Megjelent: 6 éve

Bridge generáció - Veiszer Alinda könyve

Veiszer Alinda Prima Primissima-díjas riporter. 2011-ig kulturális televíziós műsorok házigazdája, melyek közül a leghosszabb ideig, öt évig, a Záróra című portrésorozata futott. Most fiatal ötletemberekkel készített interjúkat arról, hogyan épül a sikeres üzlet. Izgalmas interjúkban, történetekben a tulajdonosok személyes gondolatain keresztül ismerhetjük meg e cégek történetét, mindennapjait.

LogMeIn, a Prezi és a Ustream a startup világ magyar sztárjai. Három cég, öt arc - még egyikük sem múlt el negyvenegy éves. Ha szeretnék, megtehetnék, hogy a lábukat lógassák egy napfényes tengerparton, de ők a cégeiket és az ötleteiket akarják kiteljesíteni. Mindannyiuk szenvedélye a gyerekkorukból ered, és izgalmasabbnál izgalmasabb művészeti és üzleti kísérletekből szerezték tapasztalataikat. Van, aki már gyerekként is számítógépfüggő volt, van, aki fehérneműt próbált eladni, és van, aki elméleti fizikusnak készült. Egy azonban közös: semmi sem tudta kioltani a kreativitásukat, és semmi sem tántorította el őket a céljaiktól.

Üzletemberré képezték magukat, és figyelték a Szilícium-völgyet, maguk is oda vágytak. Aztán rájuk is felfigyeltek. A legtehetségesebb magyar és nemzetközi mérnökök, programozók és dizájnerek csatlakoztak hozzájuk, a legnagyobb cégek kezdtek beszállni a vállalkozásaikba.

Foglalkoztatnak pár száz fiatalt, főként informatikusokat Pesten és Szegeden, akiket rendesen megfizetnek. Emellett van pár jópofa hangulatjavító kezdeményezésük, amivel bevonzzák a kreatív agyakat: „ingyen” csoki, narancslé és a díjmentes céges menza. És hagyják a dolgozókat munkaidőben szórakozni, munkaidő nincs is igazán. Az élő online közvetítésekkel foglalkozó Ustream például szabad munkavégzést vezetett be.

Azt vallják, hogy a 9-től 5-ig tartó munkaidő halott. Ahogy az is, hogy a munkavállaló egy vállalatnál tölti az egész életét. A cél az, hogy az egyre szabályozottabb vállalati környezetben egyre nagyobb legyen az egyén szabadsága.

A három cég nemrég összefogott, megalakították a Bridge Budapestet, hogy sikertörténeteiket megsokszorozva járulhassanak hozzá Magyarország változásához. Előadásokat tartanak a cégfilozófiájukról mindenfelé az országban, aminek a lényege a kreativitás, a kilapított döntéshozatali hierarchia, a lean szemlélet, a transzparencia és a 'No asshole policy'.

És ténylegesen is tesznek: például céges karácsony helyett kifestik a szegénysoron élő cigányok lakásait, meg ilyenek. Azt mondják, ez jobban összehozza a csapatot, mint a piálás.

Bár az eddigiekből az ellenkezőjét gondolhatnánk, de ezeknél a cégeknél fegyelem is van, ez is Amerikából importált. A Prezinél például a 'no excuse policy' az alapja: a cégnél mindenki vállalja a felelősséget azért, amiért kell.

Index, Libri
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter