Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 hónapja

Egyre kevesebb kirúgott dolgozó indít munkaügyi pert

A statisztika szerint az utóbbi években csökken a munkaügyi perek száma. Ennek egyik oka, hogy a perek nagyon elhúzódnak. 2018 januárjától elindítani is nehezebb őket, ha valaki veszít, sokat kell fizetni, ráadásul az sem mindig jut a pénzéhez, aki nyer - írja a Népszava.

images

images

A Népszava által megkérdezett ügyvéd szerint nagyon szigorúak a feltételek, így ha valaki hiányosan töltötte ki a formanyomtatványt és azt a bíróság visszadobta, sokszor inkább meg sem próbálja másodszorra.

Ha valakit kirúgnak, első dühében dönt úgy, hogy perelni szeretne, de mivel a nagy munakerőhiány miatt viszonylag hamar eltud helyezkedni, akit elbocsátottak, utána már perelni sem akar.

Arra is figyelni kell, hogy per indítására 30 napon belül van lehetőség. Sokan azért nem perelnek, mert félnek a magas perköltségektől, pedig munkavállalói költségkedvezmény illeti meg azt, akinek a munkabére a kirúgásakor nem haladta meg a KSH adatai szerinti átlagbért. Ez azt jelenti, hogy az illetéket nem kell megfizetnie akkor sem, ha elbukja a pert, ám ilyenkor a másik fél ügyvédi költségeit, a szakértői díjakat, multi cégeknél a fordítások árát neki kell állni - mondja az ügyvéd.

A munkaügyi perek hosszát meghatározza, hogy a feleknek mennyire fontos a gyors befejezés. A 2018 januárjában életbe lépett új polgári perrendtartás egyik célja éppen ezeknek az időhúzó lehetőségeknek a szűkítése, a perkoncentráció volt.

Fotó: Pixabay
Népszava
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jelek, hogy elbocsáthatnak

Bár manapság az ember általában nem évtizedekre tervez a munkahelyével, mégis kellemetlenül érintheti, ha nem ő dönt a váltásról, hanem... Teljes cikk

18 ezer embertől vesz búcsút a Deutsche Bank

A következő három évben 7,4 milliárd eurós szerkezetátalakítást lesz a Deutsche Banknál, ezért a munkavállalók több mint egynegyedét, 18 ezer... Teljes cikk

Több dolgozót is elbocsátottak a Nemzeti Táncszínházból

A Magyar Hang információi szerint délelőtt tíz óra óta egymás után hívják be a Nemzeti Táncszínház munkatársait, és közlik velük, hogy... Teljes cikk