Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Egyre kevesebben dolgoznak kisboltokban

Csökkent a szakképzett eladók száma, a kisboltokban kevesebben dolgoznak, a kereskedők nem bírnak lépést tartani az egyre növekvő bérekkel. Ráadásul a digitalizáció átalakítja a kereskedelmet - írja a blokkk.com szakportál.

images

A meghirdetett állások száma nem csökken, a munkaerőhiány gondokat okoz a kereskedelemben továbbra is. De már kevésbé számít a szakképzettség, inkább árufeltöltőket és pénztárost keresnek.

A blokkk.com szerint az elmúlt három évben megmerevedett a boltos munkaerőpiac, a foglalkoztatottak száma nem változott. Az elmúlt években nőttek a bérek, de nem növekedett ugyanolyan mértékben a bevétel. Így a kisboltok sorra bezárnak: 2015-ben 133 ezer, 2017 derekán már csak 126 ezer boltba lehetett menni vásárolni.

A nagyobb boltokban a foglalkoztatottak száma emelkedett, a kisboltokban azokban csökkent.

A digitalizáció a kereskedelmet is átalakítja, már sokkal kevésbé van szükség szakképzett eladókra, a webáruházakon keresztül otthonról is betudunk vásárolni. A diszkontokba csak árufeltöltők és pénztárosok szükségesek, de az önkiszolgáló kasszák terjedésével, utóbbiból is kevesebb kell majd.

A teljes boltos foglalkoztatotti körben 2013-ban még 128 ezer szakképzőt (szakiskolát, szakmunkásképzőt) végzett dolgozott, 2017-ben már csak 116 ezer fő. Az előbbi csökkenés döntő részben az alkalmazottak köréhez kötődik. Eközben az általános iskola 8 osztályát végzők száma emelkedett, 17 ezer főről 23 ezer főre.

Nem fognak megszűnni a hagyományos boltok, de átalakulni igen. Tőlünk nyugatabbra, már megjelentek a teljesen önkiszolgáló boltok is.

Fotó Pixabay
blokkk.com
Follow hrportal_hu on Twitter