Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 4 éve

Ha csak ’kellene’, akkor nem is muszáj

Ültem már sokszor iskolapadban, vettem részt nem egy tréningen, sőt coachingot is tanultam már tanfolyami oktatás keretein belül. Amikor elmentem a Business Coach által szervezett ontológiai coaching továbbképzésre, akkor is sok elméletre, némi gyakorlatra számítottam. Annak ellenére, hogy valójában elképzelésem sem volt, mi lehet az az ontológiai coaching. Valami egészen mást kaptam.

images

images

Prerna Sujan sugárzó személyiség. Szó szerint, egyszerűen a személyiségéből a megismerkedés pillanatától süt a pozitivizmus, a másik felé való kíváncsiság és nyitottság. Tudja is magáról: „Én egy kíváncsi gyerek vagyok” – valahogy így kezdte a bemutatkozását Prerna, aki fejvadász karrier után lett coach.

Prerna 22 éve él Magyarországon, itteni életét átmenetinek gondolta – aztán úgy 6-7 évvel ezelőtt rájött, hogy most már bizony itt is marad. Magyarul jól beszél, bár ahogy elmesélte, éveken keresztül sok szorongást okozott neki a nem tökéletes nyelvtudása. Aztán megismerkedett az ontológiai coachinggal és minden félelmet maga mögött hagyott. Prerna szerint ezzel a módszerrel el lehet hagyni a napi gondokat, újra a jelenbe lehet kerülni, nem mindig a múlt és a jövő problémáin rágódni. Hiszen ahogy az edzőteremben eddzük a testünket, úgy kell az elménket is mozgásra bírni, fitten tartani.

A módszer tanulását azonnal egy rövid coachinggal kezdtük: ennek során Prerna légzőgyakorlattal segítette a coachee-t feszültségének oldásában, majd arra kérte, hogy legyen a jelenben, ne a múlt és a jövő foglalkoztassa. Tételmondatként többször elhangzott a jelenben levés – ha ezt képesek vagyunk megérteni és megtenni, megváltozik az életünk – mondta Prerna. „A nyugati emberben nagyon sok ellenállás van az ellen, hogy csak lélegezzen, a légzés ritmusára ügyeljen, ne pedig az üres pillanataiban a telefonját nyomkodja. Folyton valamit csinálnunk, holott olykor nem ártana nem cselekedni, csak megfigyelni a környezetet, csak lenni.”

Hogy miként lehet eltörni a default settingünket?

A testünkön-lelkünkön kívül a nyelvhasználatunk is azt tükrözze, hogy a jelenben vagyunk. Az ember ugyanis folyton ítélkezik – nemcsak másokkal, önmagával szemben is. Ez a ’defalult settingünk’, ahogy Prerna fogalmaz – ha ettől sikerül megszabadulnunk, megerősödünk. A default setting azokat a saját alapbeállításainkat tartalmazza, melyekhez azonnal nyúlunk, ha például stressz ér, ha komfortzónán kívül vagyunk – ekkor a belső hangunk folyton felszólít valamire, folyton megítél. Az ontológiai coaching eltöri ezeket az alapbeállításokat, mert valójában semmire sem jók, nem válnak a hasznunkra.

Hogy miként? Leginkább a nyelvvel. A beszédünk tele van kijelentésekkel, értékelésekkel, kérésekkel, nyilatkozatokkal, ajánlatokkal és ígéretekkel. Ezek használata során folyton a ’kell’, ’kellene’, ’szeretnék’ szófordulatokat használjuk. A ’kellene’ valójában azt jelenti: kellene, de nem teszem. Ennek semmi értelme. Ha tényleg ’kell’, akkor ne tegyük oda a ’kell’-t, megy az anélkül is. Sőt, akkor megy csak igazán, hiszen a ’kellene’ szó kimondása nem megfelelő agyi folyamatokat indít el – ráadásul ha ’kellene’, de mégsem csináljuk, az frusztrációhoz vezet. Ezek a kifejezések a jövőre vonatkoznak, holott a nyelv használata szempontjából is a jelenben célszerű lenni. Prerna szerint a nyelv használatával képesek vagyunk megváltoztatni az életünket. „Már az is jó észreveszed és rögtön módosítod a szóhasználatod, ezáltal megváltozik a viszonyulásod a problémához.”

Mindez a gyakorlatban

A coachingülés során a coachee-t hallgatva azonnal feltűnhet ez a nyelvhasználat. Valóban elkötelezett a coachee a célja felé? Tényleg ezt akarja, holott végig azt mondja, hogy ’ezt kellene tennem’? Amikor ezt mondja a coachee, hívjuk fel a figyelmet nyelvhasználatára és hogy ez valójában mit is jelent. Amikor a nap második felében ezt gyakoroltuk egymáson, az én nyelvhasználatom és problémám leírása során aktuális coachom alig győzte jegyzetelni és visszajelezni a nyelvi fordulataimat, melyek a nem elkötelezettségemet mutatták. Tanulságos beszélgetés volt, önmagammal való szembenézés. A coach tükröt tartott, ugyanazt az érzést tükrözte rám vissza, amit tőlem kapott. Coachként nagyon hasznos tud lenni, ha oda tudsz figyelni a coachee nyelvezetére és testtartására.

A jelenben levést a coachee lélegeztetésével, ezáltal megnyugtatásával lehet elérni. Hiszen a problémák többsége nem itt és most van, hanem valamin aggódunk, ami megtörtént vagy meg fog történni. Ha a jelenbe helyezzük magunkat, sok probléma magától eltűnik. Az én értelmezésem szerint ez maga az ontológiai coaching.

Azoknak ajánlom ezt a képzést, akik tudják magukról, hogy egy kedd délelőtt képesek lelassulni, képesek szívvel-lélekkel kilépni a mókuskerékből, akik a ’kevés elmélet sok gyakorlat’ hívei, akik érzik és értik az ontológiai coaching alapját: a tudatosságot és a figyelmet.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A coachok is veszélyben? - szombattól hatályos a kuruzslás új büntetése

Február 15-én lép hatályba a köznyelvben kuruzslásellenes törvényként emlegetett Büntetőtörvénykönyv-szigorítás, mely börtönnel bünteti az... Teljes cikk

Mit ad az élsport a karrierépítésben?

Hogyan lehet egy olimpiai bajnok családba beleszületve az elvárásokkal megküzdeni? Milyen hibákat ne kövessünk el szülőként, ha a gyerek... Teljes cikk

Coach képzés

Számos coach képzés közül lehet választani, ha valaki szeretné megtanulni ezt a szakmát. Egyetemi képzés keretein belül vagy különböző... Teljes cikk