Megjelent: 3 éve

Dolgozni akaró, tanítható embereket várnak Ukrajnából

Olcsó és jobban dolgozó munkaerőt várnak a cégek Ukrajnából. A munkaerőhiány már a keleti megyékben is felütötte a fejét, mert onnan elmentek az emberek Budapestre vagy Nyugat-Európába. A magyar munkaerőpiac reklámjára már a kormány is költ, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) rendezvényének tapasztalatairól számol be az Index.

images

Akár százezren is jöhetnek munkát vállalni Ukrajnából és Romániából, akikről a vállalatvezetők úgy gondolják, nagyobb arányban lesznek köztük dolgozni akaró, tanítható emberek, mint egy átlagos magyar merítésben - idézi az egyik megszólalót az Index.

Hevest is nagyon komolyan érinti a munkaerőhiány, dolgozókra pedig szükség van nem csak a jövőben, amire az átképzés és az oktatás esetleg választ tudna adni, hanem a jelenben. Öt éven belül 5000 munkahely lesz várhatóan betöltetlen a megyében.

Romániából manapság már nem könnyű munkaerőt szerezni, mert úgy felmentek a bérek, hogy onnan 800-1000 forintos órabérért már nem jönnek el dolgozni, így maradt célterületnek Ukrajna. A környező országok már hamarabb elkezdték használni az ukrán munkaerőt. Viszont cserébe jobb életkörülményeket kell nekik kínálni, olcsó, kulturált szállást például.

Index
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter