Megjelent: 13 éve

BKV-sztrájk, cafeteria adó, különadó - ez történt a munka világában 2010-ben

Megadóztatták a cafeteriát, bevezették a közszférában a végkielégítések utáni 98 százalékos különadót, az indoklás nélküli elbocsátás intézményét, megszüntették a teljesítményértékelést, változott a Munka Törvénykönyve. Volt BKV-sztrájk és Tesco-botrány, de idén is örülhettek a Legjobb Munkahelyek és HR csapatok.

images

images

Január

  • Sztrájkkal köszöntette az újévet a BKV, mert a szakszervezetek nem tudtak megállapodni a menedzsmenttel a kollektív szerződésről. Január 12-től hat napon keresztül nem közlekedtek a buszok, villamosok, ezzel megbénítva a főváros közlekedését.

  • Adókötelessé vált a cafeteria: az üdülési csekk, a helyi utazási bérlet, a meleg étkezési utalvány, az iskolakezdési támogatás, valamint a képzések után 32 százalékos adót kell fizetniük a munkáltatóknak, a többi béren kívüli juttatásra 54 százalékos adót és 27 százalékos járulék-terhet is kivetett a kabinet.

  • Januártól a munkáltató jogutód nélkül történő megszűnésekor a kijelölt felszámolónak, végelszámolónak a megszűnés előtt 30 nappal - a csoportos létszámcsökkentéshez hasonlóan - tájékoztatnia kell a területileg illetékes állami szervet a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének várható időpontjáról, illetve az érintett munkavállalók létszámáról.

  • Változtak a szabadság kiadásának a szabályai munkaerő-kölcsönzés esetén. E szerint a munkáltatónak a szabadság kiadásának időpontját legkésőbb egy hónappal a szabadság kezdete előtt kell közölnie a munkavállalóval.

  • Módosultak a munkaügyi bírság kiszabásának szabályai. E szerint a foglalkoztató mentesül a munkaügyi bírság alól, ha a munkaviszony létesítésének bejelentésére vonatkozó kötelezettségét a munkaügyi ellenőrzés megkezdéséig a tényleges foglalkoztatás teljes időtartamára vonatkozóan teljesítette, vagy a bejelentési kötelezettséget külön jogszabály szerint a foglalkoztató helyett más teljesíti.

    Február

  • Botrány a Nemzetvédelmi Egyetemen: befolyással való üzérkedés gyanúja miatt házkutatást tartott a rendőrség a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektori helységeiben. Az egyetem rektora állítólag kapcsolatai révén megbízásokhoz juttatott egy külföldi céget.

  • Székely Tamás egészségügyi miniszter a Magyar Kórházszövetség nyomására átmenetileg módosította azt a rendeletet, amely korlátozta volna az ápolók tevékenységét: önállóan például nem köthettek volna be infúziót vagy katétert, s nem adhattak volna intravénás injekciót. Így a licenc vizsgáról szóló jogszabály megszületéséig, és ha az orvos írásos engedélyt ad és ez a szakdolgozó munkaköri leírásába is belekerül - azok az ápolók is adhatnak be infúziót és vénás injekciót, akiket erre képzettségük nem jogosít fel.

  • Többhetes sztrájkba kezdtek a TE Ganz Röck kiskunfélegyházi gyárának dolgozói kifizetetlen béreik miatt.

    Március

  • A szövetkezetekről szóló törvény módosítása ügyében több érdekvédő szervezet is a köztársasági elnökhöz fordult, mert tagságuk számára a diákmunka aránytalanul erős támogatása versenyhátrányt jelent. Szerintük a szövegben szó sem esik a diákok törvénysértő foglalkoztatásának veszélyéről.

  • A World Finance pénzügyi szaklap, több hazai nyugdíjpénztár jelöltsége mellett az OTP Magánnyugdíj-pénztárnak ítélte a 2010. év nyugdíjpénztára díjat.

