kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Egy szakma, ami nélkül nincs előrehaladás

Idén 60 éve indult el Magyarországon a közművelődési szakemberek felsőfokú képzése, ebből az alkalomból A népműveléstől a közösségi művelődésig címmel kétnapos Durkó Mátyás emlékkonferencia kezdődött csütörtökön a Debreceni Egyetemen (DE).

Durkó Mátyás az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetemen az országban elsőként alapította meg munkatársaival a népművelés szakot, Felnőttnevelés és népművelés című könyvével pedig letette a szakma tudományos alapjait Magyarországon - mondta el a konferencia megnyitóján Papp Klára, a DE bölcsészettudományi karának dékánja.

A Durkó Mátyás által létrehozott szak a Debreceni Egyetemen ma is működő andragógia tanszék képzéseinek jogelődje - mondta a dékán, megjegyezve: annak ellenére, hogy a szakok elnevezése oktatáspolitikai okokból szinte 5-10 évente változik, a tudományterület azóta is jelen van az ország több egyetemén és főiskoláján.

Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója meleg szavakkal méltatta Durkó Mátyás a felnőttnevelés, az élethosszig tartó tanulás elfogadtatása terén szerzett érdemeit.

A főigazgató azt mondta, a Nemzeti Művelődési Intézetnek is fő alapértékei azok, amiket Durkó Mátyás a cselekvő közösségekről vallott, írt és oktatott.

Sári Mihály nyugalmazott egyetemi tanár nyitó előadásában a 21. század globális kihívásaira utalva kijelentette: "a gazdasági felemelkedés egyetlen útja az oktatás". Felidézte: már az 1997-ben Hamburgban megtartott felnőttoktatási konferencia rámutatott, hogy "a felnőttoktatás a kulcs a 21. századhoz", s felhívta a figyelmet a felsőoktatás tartalmának újragondolására.

"E szakma nélkül nincs előrehaladás" - jelentette ki a professzor utalva az élethosszig tartó tanulás európai elvére. Szorgalmazta ugyanakkor "az informális vagy nonformális tudás elismertetését, akkreditálását", amelyre például háborúk után vagy olyan helyzetben van szükség, amiben most Európa van.

Sári Mihály végül felhívta a figyelmet a 21. századi felnőttkori tanulással összefüggő európai kiáltványra, amely rögzíti: meg kell erősíteni azokat az európai szervezeteket, amelyek felelősek a felnőttképzésért.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyeztetés kezdődött az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

A kormány szeretné emelni a felsőoktatási béreket is, de az államtitkárság az érintettek türelmét kérte. Teljes cikk

Pölöskei Gáborné: a minőségi szakképzésnek lakosságmegtartó ereje van

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a vállalkozói... Teljes cikk

Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk