Megjelent: 2 éve

Egy törvénymódosítás miatt kapnak éhbért a dolgozó autisták

Egy áprilisi törvénymódosítás miatt az eddiginél is kevesebbet kell fizetni a dolgozó autistáknak, óránként mindössze 220 forintot. Egy békéscsabai nappali ellátó intézmény élt is a bércsökkentés lehetőségével - írta a hvg.hu.

Ez azt jelentette, hogy leánykám és minden társa aki ebben a formában van foglalkoztatva a korábbi /egyébként szintén nem kiemelkedő/ díjazás helyett 14.256 FT-ot keresett április hónapban - írta Facebook bejegyzésében az érintett személy édesanyja.

A hvg.hu összefoglalja a levél tartalmát:

A nő azt írja, az értelmileg akadályozott lánya Békéscsabán egy nappali ellátást is nyújtó intézményben van hétköznaponként, ahol eddig munkarehabilitációban foglalkoztatták több társával együtt 4 órában, a lány szőnyeget sző.

Ennek a díjazása idén április 1-ig a minimálbér 30 százaléka volt 4 órára vetítve, így a 47 éves nő ha minden nap dolgozott, akkor 34 425 forintot keresett.

Április elsejétől azonban hatályba lépett a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény módosítása, amely alapján munkarehabilitáció helyett "fejlesztési jogviszonyban" foglalkoztatják az ellátottakat. A törvény szerint ennek díjazását azonban óradíjban szabták meg, amely "nem lehet kevesebb a mindenkori kötelező legkisebb órabér 30 százalékánál".

A békéscsabai édesanya azt írja, mivel 2017-ben a legkisebb órabér 733 forint, ennek 30 százaléka mindössze 220 forint, így a lánya most óránként 220 forintért dolgozik, az össz havi keresete pedig így kevesebb mint a felére csökkent, áprilisban 14 256 forintot tudott csak hazavinni.

A nappali ellátó intézményben, ahol a lányt foglalkoztatják viszont nappali ellátási díjat is kell számolni, ez 375 forint/nap, ebéddel együtt 750 Ft/nap. Így ha a lány napi 4 órát dolgozik és keres vele 880 forintot, akkor is mindössze 130 forintot tud hazavinni, a többi elmegy a napi ellátására.

Az édesanya hozzáteszi, bár a törvény lehetőséget adna a magasabb órabér fizetésére is, az érintett intézmény azonnal a legkevesebbet állapította meg az ott dolgozóknak.

hvg.hu
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A gyenge forint segít megtartani az állásokat

Ha a munkáltatók oldaláról nézzük, akkor a gyenge forint árfolyam elsősorban az exportszektornak kedvez, és jó hatással van a munkaerőpiacra, mivel... Teljes cikk

Egyéni vállalkozó adózása 2020

Az egyéni vállalkozó szjt-t és osztalékadót fizet, választhatja az átalányadózást vagy a KATA-t is. Teljes cikk

Munkáltatói igazolás

A munkáltató köteles a jövedelem igazolása céljából összesített jövedelemigazolást kiadni a munkavállaló részére az adóévben teljesített... Teljes cikk