  • A több ezer munkatársat foglalkoztató Magyar Telekom kétszáz fős humán erőforrás területe az Év HR csapatának járó Aranyhíd díjat nyert a társadalmi felelősségvállalás terén mutatott professzionális, komplex és rendkívül aktív tevékenységének elismeréseként. A díjat a legrangosabb hazai HR szakmai ünnepen, a március 5-i HR bálon adták át.

  • Tizenhat éves csúcsra, 11,4 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta 2009 decembere és 2010 februárja között, a ráta 2,3 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit, a 15-74 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 726 ezer, a munkanélkülieké 479 ezer volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. 11,5 százalékos ráta 1994 első negyedévében volt hazánkban.

    Április

  • Április elsejétől megszűnt az alkalmi munkavállalói könyv és a közteherjegy, amelyek helyett egyszerűsített munkaszerződést kell kötni, illetve a munkáltatónak elektronikusan kell bejelenteni a foglalkoztatást az APEH-nak a munkavégzés megkezdését megelőzően. A törvény szerint egyszerűsített foglalkoztatásnak minősül a háztartási munka, a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunka, valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett munka és az alkalmi munka. További változás, hogy az alkalmi munkavállaláshoz automatikusan az általános köztehernél alacsonyabb kedvezményes közterhet kapcsoltak. A kedvezményes közteher egységesen 30 százalék, amelyet a nettó munkabért alapnak tekintve határoznak meg.

  • Nyilvánossá váltak a tőzsdei cégvezetők tiszteletdíjai, de a teljes jövedelmükről továbbra sem közölnek adatokat.

  • Nyolcévi működés után kivonul hazánkból a Findus Hungária Élelmiszer-forgalmazó és Szolgáltató Kft. A döntés a cég kinnlevőségeinek növekedésével, a keresletcsökkenéssel, valamint az árfolyamváltozás hatásaival magyarázható. Ugyancsak felhagyott a magyarországi termeléssel a Lear amerikai tulajdonosa, ennek következtében négyszáz dolgozó munkahelye szűnt meg Fehérgyarmaton.

  • Az Európai Bíróság ítélete szerint uniós jogot sért a szakképzési hozzájárulás. A határozat szerint a letelepedés szabadságának elvével ütközik a magyar szakképzési hozzájárulás, a szabályozás ugyanis "megakadályozza a cégeket abban, hogy a más tagállamban található fióktelepeken foglalkoztatott munkavállalóik esetében éljenek a fizetendő szakképzési hozzájárulás csökkentésének a lehetőségével".

    Május

  • Változtak a gyesre és a gyedre vonatkozó szabályok. Az április 30-a után született gyermekek után a gyermekgondozási segély (gyes) a gyermek 2. életévének betöltéséig jár az eddigi három év helyett. Az ikergyermekekre és a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekekre vonatkozó szabályok nem változnak. A terhességi-gyermekágyi segélyre (tgyás) való jogosultsághoz a szülést megelőző két éven belül legalább 365 nap biztosítási idő szükséges, és a közép- vagy felsőfokú intézményben, nappali tagozaton folytatott tanulmányok idejéből csak 180 nap számítható be a biztosítási időbe. Változtak a gyermekgondozási díjra (gyedre) vonatkozó szabályok is: az erre való jogosultsághoz a szülést megelőző két éven belül legalább 365 nap biztosítási idő szükséges (az eddigi 180 nap helyett), nem számít bele a biztosítás megszűnését követő tgyás, és a közép- vagy felsőfokú intézményben, nappali tagozaton folytatott tanulmányok idejéből csak 180 nap számítható be a biztosítási időbe.

  • A május elsejétől érvényes szabályok rendelkeznek a cselekvőképesség és a munkaviszonnyal összefüggő jognyilatkozatok érvényességének kérdéseiről is. Amennyiben a bíróság a munkavállaló cselekvőképességét a munkaviszonyával összefüggésben korlátozta, a munkavállaló jognyilatkozatainak érvényességéhez a törvényes képviselő írásbeli hozzájárulása szükséges többek között olyan esetekben, ha a nyilatkozat a munkaviszony létesítésére vagy megszűntetésére, a munkaszerződés módosítására, vagy a munkáltatói utasítás megtagadására vonatkozik.

  • Az utazási költségtérítés mértékét illetően, a napi munkába járással és a hazautazással kapcsolatos költségeket kell megkülönböztetnünk. A munkáltató által fizetett napi munkába járással és hazautazással kapcsolatos költségtérítés, a bérlet vagy menetjegy árának legalább 86 százaléka, azzal, hogy a munkáltató által fizetett hazautazással kapcsolatos költségtérítés idén legfeljebb havi 30 ezer forint lehet. Fontos változás a korábbiakhoz képest, hogy a munkavállalónak a munkába járás címén járó utazási költségtérítés igénybevételével egyidejűleg nyilatkoznia kell a lakóhelyéről és a tartózkodási helyéről, valamint arról, hogy a napi munkába járás a lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről történik-e.

  • Megújult az az uniós rendelet, amely a közösségi munkavállalással összefüggő járulékfizetést, biztosítási rendszert és szociális ellátást szabályozta. Az egyik legfőbb változás, hogy a passzust minden uniós állampolgárra alkalmazni kell. A szabályozás kötelezővé teszi bizonyos keretek között a lakóhely szerinti adófizetést. Azt sem engedi, hogy elváljon a járulékfizetés akkor, ha egy állampolgár az egyik tagállamban vállal munkát, viszont vállalkozását más tagállamban vagy tagállamokban működteti. Ebben az esetben a munkavállalás és a lakóhely határozza meg a vállalkozással kapcsolatos esetleges járulékfizetést.

  • A Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az American Chamber of Commerce in Hungary, a Szövetség a Kiválóságért Egyesület és a Salva Vita Alapítvány felhívást hirdetett munkáltatók számára a "Fogyatékosság-barát munkahely" elismerés megszerzésére és logó használatára. Az elismerés bevezetésének célja az álláskereső fogyatékos emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találásának elősegítése.

  • Első fokon pert nyert a Magyar Posta ellen az a nyolc szegedi és két csongrádi kézbesítő, akiket január 7-én bocsátottak el egy tavaly decemberi sztrájk miatt. A Szegedi Munkaügyi Bíróság ítélete szerint a Munka Törvénykönyvébe ütközik, hogy szakszervezeti vezetőket érdekvédelmi tevékenységükkel kapcsolatban bocsátottak el rendkívüli felmondással

  • A Hypo Bank bejelentette, hogy kivonul Magyarországról. Az osztrák pénzügyi csoport Magyarországon 28 dolgozót foglalkoztat.

  • Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) évek óta 130 ezer nevet tartalmazó potyautaslistát ad át az adóhatóságnak. Közülük mintegy 300 ezer ember akadt fenn idén az APEH listáján a rendezetlen biztosított jogviszony miatt.

  • Május 1-jétől a csoportos létszámcsökkentés esetében alkalmazotthoz hasonló eljárást kell lefolytatni, ha a munkáltató jogutód nélküli megszűnése (felszámolása vagy végelszámolása) miatt tömegesen szűnik meg a munkavállalók munkaviszonya. Ebben az esetben a munkáltatónak a megszűnésről tájékoztatnia kell a munkaügyi központot, a munkavállalók képviselőit és az érintett munkavállalókat, valamint köteles átadni számukra a törvényben maghatározott adatokat. A felmondási védelem alatt állók köre az örökbefogadást kérő munkavállalókkal bővül.

  • A Fővárosi Bíróság döntése értelmében az üdülési csekk adás-vételére vonatkozó elektronikus hirdetések gazdasági reklámnak minősülnek. A hatályos jogszabályok alapján a gazdasági reklám közzétevője felelősséggel tartozik az internetes oldalán közzétett hirdetés tartalmáért.

    Június

  • Mintegy fél éven át tartó tárgyalás után kedden megállapodtak a 2010-es bérfejlesztésről a szakszervezetek a BKV-val. A dolgozók július elsejével 1 százalékos, 2 ezer forintos havi alapbéremelést kapnak, rögzítették a kollektív szerződésben már elfogadott év végi, 45 ezer forint értékű utalványokat, valamint a 3 százalékos egészségpénztári és magánnyugdíj-pénztári támogatás mellett opcióként már életbiztosítási hozzájárulás is kérhető.

  • Egy új törvény értelmében a jövőben a kormánytisztviselői jogviszonyt indoklás nélkül a kormánytisztviselő lemondással, a munkáltató felmentéssel megszüntetheti. A törvényben átnevezik a köztisztviselők egy bizonyos körét: kormánytisztviselők dolgoznának a jövőben a Miniszterelnökségnél, a minisztériumokban, a kormányhivatalokban, a központi hivatalokban, valamint ezen utóbbi hivatalok területi, helyi szervénél, a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szervénél, a helyi önkormányzatok törvényességi ellenőrzésére hatáskörrel rendelkező szervénél, a Rendőrség, a Vám- és Pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem szerveinél, valamint a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál.

  • A Blikk nyilvánosságra hozta a rektorok fizetését. A lista szerint az államilag támogatott egyetemek, főiskolák vezetői havi 750 ezer és 3,5 millió forint között keresnek.

  • A vám- és pénzügyőrség lebuktatott egy munkaerő-kölcsönző céget, amely 300 millió forint adót csalt. Az elkövetők munkaerőt közvetítettek gyárakba és üzemekbe, majd nem a ténylegesen kifizetett munkabér után fizették meg a közterheket, és a toborzott munkavállalóknak is csak a bérük egy részét fizették ki

  • A Salva Vita Alapítvány kezdeményezésére megalakult Magyarország első önszabályozó, munkáltatókat tömörítő, esélyegyenlőségért küzdő szakmai és érdekvédelmi szervezete a Munkáltatók Esélyegyenlőségi Fóruma Egyesület. Az alapítók között több magyar és multinacionális társaság van, amelyek összefogásukkal példát kívánnak mutatni.

  • Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a szövetkezetekről szóló törvény februárjában történt módosítását.

    Július

  • A kormány a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadót vezet be a hatvan napon túli végkielégítésekre. A rendelkezés nyomán a két hónapot meghaladó végkielégítések csaknem száz százalékát adóként kellene befizetni.

  • A kormány megtárgyalta és elfogadta az adórendszeren kívüli kereset bevezetését Magyarországon. A családoknál végzett házi munkáért, idősek segítéséért kapott jövedelmet kivonják az adózás alól.

  • Matolcsy György miniszter azonnali hatállyal felmentette Dudás Katalint, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnökét.

  • A kormány előzetes bejelentés nélkül megszüntette a teljesítményértékelést a köztisztviselői körben. A TÉR eltörlésével megszűnik az is, hogy a köztisztviselő bértábla szerinti illetményét csökkenteni vagy növelni lehessen annak megfelelően, hogy milyen jól szerepelt a teljesítményértékelésen.

  • Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának újonnan létrehozott albizottsága vizsgálja az elmúlt nyolc év foglalkoztatáspolitikai vonatkozású kormányzati intézkedéseit. Többek között Szűcs Erika, volt szociális és munkaügyi miniszternek, a tárcától való távozása után való szerződéskötését az "Út a munkához" programhoz kapcsolódóan.

  • Egy szakszervezeti és egy egyéni bejelentés alapján munkaügyi ellenőrzést kezdett az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) Közép-magyarországi szervezete a Tesco-Globál Áruházak Zrt. budaörsi telephelyén. A bejelentésben a munka- és pihenőidő, valamint a szabadságok kiadása kapcsán fogalmaztak meg kifogásokat. Rendőrségi eljárás is indult, méghozzá csalás miatt ismeretlen tettes ellen, az áruház központjában a szükséges bizonyítékok beszerzése érdekében nyomozati cselekményeket hajtanak végre.

