Megjelent: 1 éve

Diákmunkásokkal enyhítenék a munkaerőhiányt

Elismerte a Miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL Híradó kérdésére: a munkaerőhiány miatt támogatják a diákmunkát a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban.

images

images

Diákmunkásokkal enyhítene a munkaerőhiányon a kormány. A Pénzügyminisztérium hárommilliárd forintot költene a 16 és 25 év közötti diákok munkavállalásának támogatására. A vendéglátóiparban és a mezőgazdaságban a diákmunkások fizetésének háromnegyedét átvállalja a költségvetés - hangzott el a keddi RTL Híradóban.

A legnagyobb munkaközvetítéssel foglalkozó szövetkezet szerint a fiatalok többsége vízparti munkát szeretne. Egy fonyódi vendéglős állítása szerint a balatoni fizetések lassan elérik az osztrák bérek színvonalát, de még így is nehéz munkaerőt találni.

Június 18-a után indul idén a nyári diákmunka-program. Ilyen évek óta van már, de idén először vendéglátóipari és mezőgazdasági cégek is részt vehetnek ebben. Ezen társaságoknál a diákok fizetésének és az ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adónak a 75 százalékát megtéríti az állam a munkáltatónak. A cégnek csak a fennmaradó bérköltséget és járulékait kell kifizetnie. A diákmunkások legfeljebb napi nyolc órát dolgozhatnak.

Az önkormányzatokat is támogatják, ha diákokat vesznek fel, ebben az esetben a teljes fizetésüket állja a költségvetés. Itt azonban legfeljebb napi hat órát dolgozhatnak a tanulók. Egy szakképesítést nem igénylő, adminisztratív munkáért havonta 103 500 forintot lehet kapni, szakképesítéssel pedig több mint 135 ezret.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csatorna kérdésére elismerte: a munkaerőhiány miatt támogatják a diákmunkát a mezőgazdaságban és a vendéglátóiparban. A legnagyobb munkaközvetítéssel foglalkozó szövetkezetnél azt mondják: a diákok a nagyobb városokban könnyen találnak munkát, a program inkább a kisebb városok esetében segíthet.

RTL
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter