Szerző: dr. Kéri Ádám
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 2 éve

Elérhető az ingyenes tanácsadó és vitarendező szolgálat

Van egy országos szolgálat, amelyben tapasztalt munkajogászok ingyen adnak tanácsot. A szolgálat a kollektív természetű munkaügyi, munkahelyi érdekkonfliktusok békés, független, szakértő feloldásának újszerű, ingyenes mechanizmusa. Dr. Kun Attila tanszékvezető egyetemi docens és dr. Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok munkajogásza részt vesz a szolgálat előkészítésében, működtetésében - erről kérdezte őket Kéri Ádám, a KRS Ügyvédi Iroda munkajogásza.

images

A Jogpont Hálózat éveken keresztül ingyenes jogi tanácsadással segítette a munkavállalókat és a munkáltatókat több jogterületen kiemelt fókusszal természetesen a munkajog területére. A hálózatot munkavállalói, illetve munkáltatói érdekképviseletek működtették európai uniós támogatás segítségével. A tanácsadó szolgáltatás felbecsülhetetlen segítséget nyújtott a hozzá fordulóknak a munkajog útvesztőiben történő kiigazodáshoz. Az ingyenes tanácsadó szolgáltatás szerencsére nem szűnt meg, a központi régió (Közép-Magyarország) kivételével továbbra is elérhető ugyanazon szereplők számára. A korábbiakhoz hasonlóan segítséget nyújt mind általános tanácsadás, mind pedig okiratszerkesztés területeken. Közép-Magyarországon lakóhellyel rendelkező munkavállaló számára nyújtott szolgáltatás azonban csak azzal nyújtható személyes ügyfélfogadás keretében, ha bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik a kevésbé fejlett régiók valamelyikében, és a szolgáltatás helyszíne a tartózkodási helye szerinti régióban van. Közép-magyarországi székhellyel rendelkező vállalkozás szempontjából hasonló a helyzet: ha a kevésbé fejlett régiók valamelyikében fiókteleppel rendelkezik, és a szolgáltatás helyszíne a fióktelep szerinti régióban van, részesülhet ingyenes jogsegélyben. Részletek a www.jogpontok.hu oldalon érhetőek el.

Az ingyenes tanácsadás területe vitarendező szolgálattal is kiegészült. Tekintettel arra, hogy ez eddig ebben a formában nem létezett, így a szolgáltatással összefüggésben megkerestem dr. Kun Attila tanszékvezető egyetemi docenst (K.A.), illetve dr. Szabó Imre Szilárdot, a Munkástanácsok munkajogászát (SZ.I.), akik a szolgálat előkészítésében, működtetésében részt vesznek. Az alábbiakban a velük készült interjút közöljük.

Bemutatnátok röviden, hogy mi is ez az MTVSZ?

K. A.: Az MTVSZ a kollektív természetű munkaügyi, munkahelyi érdekkonfliktusok békés, független, szakértő feloldásának újszerű, ingyenes mechanizmusa. A munkaügyi kapcsolatok intézményes szereplői (pl. munkáltatók, szakszervezetek, üzemi tanácsok) tudják használni, ha különböző összeütközéseiket (pl. bérek, munkafeltételek, kollektív megállapodások stb. kapcsán) békésen szeretnék akár elkerülni, akár feloldani.

SZ. I.: A Szolgálatot munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletek konzorciuma (a Munkástanácsok Országos Szövetsége koordinálásával, az ÉSZT, az ÁFEOSZ-COOP, az OKISZ, az IPOSZ és a KISOSZ részvételével) működteti egy Európai Uniós finanszírozású projekt (GINOP) részeként az ország hat úgynevezett konvergencia régiójában, míg a hetedik, Közép-Magyarországi Régióban a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért és Képzésért Felelős Államtitkársága koordinálja a Szolgálatot.

Hogyan épül fel a Szolgálat?


K. A.: A Szolgálatot alapvetően a munkaügyi kapcsolatokhoz értő munkajogászok alkotják (régiónként hat-hat fő, alapvetően a helyi egyetemek munkajogi tanszékeihez kötődő független, jó nevű szakemberek személyében). A munkajogászok listáját egészítik ki a szintén igénybe vehető speciális szakértők (pl. munkavédelmi, adóügyi szakemberek) és a tanácsadók (pl. tapasztalt mediátorok) listája. A cél, hogy teljes, komplex szolgáltatási csomagot tudjanak kapni a felek.

SZ. I.:
A felépítésünk a könnyű hozzáférhetőség, rugalmasság, gyorsaság szempontjai köré szerveződik. Emellett fontosnak tartottuk, hogy ne egy fővárosi vízfejjel rendelkező rendszert építsünk ki, ezért nagyon erőteljes az önálló vidéki jelenlétünk.

Mi a Szolgálat célja?

SZ. I.: A legfontosabb cél, hogy ingyenesen tudjunk független, közmegbecsülésnek örvendő, hiteles tanácsot adni a munkaügyi kapcsolatok bármely azon említett szereplőjének, akinek erre szüksége és igénye van.

K. A.: Hosszabb távon a Szolgálat hozzá tud járulni a hazai munkaügyi kapcsolatok kultúrájának fejlesztéséhez, illetve ahol ez teljesen hiányzik, ott akár az „induláshoz” is. A Szolgálat egyfajta olyan szakmai közösség is, amely elkötelezett a munkaügyi kapcsolatok fejlesztése iránt, és amely számos platformon (pl. a Szolgálat rendezvényei, kiadványai) törekszik a tudás-megosztásra és párbeszédre.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Elérhető az ingyenes tanácsadó és vitarendező szolgálat
2. oldal - A szolgálat nem képvisel senkit, csak a szakmaiságot
Follow hrportal_hu on Twitter

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár