kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Borsodban alacsonyak a bérek és sok az állástalan

Magyarországon álláspiaci szempontból az egyik legrosszabb helyzetben levő megye Borsod-Abaúj-Zemplén. Kevés nagy multinacionális cég telepedett meg a térségben, az alacsony fizetések miatt pedig sokan inkább a munkanélküli és egyéb állami segélyeket választják. Az országos trendnek megfelelően angolul beszélő gépész- és villamosmérnökökből valamint építőipari szakmunkásokból itt is hiány van.

images

Borsod-Abaúj-Zemplén megye az utóbbi tizenhét évben igen magas munkanélküliségi statisztikát produkál. Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal szerint a megyében 12 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ennél magasabb értéket csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mértek. Az országos átlag 7,5 százalékos volt ugyanebben az időszakban.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat más szempontrendszer szerint vezet statisztikát, ám Borsod-Abaúj-Zemplén megye itt is a sor végén szerepel. A megye városaiban 4-6-szorosa a regisztrált álláskeresők aránya a budapesti átlagnak.
A megyében júniusban mintegy 56 ezer állástalan szerepelt a munkaügyi kirendeltségek rendszerében. Mint Dudás Ágnestől, a Miskolci Munkaügyi Kirendeltség vezetőjétől megtudtuk, a munkanélküliek többsége a nyolc osztályt végzettek közül került ki, ugyanakkor az is tény, hogy egyre több a középfokú, felsőfokú végzettségű állástalan a regisztráltak között.

Kevés a nagy munkáltató, alacsonyak a bérek

A megyére jellemző magas munkanélküliség több tényezőre vezethető vissza. Egyrészt kevés a nagy multinacionális foglalkoztató a térségben - a Robert Bosch, a Jabil, a TVK és a Borsodchem számít csak nagynak. Egyelőre úgy tűnik, jelentősebb beruházás nem várható a közeljövőben.

Az állástalanok nagy számáért az alacsony bérszínvonal is felelős, ugyanis az állami segélyek és a munkával kereshető fizetés között nincs nagy különbség. "A helyi fizetések 40 százalékkal alacsonyabbak, mint a budapesti bérek, országos viszonylatban 15-20 százalék a mínusz. A fizikai dolgozók 30-40 százaléka minimálbért kap a munkájáért, sok esetben fizetésük csak néhány ezer forinttal magasabb, mint a segély, amelyet gyermekeik, állástalanságuk, szociális helyzetük miatt kaphatnának. Így nagy hányaduk inkább otthon marad munka helyett. A helyzet mostanra annyira súlyossá vált, hogy a munkáltatók gyakran kénytelenek szlovák, vagy akár mongol vendégmunkásokat alkalmazni. A külföldiek foglalkoztatása egyébként elsősorban az építőiparban és a varrodákban figyelhető meg, tudomásom szerint jelenleg hozzávetőlegesen néhány száz szlovák munkavállaló dolgozik így - avatott be Szilágyiné Baán Anna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

Hiány van mérnökökből, informatikusokból

Pedig igény lenne a magyar munkaerőre, és nemcsak az építkezéseken. A kőművesek mellett hiány van forgácsolókból, hegesztőkből, ácsokból is, a diplomások közül pedig leginkább az angol nyelvtudással rendelkező gépész- és villamosmérnökök keresettek, ők akár azonnal el tudnak helyezkedni a térségben. Kapósnak számítanak emellett a pénzügyi, informatikai végzettségű szakemberek is - tudtuk meg Rácz Balázstól, az Adecco miskolci irodájának toborzás- és kiválasztási tanácsadójától.

Rácz Balázs elmondta: a kezdő mérnökök fizetése bruttó 150 ezer forinttól indul, a tapasztalt informatikai szakembereké - programozóké, fejlesztőké - pedig bruttó 230 ezer forinttól. A 2-3 éves tapasztalattal rendelkező kontrollerek, könyvelők bére szintén minimum bruttó 150 ezer forint, a pályakezdőké pedig bruttó 120 ezer forint.

Tanárok pénztárosként

Mi a helyzet a többi diplomás munkavállalóval? Például a bölcsész karon végzettek hol, milyen pozíciókban helyezkedhetnek el? "Számukra a titkárnői, adminisztratív munkakörök nyitottak - már ha beszélnek idegen nyelven, hiszen a térségben már az asszisztensi pozíciók betöltésekor is elvárás legalább egy nyelv ismerete. Ők munkájukért cserébe kezdőként minimálbért kapnak, a tapasztaltabbak pedig bruttó 120-130 ezer forintot" - avatott be Szilágyiné Baán Anna.

Mint a kamara titkárától megtudtuk, a megyében több tanár dolgozik hasonló pozícióban. Sőt, a megélhetés érdekében többen kénytelenek voltak a katedrát elhagyva pénztárosként munkát vállalni.

A kamara próbál segíteni

A kamara különböző programokkal próbál javítani a helyzeten. "A diplomások segítése érdekében a cégeket évente felkeressük, van-e náluk lehetőség szakmai gyakorlatra. A munkaügyi központ támogatásával egy éven át foglalkoztattunk 14 pályakezdő diplomás fiatalt, akiket folyamatosan küldtünk cégekhez. Ma már csaknem mind megtalálta a helyét. Így próbáljuk elérni, hogy a diákok bekerülhessenek a vállalatokhoz, ezáltal nagyobb esélyük legyen a későbbi elhelyezkedésre. Ezen kívül több mint 3 ezer szakmunkás tanuló számára sikerült megszerveznünk, hogy a vállalatok tanulószerződés keretében foglalkoztassák őket. Ez annyit jelent, hogy a diákok nem a tanműhelyben, hanem a cégnél sajátítják el a szakma fortélyait" - avatott be a titkár.

A regisztrált munkanélküliek aránya a 15-64 éves munkavállalási korú népesség körében

Kazincbarcika 10,45 százalék
Mezőkövesd 6,59 százalék
Miskolc 8,04 százalék
Ózd 13,3 százalék
Sárospatak 8,57 százalék
Sátoraljaújhely 11,13 százalék
Tiszaújváros 4,94 százalék
Budapest 2,13 százalék

Forrás: Állami Foglalkoztatási Szolgálat

Oroszi Babett
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk