Megjelent: 1 éve

Eredményesek a szállítási szektor munkaerőhiányával kapcsolatos kutatások

Fontos megállapításokra jutottak annak a kutatásnak a szakemberei, akik a „GINOP-5.3.5-18-2018-00052 - A munkaerőhiány lehetséges kezelési módjai a szállítási ágazatban” című pályázat végrehajtásával vizsgálták a szektor sajátosságait és kihívásait.

Kutatás indult a szállítási iparágat érintő munkaerőhiány kezelése érdekében a Dunaújvárosi Egyetemen (DUE) azzal a közvetlen céllal, hogy olyan beavatkozási pontokat tárjanak fel, ahol az érintett vállalatok konkrét intézkedéseket tudnak hozni. Balázs László projektvezető, a DUE docense a probléma gyökereit megragadva rávilágított: a munkaerőhiánynak számos oka lehet, így demográfiai változások, a képzési struktúra megváltozása, a migráció, a fluktuáció vagy éppen a fizetési rendszerek átalakulása. Balázs László hozzáfűzte: nemcsak Magyarországon, az Európai Unióban is komoly akadályt jelent a szakképzett munkaerő hiánya.

A szállítási szektor három nagy cégét (GYSEV Zrt., Rail Cargo Hungaria és Volánbusz) bevonó vizsgálat három nagy elemet tartalmazott: első lépésben adatszolgáltatást kértek a vizsgálatba bevont szervezetektől, majd a munkavállalók kérdőíves vizsgálata és a vállalatok humán szakértőinek mélyinterjúi következtek.

Szabó Imre, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének szakértője a 2018-ban kiírt pályázattal kapcsolatban hozzátette, hogy egy jól megfogalmazott és az aktuális foglalkoztatási kérdésekre fókuszáló pályázatról van szó. A mára kialakult helyzetet értékelve Szabó Imre úgy fogalmazott, hogy egy alkalmazkodási folyamatnak kellene bekövetkeznie, ami nagy kihívás a menedzsment számára, de a szakszervezetek is ugyanezzel a kérdéssel küzdenek.

A kutatásból kiderült, hogy a szállítási szektor munkavállalói „elkötelezettek, hosszútávra terveznek” – emelte ki Balázs László. A szakember értékelése szerint elismerésre méltó, hogy a mai működési folyamatok mellett az iparág biztonságot, tervezhetőséget nyújt a munkavállalóknak. Ugyanakkor a DUE docense arra is felhívta a figyelmet, hogy a szektor képviselőinél sem lehet megkerülni azokat a beavatkozásokat, amelyek már megjelentek számos más iparág szervezeteinél.

Balázs László a kutatás eredményeivel kapcsolatban megállapította azt is, hogy a komplex probléma megoldásához teljes körű auditra van szükség – amelynek első részét a pályázat keretében meg is tették –, ugyanakkor a most született adatok jól megalapozott hipotézisek megfogalmazását teszik lehetővé, aminek mentén konkrét javallatok születhetnek a későbbiekben.

Szabó Imre szerint a munkaerőhiány kezelésével egyidejűleg oly módon kell a műszaki fejlesztések és a technikai változások jövőbeni foglalkoztatásra gyakorolt kihívásaira válaszolni, hogy egyúttal egy minőségi struktúraváltás is menjen végbe. A VDSzSz szakértője rámutatott: mindezt ebben a projektben a képzési folyamatok kapcsán próbálják leginkább felmérni és támogatni.

inblokk

  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így lehetsz coach! - De mégis hogyan?

Egy nélkülözhetetlen könyv a nélkülözhetetlen szakmához Teljes cikk

Van úgy, hogy nem megy az interjúztatás

Egyre több kihívás nehezíti a HR-esek munkáját. Van az a pont, amikor a sok külső körülmény úgy áll össze, hogy egyszerűen már nem érdemes... Teljes cikk

Gyakori kérdések a foglalkoztatás útvesztőiből -Be-és kijelentés, GYED -GYES

A Prohuman közel 20 éve foglalkozik munkaerő-közvetítéssel és -kölcsönzéssel, illetve minden olyan HR-szolgáltatással, amire egy vállalatnak... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek