Megjelent: 1 hónapja

Elindult az utolsó roham az OKJ-s képzésekre

Nagy az érdeklődés az OKJ-s képzésekre az év végéhez közeledve, ugyanakkor az új szabályok miatt sok felnőttképző bezárhat a szakértők szerint.

December 31-ig indíthatnak OKJ képzéseket a felnőttképzők, mivel jövőre új felnőttképzési rendszer lép életbe Magyarországon. A növekedés.hu ennek kapcsán két képzési szakértőt kérdezett. Szabó Andrea, a tanfolyamOKJ.hu tanfolyamkereső, felnőttképzés-közvetítő oldalának szerkesztője a portálnak elmondta: jelentősen megnőtt a jelentkezők száma az idén induló, rövidebb idő alatt elvégezhető OKJ képzésekre.

A felnőttképzők igyekeznek alkalmazkodni a helyzethez, és több őszi csoportot is indítanak a jelentkezőknek, mivel a tanfolyamok gyorsan megtelnek. Szabó Andrea szerint aki későn eszmél, lemaradhat a kiszemelt képzésről. Tremmel András, a 2007 Kapos Felnőttképző Központ ügyvezetője arról beszélt, hogy kétszer annyian jelentkeznek a régi rendszerű OKJ-s képzéseikre, az év vége felé közeledve az aranykalászos gazda, a kozmetikus, és általában az építőipari tanfolyamok a legnépszerűbbek. Ezen kívül sokan jelentkeznek az általános iskolai végzettséghez kötött targoncavezető és az óvodai dajka tanfolyamra is.

Szabó Andrea szerint az új szakmajegyzékből kikerült képzésekre is megnőtt a kereslet, ilyen például a méhész, a kutyakozmetikus, a lakberendező, a személy- és vagyonőr, a bérügyintéző vagy a PLC programozó. Kitért arra is, hogy nehéz helyzetben lesznek azok az intézmények, akik eddig főleg OKJ-s képzéseket indítottak.

Mint Szabó Andrea elmondta, egyelőre nem tudni pontosan, milyen képzéseket lehet majd 2021-től rugalmasabb, tanfolyami rendszerben indítani, emiatt sok intézmény működése vált bizonytalanná, és idén meg is szűnnek. Mivel az alapképzések szervezéséből az állam kizárja a magáncégeket, Tremmel András szerint elbocsátások, cégbezárások, takaréklángon tovább üzemelő cégek várhatók.

Szabó Andrea arról számolt be, hogy márciusban visszaesett a tanfolyamokra jelentkezők száma, ugyanakkor áprilisban és májusban többen érdeklődtek a képzések iránt a korábbi évekhez képest. Ennek az egyik oka, hogy sokan elvesztették munkájukat a járványhelyzet miatt, másrészt sokan kerültek kényszerszabadságra, ami alatt igyekeztek új szakmát, készségeket tanulni. Mivel az OKJ-s képzéseket online is meg lehetett szervezni, jelentősen megnőtt a kínálat ezen a területen. Tremmel András szerint a járvány inkább segítette a képzési intézményeket, mert a növekvő munkanélküliség arra késztette az embereket, hogy átképezzék magukat.

növekedés.hu
fotó: pexels
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Elkezdték letesztelni a pedagógusokat, itt vannak az első tapasztalatok

Akadtak pedagógusok, akik félnek tőle, hogy pozitív teszt esetén nem kapják meg a beígért 100 százalékos táppénzt, ezért nem vállalták azt. Teljes cikk

Ezeket a szakmákat ajánlja a nyolcadikosoknak az Oktatási Hivatal

Az országos pályaorientációs kérdőívet 86 701 tanuló töltötte ki. Teljes cikk

Munkaruhát, veszélyességi pótlékot és 100 ezer forintos támogatást javasolnak a tanári szervezetek

A tanári szervezetek egyetértenek a járvány miatti szigorításokkal, de újabb javaslatokat fogalmaztak meg. Teljes cikk