Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Csúszik a fizetés, ha nincs HR

Budapesten közel a cégek egyharmada feketén foglalkoztatja munkavállalóit - mondta a Rádió Orientnek Sabacz Róbert, a Munkaügyi Ellenőrzési Osztály főosztályvezető-helyettese. A legtöbb munkabérrel kapcsolatos szabálytalanságot a közepes, 6-25 főt foglalkoztató cégeknél tapasztalták. Ennek oka, hogy nem foglalkoztatnak külön HR-es munkatársat - írja az Orientpress.

images

images

Amíg országosan a vállalatok mintegy negyede, addig Budapesten közel egyharmada feketén foglalkoztatja munkavállalóit - mondta a Rádió Orientnek Sabacz Róbert, a Munkaügyi Ellenőrzési Osztály főosztályvezető-helyettese. Kiemelte: az illegális foglalkoztatás melegágya még mindig az építőipar, de sok ilyen esetet tárnak fel a kereskedelemben és a vendéglátóiparban is.

A Munkaügyi Ellenőrzési Osztály idei vizsgálatainak fókuszában három terület állt. Első körben ellenőrizték a munkabérrel kapcsolatos szabályok betartását, vagyis azt, hogy a munkavállalók határidőre megkapják-e az őket megillető fizetésüket. „Erre a munkáltatóknak minden hónap 10-ig van lehetőségük” ‒ hívta fel a figyelmet Sabacz Róbert.

Hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalat mérete meghatározó, hiszen a legtöbb szabálytalanságot a közepes, 6-25 főt foglalkoztató cégeknél tapasztalták. Ennek oka mögött a főosztályvezető-helyettes azt látja, hogy nem foglalkoztatnak külön HR-es munkatársat, pedig érdemes lenne, hiszen a cégvezető egy személyben már nem tudja ellátni megfelelően ezeket a feladatokat - írja az Orientpress.

„Amíg országosan a vállalatok mintegy negyede, addig Budapesten közel egyharmada feketén foglalkoztatja munkavállalóit” ‒ hívta fel a figyelmet Sabacz Róbert. Mint rámutatott, az illegálisan foglalkoztató vállalatok sok esetben - mivel az adófizetés megspórolása miatt olcsóbbak tudnak lenni - a tisztességesen működő cégektől veszik el a munkát. Ugyanakkor a hatóság első esetben csak figyelmeztetéssel élhet, és csak akkor szabhat ki bírságot, ha második esetben is szabálytalanságon kapja az illető vállalkozást. „A büntetés mértéke arányossági szempontokat figyelembe véve 30 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet” ‒ mondta.

Érthető módon csak azok a vállalkozások kaphatnak támogatást, amelyek rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkeznek. Ugyanakkor mint azt Sabacz Róbert elmondta, ebben a tekintetben 2014-ben enyhítés következett be: csak azok a vállalatok veszítik el ezt a besorolást, akik két éven belül másodjára is elkövetik ugyanazt a szabálytalanságot. Ez alól egy kivétel van: a harmadik országbeli állampolgárok engedélymentes vagy engedélytől eltérő foglalkoztatása. „Ez esetben elég egyszer elkövetni a szabálysértést, hogy a munkáltató ne kaphasson semmilyen támogatást” ‒ hívta fel a figyelmet a szakértő.

A jövő évi változások közül az egyik legismertebb, hogy ezen túl nem lehet majd fellebbezni a munkaügyi hatóság döntései ellen. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az érintettek elveszítenék jogorvoslati lehetőségüket, hiszen azt a bíróság előtt érvényesíthetik a továbbiakban - mondta Sabacz Róbert.

Follow hrportal_hu on Twitter