Megjelent: 2 hónapja

Béremelés és juttatások: ezt tervezik a cégek 2022-re

A cégek 75 százaléka növelné a munkabéreket jövőre, több mint 15 százalékuk pedig a juttatási keretet is emelné - derül ki a Cafetéria Trend friss, nem reprezentatív felméréséből.

images

Bár 2021 szeptemberében a 2022-es munkaügyi jogszabályok végleges állapota még nem ismert, a munkáltatók nagy része már tervezi, hogy milyen költségkerettel működteti 2022-ban a juttatási rendszerét, illetve milyen béremelésre számíthatnak a munkatársai. 

A www.cafeteriatrend.hu weboldal 317 munkáltató megkérdezésével vizsgálta, hogyan alakulhat a jövő évi juttatási keret.

Bár a kutatás nem reprezentatív, de jelentős számban képviseltették magukat benne a munkáltatók: összesen közel 160 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.
 
Az eredményekből kiderült: a nagy többség nem változtatna a béren felül adott elemek mértékén. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 65,62 százaléka, akik az érintett létszám 75,93 százalékát foglalkoztatják.

A válaszadók 16,7 százaléka (náluk az érintett munkavállalók több mint 20 százaléka dolgozik) ugyanakkor növelheti 2022-re a juttatásokra szánt keretét. A növekedés mértékére adott válaszok átlaga 8 százalék.

A válaszadók 10 százaléka nem rendelkezik juttatásokkal, és nem is tervezi ezek bevezetését 2022-ben. Ők az érintett munkavállalók 0,99 százalékát foglalkoztatják, azaz jellemzően a kis létszámú cégeknél merül fel ez a forgatókönyv.

A megkérdezett cégek 1,58 százaléka tervezi megszüntetni a béren kívül adott juttatásait. Ők is jellemzően szintén kisebb létszámú munkáltatók.

A válaszadó munkáltatók 2,84 százalékánál csökken majd a juttatási keret a tervek szerint. Náluk a létszám 2 százaléka dolgozik, és a csökkentés mértéke 19,55 százalék lehet. 

A kadnak olyanok is (2,52 százalék), akik a jövő évre vezetnének be új juttatási rendszert,  zömében szintén alacsonyabb létszámmal működő munkáltatók.

A kutatásban 315 munkáltató adott információt arról, miként tervezi a jövő évi bérek alakulását. Ők összesen 158 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

A nagy többség növelheti 2022-re a munkabéreket. Így nyilatkozott a kutatásban résztvevő cégek 75,24 százaléka, akik az érintett létszám 89,16 százalékát foglalkoztatják. A növekedés átlagos mértéke 6,78 százalék lehet. 

A válaszadók negyede nem változtatna az alkalmazott munkabérek értékén 2022-re. Ők az érintett létszám 10,84 százalékát foglalkoztatják. A felmérést kitöltő munkáltatók közül senki nem tervezi, hogy csökkentené a munkabérek összegét.

"Természetesen jelenleg ez is bizonytalan, hiszen a minimálbér alakulása teljesen más helyzetet eredményezhet" – emlékeztet Fata László juttatási szakértő.
 

  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Januártól ismét visszatér a Ticket Restaurant Magyarországra

Megújult, digitális formában a jövő évtől újra elérhető lesz Magyarországon a közismert étkezési juttatás, a Ticket Restaurant, amely a... Teljes cikk

Visszatér a Ticket Restaurant a hazai juttatási piacra

Egy, a munkáltatói márkájára ügyelő vállalat ma már nem csak a jólétet, hanem a jól-léthez szükséges alapfeltételeket is igyekszik biztosítani... Teljes cikk

3 tipp az év végi juttatásokhoz

Sok munkáltató tervezi, hogy év végén plusz juttatásokkal köszöni meg munkatársainak az egész éves együttműködést. Hogyan lehet ezeket a... Teljes cikk