Megjelent: 3 éve

Erre ügyeljünk magasban végzett munka esetén - munkabiztonság mindenek felett!

A magasban, vagy aknában történő munkavégzés mindig veszéllyel jár. Az építés-kivitelezés során a 2,0 méternél magasabb munkaszinteknél, vagy aknában végzett munkánál minden esetben gondoskodni kell a leesés elleni védelemről, vagy a mentési lehetőségről. Nézzük, melyek azok az eszközök, melyek szükségesek ahhoz, hogy egy több emeletes épület oldalán lógva is biztonságban tudhassuk magunkat. A Munkavédelem+ online munkavédelmi bolt szakértője segített összefoglalni minden fontos részletet a témakörben.

Szükségünk lesz egy testhevederre, egy munkahelyzet beállító övre, zuhanásgátlóra és kikötési pont használatára is.

Kezdjük az elejétől - követelményekMunkáltatóként mindenképpen tisztában kell lennünk a munkavédelmi előírásokkal és ezt megfelelően alkalmaznunk is kell illetve fontos, hogy megfelelően átadjuk alkalmazottainknak. Lássuk tehát a magasban történő munkavégzés biztonsági követelményeit.

Ezt a fajta munkavégzést a 10/2016. (IV.5.) NGM rendelet szabályozza, megfogalmazza a biztonsági és egészségügyi óvintézkedések minimális szintjét. Az első és legfontosabb a megfelelő eszközök biztosítása a munkavállaló számára, vagyis a kollektív műszaki védelem. Mit jelent ez? Nem csak a megfelelő eszköz beszerzésére szükséges hangsúlyt fektetni, hanem a folyamatos ellenőrzésre, karbantartásra is na és persze arra, hogy mind alkalmazottaink, mind mi rendelkezzünk a megfelelő tudással az eszközök használatához. Az előírás kitér még a munkaszintre történő fel- és lelépésre és a menekülési útvonal meglétére is. Fontos, hogy a munkát csak akkor kezdjük meg, ha ki van alakítva a kiegészítő védelem és az időjárási viszonyok is megfelelőek, tehát nem veszélyztetik a munkavállalót.


A magasban történő munkavégzés technikáiHa magasban tervezünk dolgozni vagy magasba küldjük alkalmazottainkat nem csak a biztonsági előírásokkal kell tisztában lennünk. A megfelelő eszközök beszerzése előtt el kell döntenünk, hogy melyik technikát alkalmazzuk a megvalósításhoz. Lássuk, mik a lehetőségeink.

Lezuhanás elleni védelem


Abban az esetben, amikor a munkavállaló nem terheli a biztosító rendszert, tehát súlya mozgás közben is a saját lábán van, elég egy esetleges zuhanás elleni védelem. Itt a kikötési pontok megfelelő helye és kialakítása az egyik legfontosabb. Vigyázzunk, hogy a munkavállaó nem másszon a kikötési pont fölé, mert ez magasabb kockázattal járhat.

Munkahelyzet pozicionálás


Amikor a dolgozónak mindkét kezére szüksége van munka közben, elhelyezi (pozicionálja) magát a munkavégzés helyéhez a lehető legközelebb. Ezt a helyzetet később csak a pozíciója állításával vagy tehermentesítéssel tudja változtatni.

Ipari alpintechnika


Ez egy dupla köteles technika a munkavégzés helyének megközelítésére, elhagyására és persze az ottartózkodásra is. A mentési folyamatokat is ennek a technikának a segítségével hajtják végre. Ide tartozik még az ön- és társbiztosítás is.

Ha kíváncsi az előírások pontos tartalmára, a következő szabványokat érdemes tanulmányoznia:

MSZ EN 341 Ereszkedők, önmentők
MSZ EN 353-1 Rögzített zuhanásgátló rendszerek
MSZ EN 353-2 Mozgatható zuhanásgátló rendszerek
MSZ EN 358 Munkahelyzet beállító rendszerek (munkaövek)

MSZ EN 360 Visszahúzódó típusú zuhanásgátlók

MSZ EN 361 Teljes testhevederzet
MSZ EN 362 Csatlakozók
MSZ EN 363 Lezuhanásgátló rendszerek

MSZ EN 364 Vizsgálati módszerek
MSZ EN 365 Jelölések, időszakos vizsgálat, karbantartás
MSZ EN 354 Kötelek
MSZ EN 355 Energiaelnyelők
MSZ EN 813 Beülő hevederek

MSZ EN 1498 Mentőövek
MSZ EN 1496 Mentőkészülékek
MSZ EN 1497 Mentőhevederek

MSZ EN 795 A Kikötési pontok
MSZ EN 795 B Mozgatható kikötési pontok

MSZ EN 795 C Vízszintes zuhanásgátló rendszer
MSZ EN 795 D Vízszintes sínes rendszer
MSZ EN 795 E Súly- és ellensúlypont
MSZ EN 891-1 Hegymászó kötelek

Ha már elolvastunk minden előírást és szabályzatot, akkor tudhatjuk, hogy mennyire fontos a megfelelő testheveder vagy inkább a még nagyobb biztonságot nyújtó 5 pontos testheveder használata. Mindig érdemes megbízható márkát választani, akár a Cado testhevederek vagy az Euro Protection, LATEX és a Portwest is jó választás lehet.

Általánosságban a testhevederekről

Mik azok a szempontok, amelyeket figyelembe kell vennünk a megfelelő testheveder kiválasztásakor?

Testalkat: számos probléma adódhat abból, hogy nem a testalkaltunknak megfelelő testhevedert választjuk ki. Erre jó megoldás lehet, ha állítható méretű darabot választunk. Ez munkáltatóként még fontosabb, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazzal a csapattal dolgozunk évekig.

Munkavégzés módja, környezete: Vizsgáljuk meg van-e szükségünk akár antisztatikus vagy tűzálló hevederre. Olajiparban például érdemes az előbbit, míg tűzoltóként inkább az utóbbit választani.

Kényelem: ha napi szinten használjuk vagy használják munkavállalóink a testhevedert, akkor bizony ezt a szempontot is figyelembe kell venni. A kényelmi funkciók természetesen nem növelik a biztonságot, de munkásaink hálásak lesznek érte.

Szabályozás: a cég saját szabályrendszerében szerepelhetnek szigorúbb elvárások is. Vannak munkáltatók, akik megkövetelik minden esetben az 5 pontos testheveder használatát.

Mik a sajátosságai az 5 pontos testhevedernek és miért biztonságosabb választás?Ennél a típusnál már van deréköv és mellső bekötési pont is. Az 5 pontos testhevedernél a biztosító kötél nem karabinerrel, hanem varrással van a derékövhöz csatolva, így az nem távolítható el. Az 5 pontos testhevederzetek esetében mindig egybe van építve a leesés elleni védelem, (hevederzet + 1 hátsó és a két mellső (ami valójában szintén egynek számító) bekötési pont, illetve a munkahelyzet-beállításhoz szükséges munkahelyzet-beállító deréköv a két bekötési pontjával. Ezáltal ez a típusú testhevederzet teljes védelmet és a legkényelmesebb és a leghatékonyabb munkavégzési pozíciót biztosítja a felhasználónak egyszerre.

Milyen esetekben fontos az ilyen magas fokú védelem?Tetőn dolgozók számára, fakivágásnál, amikor alpintechnikát alkalmazunk vagy villanyoszlopokon történő munkavégzés esetén és mindenhol, ahol ereszkedés és mászás is szükséges.

Természetesen a Munkavédelem+ oldala gondolt minden eshetőségre így webáruházunkban megtalálhatja az önnek megfelelő CADO leesés elleni védőeszközöket, legyen szó 1, 3,vagy éppen 5 pontos pontos testhevederzetről, antisztatikus tulajdonságú vagy éppen lángálló eszközökről, munkahelyzet-beállító rendszerekről, csatlakozókról, fix és mobil kikötési pontokról, hagyományos vagy visszahúzható zuhanásgátló termékekről vagy más egyéb, a leesés elleni védelemhez kapcsolódó cikkekről.

A CADO termékek közös jellemzője az egyszerű, de hatékony és mindenre kiterjedő használhatóság, a kényelem, a nagy termékválaszték a legegyszerűbb karabinertől a minden igényt kielégítő kiépített fix rendszerekig és a kíváló ár-érték arány.
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mit tehet a munkáltató a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező munkavállalók esetén?

Milyen következményekkel járhat a védettségi igazolvány léte vagy hiánya a munkaviszonyban? Megszüntethető-e a védettségi igazolvánnyal nem... Teljes cikk

Nem kerülhetnek előrébb az oltási sorban a pedagógusok

Sok pedagógus életkoránál és betegségeinél fogva már megkapta az oltást, és továbbra is a legveszélyeztetetttebbek, az idősek és krónikus... Teljes cikk

Ismét az első ülések kordonozásával védik a sofőröket

A héten ismét bevezetik az első ülések kordonozását a BKV-nál. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) korábban már követelte, hogy a... Teljes cikk