Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 4 éve

Az emberi nyelvet panaszkodásra találták ki, de egy kedves bulldog eltérít ettől

Mi jobb? és milyen lesz, amikor még jobb lesz? – erre koncentrál a megoldásközpontú brief coaching. Azaz egy egészen másfajta beszélgetésre hívja az ügyfeleket, leterel a szokásos, panasszal teli útról. A rövid coaching irányzata úgy született, hogy Amerikában egy családtámogató központban Steve de Shazer terapeutakánt dolgozott, ám munkája során soha nem lehetett biztos abban, hogy a hozzá betérő/irányított családok eljönnek-e a következő megbeszélt időpontban is. Ezért olyan módszert kellett kidolgoznia, amivel egyetlen óra alatt segíteni tud az embereknek. Így született meg a brief coaching egyszerű és lemeztelenített kérdéssora. Hiszen a coachingülés a káoszelmélet pillangója: megrezeg a szárnya, és nem lehet tudni mi történik egy-egy ülés után – még akkor is, ha láthatóan semmi nem történt a beszélgetés során, ami a megoldás felé vinne. Az ontológiai coaching után a megoldásközontú brief coachinggal ismerkedtem meg Tegyi Enikő jóvoltából, aki magát a teljes workshopot briefesen építette fel, hiszen azzal kezdtünk, hogy mi a legszebb reményünk ettől a képzéstől?

images

images

A módszer alapja, hogy a coachnak nem kell ismernie a problémát – anélkül is tud segíteni, hogy együtt ülne ügyfelével a pocsolyában és hatalmas empátiával simogatná a fejét. A brief coaching egy beszélgetésvezetési rendszer, melyben a jövőben elérendő célra és az ehhez már meglévő erőforrásokra koncentrál a coach és a coachee. A ’mi a baj’ kérdést el is lehet felejteni – az remek megoldás, ha együtt akarunk egyre mélyebbre süllyedni a bánatban, de ha ki akarjuk onnan támogatni az ügyfelet/barátok/családtagot, akkor ezt a kérdést nem szabad feltenni. Az előttünk tornyosuló akadályt nem kell megmászni – egyszerűen elég elképzelni, hogy milyen lenne, ha már megmásztuk volna.

Enikőből sugárzott minden, ami brief: a pozitivizmus, a múlton való nem rágódás, a jövőbetekintés. Történt, hogy az első napon véletlenül a második nap feladataival, kérdéssorával érkezett hozzánk: ám ezen nem állt neki szorongani és aggódni, nem próbálta valahogy megszerezni az első kérdéssort, hanem őszintén elénk tárta a helyzetet, és elmondta, hogy most - fordítottan fogunk dolgozni. Kiderült, így is működik, sőt felmerült, hogy ennek hatására a következő képzések már más tematikával fognak dolgozni.

A képzés közepén megkérdeztük Enikőt, hogy hol vannak a korábbi flipchartok a falról. „Az 58-as buszon maradtak” – csak így lazán. Ez van, így kell megoldani, majd megrajzolja őket újra. Ez a szemlélet, a helyzetek elfogadása, a nem mindenben üres pohár látása is része a briefnek – oké, történt valami, de tényleg érdemes kiborulni, a nullás szinten érzem magam? Ha az ember képes akár saját magának skálázni, felmérni, hogy miben áll a nullás szinten felül, akkor ebből máris erőt nyer.

A brief coaching lépései:

1. Coaching megállapodás: ekkor mondja el az ügyfél, hogy mit szeretne elérni, mit vár a coaching üléstől.

2. A megcélzott jövő: a csodakérdés helye, azaz képzeljük el azt a jövőt, melyben a kitűzött cél valóra vált. Mi lesz másként? A kiindulópont az, hogy az ügyfél tudja, hogy mit akar és képes is ezt elérni. A cél kimondása után nem a megoldás eléréséig előttünk tornyosuló hegyre fókuszáltat a coach, hanem összegyűjteti mindazt, ami erőforrás rendelkezésre áll a cél eléréséhez.

3. Volt-e előjele a csodának? Azaz valami apróság megvalósult-e már korábban a csodából?

4. Erőforrások: a skálázás megmutatja, hogy az elérendő cél, a csoda tekintetében nem a nullán állunk – a coach elmondatja, hogy mi van abban az 1-es, 2-es, 3-as szintben – azaz mit értünk már el eddig. A kimondott erőforrásokat visszatükrözve a coachee felé, akár rá is döbbenhet az ügyfél arra, hogy az elérhetetlen cél kapcsán mennyi mindent elért már.

5. Kis lépések előre: miből fogja az ügyfél észrevenni, hogy még egyet lépett a cél felé? És mások miből veszik észre?

6. Lezárás: mennyire volt hasznos a beszélgetés?

A megoldásközpontú beszélgetés vezetéséhez sokféle eszközt használhat a coach. Ezek közül néhány:

- olyan kérdések feltevése, melyekre igennel kell válaszolni (és nem ’igen, de’-vel)
- a coach nem értelmez, csak keretez, nem tud semmit jobban az ügyfélnél
- ha mégis megindul a panaszáradat, a coach a ’Mit szeretnél ehelyett?’ kérdéssel elvághatja azt és máris pozitív irányba terelte a párbeszédet. A megoldásközpontú beszélgetés arra fókuszál, ami megy az embereknek, ami nem működik, azt nem erőlteti, ami működik, abból pedig többet csináltat.
- ragaszkodik ahhoz, hogy valami működik, valami kicsi apró dolog – ez lehet, hogy csak huszadik ’és még’ kérdés után jön elő válaszként, de a bulldog-üzemmódba kapcsolt coach ki tudja húzni a minimális eredményt is a másik félből.
- visszatükrözés: az ügyfél szavainak visszamondása felerősíti benne, hogy mit is mondott, súlyt ad annak, amit kiejtett a száján.


A brief coaching előhozza mindazt, ami bennünk van – akár 1 óra alatt rájöhetünk, hogy a cél, a ’csoda’ nincs is elérhetetlen messzeségben. Saját erőforrásaink felismerése és tudatosítása – nekem ez a brief, ezt kaptam Enikőtől a jól felépített, tartalmas képzés során.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit ad az élsport a karrierépítésben?

Hogyan lehet egy olimpiai bajnok családba beleszületve az elvárásokkal megküzdeni? Milyen hibákat ne kövessünk el szülőként, ha a gyerek... Teljes cikk

Coach képzés

Számos coach képzés közül lehet választani, ha valaki szeretné megtanulni ezt a szakmát. Egyetemi képzés keretein belül vagy különböző... Teljes cikk

Ezért van több női coach, mint férfi

Hazánkban is egyre kevésbé kell magyarázni, hogy létjogosultsága van a business és life coach szakmának. A világtrendhez hasonlóan itthon is több... Teljes cikk