Megjelent: 15 éve

Elnyúlik az álláskeresés ideje

Az előző negyedévben több mint 250 ezren kerestek munkát Magyarországon, legtöbben az állásuk elvesztése, a tanulás befejezése miatt, de sokan voltak azok is, akik felmondtak addigi cégüknél. A KSH adatai szerint átlagosan 16 hónapra van szükség az elhelyezkedéshez, szakértők szerint ennél rövidebb idő is elegendő.

Átlagosan 16 hónapot kell álláskereséssel töltenie ma annak Magyarországon, aki vissza akar jutni a munkaerőpiacra. A férfiak többet (17,4 hó), a nők kevesebbet (15,1 hó) tölthetnek állásvadászattal - derül ki a KSH harmadik negyedévi adataiból. Valóban nőtt a munkakereséssel töltött idő az utóbbi években, de tapasztalataink szerint nem ilyen drasztikus a helyzet - fogalmazott lapunknak Juhos Andrea, a DBM Hungary ügyvezető igazgatója. Felmérésük szerint az átlagos keresési idő tavaly hét, az idén pedig várhatóan nyolc hónap körül alakul. Az elmúlt négy évben egy-egy hónappal hosszabbodott a keresés, 2000-ben még átlagosan 4-4,5 hónap alatt találhatott egy szakember itthon munkát - a DBM szerint.

A IV. negyedévben több mint 250 ezren szerettek volna elhelyezkedni, legtöbben az állásuk elvesztése miatt kényszerültek erre, de gyakori ok volt a tanulás befejezése is. Július és szeptember között 9 százalékkal ugrott meg azoknak a száma, akik ez utóbbi miatt nem jutottak havi fizetéshez. Az álláskeresés okai között szerepel még a felmondás, valamint, hogy a szezonális munkák véget értek, illetve lejárt a gyed, gyes ideje.

Köllő János, az MTA Közgazdaság-tudományi Kutatóközpont főmunkatársa szerint leginkább az életkor és az iskolázottság van hatással van a munkakeresés időtartamára és sikerére. Az is meghatározó, hogy az állásra pályázó melyik régióban szeretne elhelyezkedni, s ott mekkora a munkanélküliség. A tapasztalat, a nyelvtudás, a munkakör, a személyiség és a kapcsolati tőke is befolyásolja, hogy ki hány hónapot tölt álláskereséssel - egészíti ki Juhos Andrea. Úgy látja, ma már mindenkinek nehezebb munkát találnia, mint pár éve, mivel a vállalati döntéshozatal lelassult, a kiválasztási rendszerek bonyolultabbá váltak. Egy-egy munkatárs felvételekor a cégek biztosak akarnak lenni abban, hogy beválik az új kolléga - fogalmaz.

A KSH adatai szerint a munka nélküli álláskeresők közül legtöbben 1-11 hónap alatt találnak munkát (több mint 126 ezren). Kiemelkedően sok azonban azoknak a száma - több mint 46 ezer fő -, akik már 25 hónapja nem tudnak elhelyezkedni.

Leginkább a 30 év körüliek ragaszkodnak ahhoz, hogy végzettségüknek, tudásuknak megfelelő pozíciót találjanak. Sokan inkább felélik tartalékaikat, de nem fogadják el a rosszabb pozíciót - számol be tapasztalatairól Fröhlich Péter, a P&Bert Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

A szakember úgy látja, a munkaadók igénye megváltozott az utóbbi egy-két évben, mind több úgynevezett kockás zebrát" kell találniuk, munkaerőt egyedi ismeretekkel. Legutóbb kínai-angol nyelvtudással kerestek mérnök-informatikust.

Általános tapasztalat, hogy míg a munkanélkülivé lett, vagy karrierváltó álláskeresők az első néhány hónapban aktívak és lelkesen adják be a számukra megfelelő pozícióra az önéletrajzukat, addig néhány hónap múlva fásulttá válnak, válogatás nélkül jelentkeznek a meghirdetett posztokra. A túlkínálat miatt a vállalatok válogathatnak, a rengeteg jelentkező közül pedig nehéz szelektálni. Mindez hosszabbítja az álláskeresés időtartamát, de nem hiszem, hogy 16 hónapra van szükség ahhoz, hogy újra munkába álljon valaki - állítja a P&Bert ügyvezetője.

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter