kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Béremelés és juttatások: ezt tervezik a cégek 2022-re

A cégek 75 százaléka növelné a munkabéreket jövőre, több mint 15 százalékuk pedig a juttatási keretet is emelné - derül ki a Cafetéria Trend friss, nem reprezentatív felméréséből.

images

Bár 2021 szeptemberében a 2022-es munkaügyi jogszabályok végleges állapota még nem ismert, a munkáltatók nagy része már tervezi, hogy milyen költségkerettel működteti 2022-ban a juttatási rendszerét, illetve milyen béremelésre számíthatnak a munkatársai. 

A www.cafeteriatrend.hu weboldal 317 munkáltató megkérdezésével vizsgálta, hogyan alakulhat a jövő évi juttatási keret.

Bár a kutatás nem reprezentatív, de jelentős számban képviseltették magukat benne a munkáltatók: összesen közel 160 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.
 
Az eredményekből kiderült: a nagy többség nem változtatna a béren felül adott elemek mértékén. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 65,62 százaléka, akik az érintett létszám 75,93 százalékát foglalkoztatják.

A válaszadók 16,7 százaléka (náluk az érintett munkavállalók több mint 20 százaléka dolgozik) ugyanakkor növelheti 2022-re a juttatásokra szánt keretét. A növekedés mértékére adott válaszok átlaga 8 százalék.

A válaszadók 10 százaléka nem rendelkezik juttatásokkal, és nem is tervezi ezek bevezetését 2022-ben. Ők az érintett munkavállalók 0,99 százalékát foglalkoztatják, azaz jellemzően a kis létszámú cégeknél merül fel ez a forgatókönyv.

A megkérdezett cégek 1,58 százaléka tervezi megszüntetni a béren kívül adott juttatásait. Ők is jellemzően szintén kisebb létszámú munkáltatók.

A válaszadó munkáltatók 2,84 százalékánál csökken majd a juttatási keret a tervek szerint. Náluk a létszám 2 százaléka dolgozik, és a csökkentés mértéke 19,55 százalék lehet. 

A kadnak olyanok is (2,52 százalék), akik a jövő évre vezetnének be új juttatási rendszert,  zömében szintén alacsonyabb létszámmal működő munkáltatók.

A kutatásban 315 munkáltató adott információt arról, miként tervezi a jövő évi bérek alakulását. Ők összesen 158 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

A nagy többség növelheti 2022-re a munkabéreket. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 75,24 százaléka, akik az érintett létszám 89,16 százalékát foglalkoztatják. A növekedés átlagos mértéke 6,78 százalék lehet. 

A válaszadók negyede nem változtatna az alkalmazott munkabérek értékén 2022-re. Ők az érintett létszám 10,84 százalékát foglalkoztatják. A felmérést kitöltő munkáltatók közül senki nem tervezi, hogy csökkentené a munkabérek összegét.

"Természetesen jelenleg ez is bizonytalan, hiszen a minimálbér alakulása teljesen más helyzetet eredményezhet" – emlékeztet Fata László juttatási szakértő.
 

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Adómentes juttatás, fenntartható alternatíva: saját autó helyett autómegosztás

Bár a wigo a Wallis Autómegosztó megújult carsharing alkalmazása, a flotta, a szolgáltatási zóna és a csapat maradt a régi. 2022/23-ban radikálisan... Teljes cikk

3+1 dolog, amit a családbarát munkahelyi juttatásokról tudni kell

A családokat támogató munkahelyi juttatásokra jelentős igény mutatkozik, és erre a szervezetek is egyre inkább igyekeznek reagálni. Hogy milyen... Teljes cikk

Országgyűlés előtt az új cafeteria szabályok!

Benyújtották október 31-én az Országgyűlés elé a jövő évi adótörvényeket módosító javaslatcsomagot. A 187 oldalas dokumentum a 2024-es... Teljes cikk