    Augusztus

  • Augusztustól él az új, egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény, amely a munkavállalóknak és a munkaadóknak is több ponton előnyösebb, mint a korábbi. Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait a mezőgazdasági-, valamint az idegenforgalmi idénymunkára, továbbá az alkalmi munkára lehet alkalmazni.

    Szeptember

  • Az önkormányzati törvény módosítása szerint a regionális államigazgatási hivatalok helyett szeptember elsejétől ismét felállnak a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok. A területi államigazgatási szervek többsége elveszíti függetlenségét, és a "szuperhivatalok" szakigazgatási egységeként működnek tovább.

    Október

  • Minden idők legnagyobb magyarországi természeti katasztrófáját okozta az ajkai timföldgyárnál történt, foglalkozás körében történt baleset, amelynek során tíz ember meghalt, több százan megsérültek, házak tucatjai dőltek össze és majdnem ezer hektár termőföld vált megművelhetetlenné. Az ajkai timföldgyár monitor rendszerű zagytározó egyik gátja átszakadt és a kiömlő vörösiszap elárasztotta a Veszprém megyei Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A tragédiával kapcsolatban őrizetbe vették a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL) cégvezetőjét, Bakonyi Zoltánt, akit több ember halálát okozó közveszély okozással és környezetkárosítással gyanúsít a rendőrség. Az ügyben több gyanúsítottat is kihallgatott a Nemzeti Nyomozó Iroda. A vörösiszap-katasztrófáról európai jelentés is készül.

  • Elfogadta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés. Az indítvány megnyitja a jelenlegi magánnyugdíjpénztár-tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe, megszünteti a pályakezdők magánnyugdíj-pénztárba való belépésének kötelezettségét, valamint az elmúlt években a vegyes rendszerből nyugdíjba vonultak esetében megteremti az állami rendszerbe történő visszalépés utólagos lehetőségét.

  • Immár hetedik alkalommal nyitotta meg kapuit október 27-28-án a HR szakma legnagyobb rendezvénye, a Personal Hungary Emberierőforrás-menedzsment Szakkiállítás. Idén 2053 HR-es döntéshozónak nyílt lehetősége személyes kapcsolatra 76 kiállítóval a standokon. Ebben az évben kiemelt téma volt a motiváció és a versenyképesség, valamint az egyre növekvő terhelés hatására jelentősebbé váló kiégés- és stresszkezelés.

  • A köztársasági elnök aláírta a válságadóról szóló törvényt. A parlament által sürgősséggel elfogadott javaslat a bankszektor után más jövedelmező ágazatokra is kiterjeszti a válságadót. Ennek értelmében az áruházláncok, a telekommunikációs cégek és az energetikai vállalkozások is fizetik 2012-ig az új közterhet, amelynek alapja a nettó árbevétel.

    November

  • Elfogadta a parlament az adó és járuléktörvényeket. Januárban megkezdődik az áttérés az egykulcsos személyi jövedelemadózásra, amely adó-alapcsökkentő családi kedvezménnyel egészül majd ki. Az új szabályok szerint minden adózó 16 százalék szja-t fizet, és az adójóváírás mértéke is csökken, az igénybe vétel feltételei pedig szigorodnak. A változás következtében megszűnik a minimálbér (kvázi-)adómentessége is, mivel az eddigi 769 forint helyett (a minimálbér-tárgyalások eredményétől függően) közel 3500 forint lesz majd a fizetendő adó. A járulékszabályok is változnak: eltörölik januártól a minimum járulékalapot, módosul a társadalombiztosítási minimálbér fogalma, az infláció mértékével egyezően emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik. Újabb két évig kötelező a Nyugdíjbiztosítási Egyéni Nyilvántartó Lapon történő adatszolgáltatás.

  • Idén a Kulcs-Soft Nyrt., az FGSZ Földgázszállító Zrt. és a McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft. nyerték el a Legjobb Munkahely címet a Világgazdaság-Hewitt felmérésében. Az elismerés elnyerésére azon vállalatok jogosultak, amelyeknél a dolgozói elkötelezettség mutató meghaladja a 60 százalékot.

  • Idén először pályázhattak a vállalatok az Év cafeteria rendszere díjra. A Cafeteria Trend által meghirdetett pályázatra 107-en jelentkeztek. A pályázatokat öt terület mentén értékelték: vizsgálták, mennyire felel meg a törvényi előírásoknak, mennyire érvényesülnek benne a munkáltatói és munkavállalói érdekek, hogyan működik a szolgáltatókkal a kapcsolat és mennyire optimális az adminisztráció. A kis- és középvállalatok kategóriában a díjat a SEWS-CE B.V. Magyarországi Fióktelepe nyerte, míg a nagyvállalatok között az Egis Nyrt. érdemelte ki az elismerést.

  • A MOL és a Magyar Telekom nyerte el az Év legjobb HR csapata díjat a HR Oscar díjért folyó versenyben, amelyet a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége hirdetett meg. A diákok közül a legjobb témaválasztással Hoffmann Gábor nyert, aki a kkv-k HR megoldásairól értekezett. Horváth Alíz különdíjat kapott a képzés-fejlesztés egy módszertanának kidolgozásáért és megvalósításáért.

  • Elfogadták a különadó új szabályait. Az Országgyűlés döntése értelmében a munkavállalók számára 3,5 millió forint, az állami és önkormányzati vezetők, valamint az állami és önkormányzati cégek vezetői esetében 2 millió forint a közszférában foglalkoztatottakra a jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben kivetett 98 százalékos különadó összeghatára. Az elfogadott törvény értelmében 98 százalékos különadó fizetésére köteles az a költségvetési szervnél, illetve más, legalább 50 százalékban állami, önkormányzati vagy közalapítványi forrásból működő, illetve tulajdonban lévő szervezetnél foglalkoztatott magánszemély, aki a jogviszonyának megszűnésekor a különadó alapjának minősülő bevételt szerez, kivéve azokat, akik nyugdíjba vonulnak. Nem minősül a különadó alapjának a felmentési vagy felmondási időnek a munkavégzési kötelezettséggel járó részére kifizetendő munkabér.

    December

  • Az országgyűlés elfogadta a nyugdíjreform és adósságcsökkentő alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényt.

  • A jövő évi minimálbér 78.000, a garantált bérminimum 94.000 forint lesz, az országos béremelési ajánlás négy-hat százalék közé esik. A kormány a december 2-i OÉT megállapodás minimálbérét és garantált bérminimumát kiterjeszti a közszférára is.

  • Megszűnik a 270 ezer embert érintő eddigi közmunka-program, és januártól új közfoglalkoztatási rendszer lép a helyébe. Megszűnik a rendelkezésre állási támogatás és helyette bérpótló juttatás lesz. 2011-ben legalább 30 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie annak, aki a rákövetkező évben, 2012-ben bármilyen ellátásban szeretne részesülni. Lényeges változás, hogy a jelenlegi szabályozás szerint csak a végzettségének megfelelő vagy annál eggyel alacsonyabb szintű munkát köteles elvállalni a munkanélküli, jövőre köteles elfogadni a munkaügyi szervezet által felajánlottat is.

  • A KDNP benyújtotta az országgyűlésnek a szabad vasárnapról szóló törvényjavaslatát. A módosítás célja, hogy a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen. A javaslat egységes vasárnapi pótlékot vezetne be a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetére függetlenül attól, hogy arra milyen okból kerül sor.

  • Decembertől nem lehet szöveges üzenetben bejelenteni az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott dolgozót.

  • Módosította a kormány a sztrájktörvényt: ezentúl csak akkor lehet sztrájkolni, ha a felek megállapodnak az elégséges szolgáltatásról. Ha nem sikerül egyezséget kötni, akkor a munkaügyi bíróságnak kell döntenie a szolgáltatás mértékéről és feltételeiről.
    • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
    • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
    További cikkek
    Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

    Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

    Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

    Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

    Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

    A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk