Megjelent: 4 éve

Ukrajnai reklámkampánnyal toboroz munkaerőt Magyarország

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap támogatásával 82 millió forintból jelennek meg hirdetések Ukrajnában, hogy ukránokkal tölthessék be a magyarországi álláshelyeket a hiányszakmákban. A pénz odaítéléséről személyesen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter döntött - írta a HVG.

images

images

Hamarosan Ukrajna közelebbi és távolabbi nagyvárosaiban is tévé- és rádióreklámokban, valamint az internetes újságok bannerein hívják fel az ukránok figyelmét, hogy Magyarországon számos szakmában várják őket a munkaadók. A Közbeszerzési Értesítőből derült ki, hogy egy debreceni munkaerőközvetítő cég, a Human Service Agency leányvállalata, a Horizon2020 Nonprofit Kft. még tavaly kapott megbízást a kampány megszervezésére - jelent meg a HVG-n.

A Horizon már szeptemberben közzétette közbeszerzési tájékoztatóját. A tenderre hárman jelentkeztek, és közülük két kis cég, a gyöngyösi DRG Design, valamint a budapesti McMiller Green Consult nyerte el a megbízást.

Ennek alapján Ungváron, Kijevben, Harkovban, Lvovban, Odesszában és Krivoj Rogban teszik majd közzé a hirdetéseket. A kommunikációs stratégiát, a plakátokat, a reklámfilmeket és rádiós bejátszásokat, valamint a bannereket 82 millió forintból valósítják meg.

A HVG írja, hogy a Human Service Agency egy több mint 2 milliárd forint árbevételű munkaerő-közvetítő és tanácsadó vállalkozás, a tender nyertesei viszont apróbb cégek, amelyek több területen is jelezték, hogy alvállakozót vesznek igénybe. Kérdésünkre egyelőre csak annyit mondtak, hogy megkezdték a tervezést, amelyet február 9-ére kell összeállítaniuk.

A lap emlékeztet arra, hogy az elmúlt hónapokban több munkaadói szervezet, köztük a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) is szorgalmazta, hogy vendégmunkásokkal töltsék be azokat az állásokat, amelyekre nincs hazai munkaerő, így pótolnák számos építőipari szakmában, vendéglátóiparban, kereskedelemben a hiányzó embereket.

Ukrajnában átszámítva mindössze 50 ezer forint körül vannak a szakmunkásbérek, így számukra a magyarországi fizetések vonzóak lehetnek, különösen a polgárháborús, donyecki vidéken, ahol a nehézipari hagyományok miatt sok képzett ember van. Sokan ugyanakkor nem Magyarországot, hanem a nyugatabbra fekvő európai országokat választják. Idehaza tavaly mindenesetre több jogszabállyal is könnyítették az itteni munkavállalásukat - írja a lap.

Az ÉVOSZ elnöke, Koji László a HVG érdeklődésére a napokban éppen azt mondta, hogy a hazai vállalkozások az elmúlt időszakban már megkezdték a vendégmunkások alkalmazását, de nem ártana az érintett küldő országokban közvetlenül megszólítani a potenciális dolgozókat. Azt is hozzátette azonban, hogy szeretnék elkerülni a fejvadászcégeket, mert a közvetítők drágítják a munkaerőt.

Tavaly mintegy 30 százalékos bővüléssel 14500-ra nőtt a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi munkavállalók száma Magyarországon, ám a vállalatok még mindig tartanak attól, hogy nagy számban külföldieket foglalkoztassanak, ezért nem is nagyon beszélnek ilyen terveikről. A hírbe hozott nyíregyházi Legónál például azt mondták a HVG-nek, hogy jelenleg nem foglalkoztatnak ukránokat, és bár nem zárják ki, de ez hosszabb idő, ahhoz még egy új gyárat is kell építeniük.

Novemberben Miskolc városa döntött együttműködési megállapodásról Krivoj Roggal, ám a helyi Jobbik rögtön támadásba lendült, mondván, hogy féltik a helybéliek munkalehetőségeit. A félelmek azonban egyelőre nem igazolódtak be, az autóipari beszállító Takata miskolci gyára azóta sem vett fel külföldieket.

Fotó: Pixabay

HVG
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! - Ingyenes A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Még két hétig igényelhető az ágazati bértámogatás

December 11-ig igényelhető az ágazati bértámogatás, aminek maximális mértéke a minimálbér másfélszerese, személyenként bruttó 241 500 forint -... Teljes cikk

Újabb 61 milliárddal támogatják a dolgozókat megtartó cégeket

Újabb 61 milliárd forintos támogatási keretet nyújt a kormány azoknak a cégeknek, amelyek vállalják, hogy úgy fejlesztenek, hogy nem bocsátják el a... Teljes cikk

Járványhatás: Tízből öten többet is dolgoznának ugyanannyi pénzért

Élesedő versenyre számítanak és bizonytalanságtól tartanak a munkaerőpiacon a magyar munkavállalók - derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a... Teljes cikk