kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Career break: varázsszó a karrierépítésben

Öt-tíz év munkahelyi hajtás megviseli az emberi szervezetet. Vannak, akik úgy döntenek, egy évre otthagyják a céget és valami teljesen másba fognak. Career break: angol nyelvterületen így nevezik ezt az időszakot, a magyar nyelvben a fizetés nélküli szabadság vagy a karrierszünet fogalmak állnak közel a jelenséghez.

images

Angol nyelvterületen és multinacionális cégeknél a career break (karrierszünet) elnevezéssel illetik azt az időszakot, amelyet a napi hajtásban megfáradt munkavállaló saját feltöltődésére használ fel. A cél: fél, egy vagy akár két évre kiszakadni a megszokott hajtásból.


Kevesen élnek vele Magyarországon



A career break kihasználásának több formája is lehet, angolul erre külön elnevezések léteznek. Azt az esetet, amikor a munkáltató a távollétünk alatt fenntartja a pozíciónkat sabbatical-nak nevezik, ami a magyar munkajogban a fizetés nélküli szabadságnak felel meg. Ennek az előnye, hogy fennmarad a jogviszony, a munkaadónak kötelessége visszavenni a dolgozót a megadott időpontban ugyanazokkal a feltételekkel. Hátránya: mivel nincs járulékalapot képező kifizetés, ezért ez nem számít bele a szolgálati időbe és tb-jogosultsággal sem jár.

A másik eset, amikor a dolgozó felmond a munkahelyén és úgy dönt, hogy majd visszatérése után keres magának új állást. Ezt nevezik "adult gap year"-nek is nevezik (felnőttek lyukas éve).

Magyarországon egyelőre kevesen élnek a career break lehetőségével. Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó szerint a dolgozók is hibásak abban, hogy ez Magyarországon még nem terjedt el. "Általános bizalmatlanság jellemzi a magyar munkavállalókat. Nem bíznak abban, hogy ha elmennek egy hosszabb fizetés nélküli szabadságra, akkor munkáltatójuk valóban vissza fogja venni őket. A másik fontos jellemzője különösen a fiataloknak, hogy hajlamosak kizsigerelni magukat és elveszteni az egészséges egyensúlyt a munka és a magánélet között. A középkorúak már általában belátják, hogy szükség lenne a pihenésre, de ők már tartanak az esetleges elbocsátástól és a nehezebb elhelyezkedéstől" - fogalmaz a karrier-tanácsadó.


Új szakma vagy nyelvtanulás



Tóth Gergely lassan három éve dolgozik ugyanannál a multinacionális vállalatnál. Munkaadójánál lehetősége van career break kivételére és gondolkodik is azon, hogy egy időre kilépjen a mókuskerékből. "Az elmúlt három év alatt többször is váltottam pozíciót a cégen belül, de ezek mind hasonló szintűek voltak, tehát előre lépni látványosan nem sikerült. Ez egyrészt a "csak" középfokú angol nyelvtudásomnak köszönhető, másrészt nem vagyok az a törtető típus, aki mindent megtenne az előrehaladás érdekében. Úgy érzem, hogy szükségem lenne némi teljes kikapcsolódásra ahhoz, hogy át tudjam gondolni milyen irányba érdemes tovább haladnom. Megfordult a fejemben, hogy kitanulok egy piacképes kétkezi szakmát, vagy hogy megtanuljak egy új nyelvet, amivel könnyebb lesz majd az elhelyezkedés, esetleg angoltudásomat fejleszteném magasabb szintre. Mivel sajnos nincs egy évre elegendő pénzbeli tartalékom, bárhova is megyek, valamennyi bevételre szükségem lesz" - számolt be dilemmájáról a harmincas évei elején járó fiatalember.


Ideális a 30 éves életkor



A karrier-tanácsadó szerint Gergely ideális korban van a career break szempontjából. "30 éves kor környékén nagyon sok ember életében jön el egyfajta krízis. Ekkorra már általában elegendő tapasztalattal gyűjtöttek ahhoz, hogy átgondolják mit értek el eddig, mire képesek. A fiatalembernek óriási előnye az, hogy éppen most van lehetősége kihasználni a career breaket. Neki elsősorban azt érdemes átgondolnia, hogy akarja-e folytatni jelenlegi karrierútját, akar-e része lenni egy multinacionális vállalatnak. Valószínűleg már egy iparágváltás is sokat lendítene a hangulatán" - mondta Joó Zsuzsanna, aki a kivitelezésre is adott tippeket Gergelynek. "Magyarországon nagyon kevés 30 év körüli fiatal teheti meg, hogy egy évig ne dolgozzon, ezzel nincsen semmi baj. Így is azt mondom, hogy környezetet kell váltani és beállni akár pizzafutárnak is, vagy fizikai munkásnak. Mindenképpen olyan munkakört kell választani, amit sohasem csinált előtte. Sokat jelenthet, hogy beleláthat olyan dolgokba, amibe korábban soha" - fogalmazta meg tanácsát Joó Zsuzsanna.


Teljes váltás kell



Általánosságban elmondható: akkor sikeres a career break, ha gyökeres környezetváltással és más napi tevékenységgel jár. "Ha az ember ugyanabban a városban és országban marad, akkor könnyen beleragadhat abba, amitől szabadulnia kellene. Olyan dolgokkal érdemes foglalkozni, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak és olyan emberekkel ismerkedjünk, akikkel korábban soha. Lehet szakmát, vagy nyelvet tanulni - utóbbit anyanyelvi környezetben lenne érdemes, de talán nem szerencsés megoldás felsőfokú tanulmányokkal újabb terheket a vállunkra venni." Miként lehet visszatérni a munka világába?. "A pihenés utolsó egy hónapját érdemes rászánni arra, hogy újra felvegyük a kapcsolatot a régi munkatársakkal, utánanézzünk a szakmai változásoknak, hogy munkába álláskor naprakészek legyünk és ne hidegzuhanyként érjen bennünket az első munkanap."


Miből fedezhetjük a hosszabb pihenést?



Ahogy azt Joó Zsuzsanna is mondta, a legtöbb magyar munkavállalónak sajnos nincs akkora anyagi tartaléka, hogy megengedhesse magának, hogy egy évig career break címszóval ne keressen pénzt. Az egyik kézenfekvő megoldás - ahogy az Gergely esetében is elhangzott, - hogy bárhova is megyünk álljunk munkába, csak más munkakörbe, mint azt korábban tettük.


Így tartsunk szünetet munkavállalóként:



1. Mindenképpen érdemes jóban maradni korábbi munkáltatónkkal és még ha nem is sikerül fizetés nélküli szabadságban megegyezni, hanem egyszerűen felmondunk, ajánlatos kihangsúlyozni, hogy szeretnénk majd visszatérni a céghez.

2. Ajánlatos legalább fél évvel a career break előtt elkezdeni spórolni, hogy legalább a kezdeti időben ne legyen gondunk arra, hogy miből fogunk megélni, illetve a megtakarított pénzből akár az útiköltségünket is fedezhetjük a pihenésünk helyszínére.

3. Ha van lakásunk azt mindenképpen érdemes kiadni albérletbe ezzel biztosítva magunknak egy fix havi bevételt.

4. A career break, vagy sabbatical során legyünk rugalmasak az életkörülmények tekintetében. A környezetváltozást és teljes kikapcsolódást akár hátizsákos turistaként is megvalósíthatjuk. Újszerű élményként hathat, ha a megszokott összkomfortos lakhatási körülményeinket egy időre felcseréljük sátras kempingezésre, illetve az éttermek helyett olcsóbb és egyszerűbb étkezésekben gondolkodunk.

5. A hosszú pihenés során vállalhatunk alkalmi munkákat, persze szigorúan az eredeti szakmánktól csak valami egészen eltérőt.


Mire használható fel a career break?



Utazás
Önkéntes munka
Fizetett munka külföldön
Továbbképzés
Nyelvtanulás anyanyelvi környezetben
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tipikus női vállalkozó 42 éves és 1 gyereke van

Megtalálni a módot a megélhetés biztosítására úgy, hogy közben a társadalmi elvárásoknak is megfeleljenek a magánéletükben – ez motiválja... Teljes cikk

Kortárs bántalmazás, bullying és elvárások szorításában - 2000 gyerek tartozik hozzá: Karikó Rita iskolapszichológus egy napja

Szóbeli vagy akár fizikai bántalmazás, cikizés, beilleszkedési gondok, tanári és szülői elvárások, családi viták, anyu és apu válik - rengeteg... Teljes cikk

Óriási igény van űripari szakemberekre - Magyarország felvette a kesztyűt

Az UniSpace program keretében három minisztérium - a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a... Teljes cikk