Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 2 hónapja

Egyre kevesebb kirúgott dolgozó indít munkaügyi pert

A statisztika szerint az utóbbi években csökken a munkaügyi perek száma. Ennek egyik oka, hogy a perek nagyon elhúzódnak. 2018 januárjától elindítani is nehezebb őket, ha valaki veszít, sokat kell fizetni, ráadásul az sem mindig jut a pénzéhez, aki nyer - írja a Népszava.

images

images

A Népszava által megkérdezett ügyvéd szerint nagyon szigorúak a feltételek, így ha valaki hiányosan töltötte ki a formanyomtatványt és azt a bíróság visszadobta, sokszor inkább meg sem próbálja másodszorra.

Ha valakit kirúgnak, első dühében dönt úgy, hogy perelni szeretne, de mivel a nagy munakerőhiány miatt viszonylag hamar eltud helyezkedni, akit elbocsátottak, utána már perelni sem akar.

Arra is figyelni kell, hogy per indítására 30 napon belül van lehetőség. Sokan azért nem perelnek, mert félnek a magas perköltségektől, pedig munkavállalói költségkedvezmény illeti meg azt, akinek a munkabére a kirúgásakor nem haladta meg a KSH adatai szerinti átlagbért. Ez azt jelenti, hogy az illetéket nem kell megfizetnie akkor sem, ha elbukja a pert, ám ilyenkor a másik fél ügyvédi költségeit, a szakértői díjakat, multi cégeknél a fordítások árát neki kell állni - mondja az ügyvéd.

A munkaügyi perek hosszát meghatározza, hogy a feleknek mennyire fontos a gyors befejezés. A 2018 januárjában életbe lépett új polgári perrendtartás egyik célja éppen ezeknek az időhúzó lehetőségeknek a szűkítése, a perkoncentráció volt.

Fotó: Pixabay
Népszava
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megszünteti a termelést a Pasha Kft. Dombóváron

Megszünteti termelését a francia tulajdonú, női fehérneműket gyártó Pasha Kft. Dombóváron, a cég kétszáz dolgozót bocsát el - közölte a társaság a honlapján. Teljes cikk

Informátoraik eltitkolása miatt mondtak fel a Kommerszant újságíróinak

Forrásaik eltitkolása miatt mondott fel a Kommerszant című tekintélyes orosz gazdasági-politikai napilap tulajdonosa két újságírónak, holott az... Teljes cikk

A BBC kirúgta egyik műsorvezetőjét rasszista ízű tweetje miatt

Menesztette egyik munkatársát a BBC rádió, mert a műsorvezető óriási felháborodást keltő, rasszista ízű Twitter-bejegyzést tett közzé Harry... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár