Megjelent: 3 éve

Ukrajnai reklámkampánnyal toboroz munkaerőt Magyarország

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap támogatásával 82 millió forintból jelennek meg hirdetések Ukrajnában, hogy ukránokkal tölthessék be a magyarországi álláshelyeket a hiányszakmákban. A pénz odaítéléséről személyesen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter döntött - írta a HVG.

images

Hamarosan Ukrajna közelebbi és távolabbi nagyvárosaiban is tévé- és rádióreklámokban, valamint az internetes újságok bannerein hívják fel az ukránok figyelmét, hogy Magyarországon számos szakmában várják őket a munkaadók. A Közbeszerzési Értesítőből derült ki, hogy egy debreceni munkaerőközvetítő cég, a Human Service Agency leányvállalata, a Horizon2020 Nonprofit Kft. még tavaly kapott megbízást a kampány megszervezésére - jelent meg a HVG-n.

A Horizon már szeptemberben közzétette közbeszerzési tájékoztatóját. A tenderre hárman jelentkeztek, és közülük két kis cég, a gyöngyösi DRG Design, valamint a budapesti McMiller Green Consult nyerte el a megbízást.

Ennek alapján Ungváron, Kijevben, Harkovban, Lvovban, Odesszában és Krivoj Rogban teszik majd közzé a hirdetéseket. A kommunikációs stratégiát, a plakátokat, a reklámfilmeket és rádiós bejátszásokat, valamint a bannereket 82 millió forintból valósítják meg.

A HVG írja, hogy a Human Service Agency egy több mint 2 milliárd forint árbevételű munkaerő-közvetítő és tanácsadó vállalkozás, a tender nyertesei viszont apróbb cégek, amelyek több területen is jelezték, hogy alvállakozót vesznek igénybe. Kérdésünkre egyelőre csak annyit mondtak, hogy megkezdték a tervezést, amelyet február 9-ére kell összeállítaniuk.

A lap emlékeztet arra, hogy az elmúlt hónapokban több munkaadói szervezet, köztük a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) is szorgalmazta, hogy vendégmunkásokkal töltsék be azokat az állásokat, amelyekre nincs hazai munkaerő, így pótolnák számos építőipari szakmában, vendéglátóiparban, kereskedelemben a hiányzó embereket.

Ukrajnában átszámítva mindössze 50 ezer forint körül vannak a szakmunkásbérek, így számukra a magyarországi fizetések vonzóak lehetnek, különösen a polgárháborús, donyecki vidéken, ahol a nehézipari hagyományok miatt sok képzett ember van. Sokan ugyanakkor nem Magyarországot, hanem a nyugatabbra fekvő európai országokat választják. Idehaza tavaly mindenesetre több jogszabállyal is könnyítették az itteni munkavállalásukat - írja a lap.

Az ÉVOSZ elnöke, Koji László a HVG érdeklődésére a napokban éppen azt mondta, hogy a hazai vállalkozások az elmúlt időszakban már megkezdték a vendégmunkások alkalmazását, de nem ártana az érintett küldő országokban közvetlenül megszólítani a potenciális dolgozókat. Azt is hozzátette azonban, hogy szeretnék elkerülni a fejvadászcégeket, mert a közvetítők drágítják a munkaerőt.

Tavaly mintegy 30 százalékos bővüléssel 14500-ra nőtt a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi munkavállalók száma Magyarországon, ám a vállalatok még mindig tartanak attól, hogy nagy számban külföldieket foglalkoztassanak, ezért nem is nagyon beszélnek ilyen terveikről. A hírbe hozott nyíregyházi Legónál például azt mondták a HVG-nek, hogy jelenleg nem foglalkoztatnak ukránokat, és bár nem zárják ki, de ez hosszabb idő, ahhoz még egy új gyárat is kell építeniük.

Novemberben Miskolc városa döntött együttműködési megállapodásról Krivoj Roggal, ám a helyi Jobbik rögtön támadásba lendült, mondván, hogy féltik a helybéliek munkalehetőségeit. A félelmek azonban egyelőre nem igazolódtak be, az autóipari beszállító Takata miskolci gyára azóta sem vett fel külföldieket.

Fotó: Pixabay

HVG
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az év eleji emelések látszódtak az áprilisi béradatokban, de jön a visszaesés

A koronavírus-járvány gazdasági hatása kétségtelenül lassítja a keresetek növekedési ütemét, a megmaradt növekedés még az év eleji... Teljes cikk

Munkaerőpiac: csak átmeneti megingást okozott a koronavírus?

A májusi foglalkoztatási adatok a gazdaság újraindulására utalnak, lehetséges, hogy a munkaerőpiac tavaszi megingása átmenetinek bizonyul. A... Teljes cikk

A munkanélküliségi ráta 4 százalék fölé emelkedett

A március-májusi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékos volt. A... Teljes cikk