Megjelent: 1 éve

Béremelés és juttatások: ezt tervezik a cégek 2022-re

A cégek 75 százaléka növelné a munkabéreket jövőre, több mint 15 százalékuk pedig a juttatási keretet is emelné - derül ki a Cafetéria Trend friss, nem reprezentatív felméréséből.

images

Bár 2021 szeptemberében a 2022-es munkaügyi jogszabályok végleges állapota még nem ismert, a munkáltatók nagy része már tervezi, hogy milyen költségkerettel működteti 2022-ban a juttatási rendszerét, illetve milyen béremelésre számíthatnak a munkatársai. 

A www.cafeteriatrend.hu weboldal 317 munkáltató megkérdezésével vizsgálta, hogyan alakulhat a jövő évi juttatási keret.

Bár a kutatás nem reprezentatív, de jelentős számban képviseltették magukat benne a munkáltatók: összesen közel 160 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.
 
Az eredményekből kiderült: a nagy többség nem változtatna a béren felül adott elemek mértékén. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 65,62 százaléka, akik az érintett létszám 75,93 százalékát foglalkoztatják.

A válaszadók 16,7 százaléka (náluk az érintett munkavállalók több mint 20 százaléka dolgozik) ugyanakkor növelheti 2022-re a juttatásokra szánt keretét. A növekedés mértékére adott válaszok átlaga 8 százalék.

A válaszadók 10 százaléka nem rendelkezik juttatásokkal, és nem is tervezi ezek bevezetését 2022-ben. Ők az érintett munkavállalók 0,99 százalékát foglalkoztatják, azaz jellemzően a kis létszámú cégeknél merül fel ez a forgatókönyv.

A megkérdezett cégek 1,58 százaléka tervezi megszüntetni a béren kívül adott juttatásait. Ők is jellemzően szintén kisebb létszámú munkáltatók.

A válaszadó munkáltatók 2,84 százalékánál csökken majd a juttatási keret a tervek szerint. Náluk a létszám 2 százaléka dolgozik, és a csökkentés mértéke 19,55 százalék lehet. 

A kadnak olyanok is (2,52 százalék), akik a jövő évre vezetnének be új juttatási rendszert,  zömében szintén alacsonyabb létszámmal működő munkáltatók.

A kutatásban 315 munkáltató adott információt arról, miként tervezi a jövő évi bérek alakulását. Ők összesen 158 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

A nagy többség növelheti 2022-re a munkabéreket. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 75,24 százaléka, akik az érintett létszám 89,16 százalékát foglalkoztatják. A növekedés átlagos mértéke 6,78 százalék lehet. 

A válaszadók negyede nem változtatna az alkalmazott munkabérek értékén 2022-re. Ők az érintett létszám 10,84 százalékát foglalkoztatják. A felmérést kitöltő munkáltatók közül senki nem tervezi, hogy csökkentené a munkabérek összegét.

"Természetesen jelenleg ez is bizonytalan, hiszen a minimálbér alakulása teljesen más helyzetet eredményezhet" – emlékeztet Fata László juttatási szakértő.
 

  • 2022.12.01CX-Ray hálózatelemzés online workshop Szeretnéd tudni, hogy kik a véleményvezérek, mentorok, talentek, szakértők, információforrások, kiégés szélén állók, elkötelezettek, elszigeteltek vagy potenciális vezetők a szervezetben? Részletek Jegyek
  • 2022.12.01CX-Ray elégedettség felmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megszűnnek a SZÉP-kártya zsebei, itt a turisztikai szektor mentőcsomagja!

A turisztikai szektor támogatása érdekében a kormány átfogó intézkedési csomagról döntött a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére. Teljes cikk

A közösségi autómegosztás is lehet adómentes béren kívüli juttatás

Egyre több vállalkozás gondolja újra, mivel és hogyan támogathatná okosabban a munkavállalóit a várható gazdasági nehézségek előszobájában: az... Teljes cikk

Rezsitámogatást nyújt dolgozóinak a Rossmann is: 70-120 ezer forint érkezik

Novemberben és decemberben a megélhetési válságra reagálva két részletben anyagi támogatást nyújt minden kollégájának a Rossmann 70 ezer és 120... Teljes cikk