Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

Egyre több robot dolgozik a hazai üzemekben

13 százalékkal több robot dolgozik a hazai üzemekben, mint egy évvel korábban - írja a Világgazdaság.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR, International Federation of Robotics) jelentéséből kiderül, hogy közel 5400 robotot használtak ipari célra 2016-ban Magyarországon, ami 13 százalékkal több, mint 2015-ben. A Szövetség a következő években még nagyon felfutásra számít - írja a lap.

A robotok fele kézi munkát kiváltó, úgynevezett kezelőrobot volt, 17 százalék tartozott a hegesztőkategóriába, illetve 16 százalék volt az össze- és szétszerelő gépek aránya.

2016-ban Magyarország a 32. helyen állt, abban a rangsorban, ami világszerte a robotizáció mértéket hasonlítja össze. Ez nagyjából a középmezőnyt jelenti. Hazánkban a robotizáció leginkább az autóiparban jellemző, ott 281 robot jutott tízezer alkalmazottra. A térségben kiemelkedő volt Szlovákia és Csehország a robotok számát tekintve.

A magyarországi roboteladások 39 százalékkal nőttek 2016-ban az előző évhez képest, ami 717 új gép üzembe helyezését jelenti. Az eladások terén 2016-ban Magyarország a 33. helyet foglalta el világviszonylatban, tízből hat ebben az évben átadott robot a kezelőrobot-kategóriába tartozott, ezeket elsősorban kohászati, csomagolási vagy eszközkezelési célra használják. A második legnagyobb kategória a hegesztőrobotoké, minden tizedik gép tartozott ide, a többit főként szortírozási, összeszerelési célra használják - írják.

2017-től 2020-ig tartó időszakban az eladások emelkedését várja hazánkban az IFR.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter