Megjelent: 3 éve

Egy törvénymódosítás miatt kapnak éhbért a dolgozó autisták

Egy áprilisi törvénymódosítás miatt az eddiginél is kevesebbet kell fizetni a dolgozó autistáknak, óránként mindössze 220 forintot. Egy békéscsabai nappali ellátó intézmény élt is a bércsökkentés lehetőségével - írta a hvg.hu.

Ez azt jelentette, hogy leánykám és minden társa aki ebben a formában van foglalkoztatva a korábbi /egyébként szintén nem kiemelkedő/ díjazás helyett 14.256 FT-ot keresett április hónapban - írta Facebook bejegyzésében az érintett személy édesanyja.

A hvg.hu összefoglalja a levél tartalmát:

A nő azt írja, az értelmileg akadályozott lánya Békéscsabán egy nappali ellátást is nyújtó intézményben van hétköznaponként, ahol eddig munkarehabilitációban foglalkoztatták több társával együtt 4 órában, a lány szőnyeget sző.

Ennek a díjazása idén április 1-ig a minimálbér 30 százaléka volt 4 órára vetítve, így a 47 éves nő ha minden nap dolgozott, akkor 34 425 forintot keresett.

Április elsejétől azonban hatályba lépett a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény módosítása, amely alapján munkarehabilitáció helyett "fejlesztési jogviszonyban" foglalkoztatják az ellátottakat. A törvény szerint ennek díjazását azonban óradíjban szabták meg, amely "nem lehet kevesebb a mindenkori kötelező legkisebb órabér 30 százalékánál".

A békéscsabai édesanya azt írja, mivel 2017-ben a legkisebb órabér 733 forint, ennek 30 százaléka mindössze 220 forint, így a lánya most óránként 220 forintért dolgozik, az össz havi keresete pedig így kevesebb mint a felére csökkent, áprilisban 14 256 forintot tudott csak hazavinni.

A nappali ellátó intézményben, ahol a lányt foglalkoztatják viszont nappali ellátási díjat is kell számolni, ez 375 forint/nap, ebéddel együtt 750 Ft/nap. Így ha a lány napi 4 órát dolgozik és keres vele 880 forintot, akkor is mindössze 130 forintot tud hazavinni, a többi elmegy a napi ellátására.

Az édesanya hozzáteszi, bár a törvény lehetőséget adna a magasabb órabér fizetésére is, az érintett intézmény azonnal a legkevesebbet állapította meg az ott dolgozóknak.

hvg.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter