Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Befagyasztaná a közszolgálati béreket a kormány

images

A köztisztviselők bérének kiszámítása eddig az iskolai végzettség és a munkában eltöltött évek alapján besorolt fizetési kategóriák segítségével történt, oly módon, hogy az illetményalapot (36 800 forint) felszorozták a fizetési kategóriához tartozó szorzóval. Egy példán bemutatva: a felsőfokú végzettségűek esetén hat besorolási kategória létezik, ezek egyike a vezető tanácsosi. Ebbe a besorolási fokozatba nyolc év munkaviszony után kerül a köztisztviselő, és újabb nyolc évet tölt el benne. A kategórián belül először a minimális 4,2-es a szorzója, majd a kétévenkénti automatikus növelés eredményeképpen eléri a kategória maximális szorzóját, azaz a 4,8-et. Alapbére így az évek során bruttó 154 560 forintról 176 640 forintra emelkedik.

A törvénymódosítás azonban megszüntetné a kategórián belüli, kétévenkénti automatikus emelést, és csak a minimum- és maximumszorzókat hagyná meg. Kategórián belüli béremelésben pedig kizárólag akkor részesülhet a dolgozó, ha munkáltatójától évente munkáltatójától évente "kiválóan alkalmas" minősítést kap. Ily módon könnyedén előfordulhat, hogy a szükséges minősítés híján valakinek nyolc évig semmilyen módon nem emelkedik a bére.

Árva János, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint ez elfogadhatatlan, hiszen ezzel gyakorlatilag megszüntetnék az automatikus előmenetel lehetőségét. Az érdekvédelmi szervezet vezetője ezért nyomatékosan kéri a kormányt, vonja vissza a módosítási javaslatot, különben az Alkotmánybírósághoz lesznek kénytelenek fordulni.

Magyar Hírlap
Follow hrportal_hu on Twitter