Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 éve

Elértük a teljes foglalkoztatottságot?

Piaci elemzők szerint a magyar munkaerőpiac 2017-ben elérte a közgazdasági értelemben vett teljes foglalkoztatottság állapotát, emiatt a munkanélküliségi ráta idén már csak korlátozottan tud tovább csökkenni - írja az MTI.

images

images

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a munkaerő-piaci trendekről szólva elmondta, hogy az adatok lényegében teljes foglalkoztatottságról tanúskodnak, inkább szerkezeti változásokra lenne szükség, például úgy, hogy a részmunkaidő nagyobb szerepet kaphasson a piacon.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az idei évet illetően megállapította, hogy a kínálati oldal szűkössége miatt az eddigi erős dinamikával nem javulhat tovább a munkaerőpiac helyzete. A zsugorodó potenciális munkaerő-tartalék mellett az okok közé sorolta a kereslet-kínálat földrajzi és képzettségi eltéréseit is.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is mintegy 600 ezres munkaerő-tartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számából ítélve. Ezek egy részének a foglalkoztathatósága nyílt munkaerőpiacon azonban érdemi beavatkozásokat igényel.

MTI
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter