknek, gondviselőjüknek jelent segítséget. "Azért is kellene ugyanilyen időtartamban ez a tevékenység, mert a tartalmatlan életvitelből adódóan nagyon sok frusztrációs probléma, viselkedési zavar adódik, amik a környeztük egészségére akár károsak is lehetnek, s ebből sok agresszió adódhat" - magyarázza Szalkai Dániel.

hvg.hu
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter