Megjelent: 4 hónapja

Béremelési hullám: Egyre irreálisabb fizetést kérnek a kékgallérosok

Jelentősen megugrottak a bérek, újra a járvány előtti szintre ugott az elvándorlás a kékgallérosok körében, miközben egyre irreálisabb igényekkel jelentkeznek az emberek az állásokra. Mindez komoly kihívás elé állítja a munkáltatókat, ha meg akarják szerezni és tartani a munkatársakat.

images

images

Egy betanított munkás bruttó átlagbére Pest megyében 2018-ban havi 250 ezer forint volt, juttatásokkal és pótlékokkal együtt. Ugyanaz a betanított munkás 2021 decemberében 454 ezer forintot keresett, azaz 82 százalékkal többet, mint három évvel korábban. 

A pluszjuttatások összege emelkedett a legjelentősebb mértékben. Míg 2018-ban a pluszjuttatások átlagos összege 50 ezer forint volt havonta, ez 2021-ben 144 ezer forintra nőtt. Az átlagórabér 2018-ban bruttó 1100 forint volt, 2021-ben pedig 1550 forint – hívja fel a figyelmet Csikós-Nagy Katalin fluktuációkezelés-szakértő, a HR-Evolution Kft. ügyvezetője.

Nem csak a bérek magasak azonban a kékgallérosok között, hanem a fluktuáció is. Bár egyelőre pontos adatok nem állnak rendelkezésre, a tapasztalatok és a piaci visszajelzések azt mutatják, hogy a munkahelyi elvándorlás a 2020-as 26 százalékos mélypont után tavaly újra megközelítette a járvány előtti 30 százalékos szintet. Ezt támasztja alá, hogy a foglalkoztatottak száma a 2020. évi esést követően, 2021. második félévében jóval meghaladta a járvány előttit.

Ezzel párhuzamosan - a HR-vezetők visszajelzései szerint legalábbis - egyre irreálisabbak a munkavállalók igényei a bérek és juttatások terén, amit már nem tudnak megadni a munkáltatók.

Mindez komoly kihívások elé állítja a munkaadókat. Súlyosbítja a helyzetet, hogy sorozatosan érkeznek a hírek a bérversenyről. A cégek egymást túllicitálva, egyre magasabb bérekkel próbálják elcsábítani a versenytársak dolgozóit, és akár a közösségi oldalakon is felkeresik őket ajánlataikkal – mondja Csikós-Nagy Katalin. 

A fluktuációkezelés-szakértő szerint azok a munkáltatók lesznek a dolgozókért folyó verseny nyertesei, akik komplexen foglalkoznak a munkavállalók jólétével. Egyrészt törekedni kell arra, hogy a kínált bér benne legyen az átlagban, figyelembe véve a munka sajátosságait. Ezzel párhuzamosan erősíteni kell a munkavállalói elkötelezettséget.

Van, amit lehet kompenzálni bérrel, és van, amit nem. A nehéz munkakörülményeket például kompenzálhatja a magasabb bér, de az elköteleződésre nem lehet igazán hatni a bérrel.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a magasabb bér legfeljebb három-hat hónapig okoz elégedettségérzést a munkavállalóban. Hiába akarok bérrel kompenzálni, ha nem érzi jól magát a munkahelyen – magyarázza a szakértő.

A bérfejlesztés mellett ezért ugyanolyan fontos a munkavállalói elköteleződés erősítése. Törekedni kell az érzelmi kötődést erősítő tényezők fejlesztésére, mint a munkaélmény, a támogató vezető, a jó légkör, a közösség vagy a különböző wellbeing (jóllét) programok.

A HR-Evolution fluktuációkutatás adatai azt támasztják alá, ha a munkakörülmények átlagosak, ehhez viszonyítva a munkavállaló legalább átlagos vagy jobb bért kap, és jó a csapat, megbecsültnek érzi magát a munkahelyén, nem lehet elcsábítani.

Fotó: unsplash.com

  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nettó 322 ezer forintot szeretne keresni egy pályakezdő

A magyar pályakezdők bérigénye átlagosan nettó 322 000 forint, 29 százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A nők és a férfiak közötti... Teljes cikk

Jobbik: Villámsebes pedagógus béremelésre van szükség

A következő 4-5 évben a pedagógustársadalom gerince vonul nyugdíjba, azonnali lépésekre, emellett a szakképzés teljes megújítására és a Nemzeti... Teljes cikk

Orbán Viktor fizetése 1,5 millióról 3,5 millióra nő

A kormányfő ezután ugyanúgy bruttó 3,5 millió forintot fog keresni, mint az Országgyűlés elnöke, Kövér László. Mostantól a miniszterek, a... Teljes cikk

Facebook