Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 éve

Erzsébet-utalvány: kizárják a nemzetközi üzletláncokat?

images

images

Az MNÜA közlése szerint az utalványok forgalmazása után 3-6 százalék közötti elfogadói jutalékot kötöttek ki, ám azt nem részletezik, hogy melyik cégnek melyik ajánlatot adták, illetve mi alapján döntöttek az elfogadói jutalék mértékéről - írja a Népszabadság.

A lap cikke szerint míg a hazai láncok, a CBA, a Coop és a Real már aláírták a szerződést az MNÜA-val, addig a nagy nemzetközi hátterű láncok valamilyen okból eddig kimaradtak az üzletből.

A nagy üzletek úgy nyilatkoztak, hogy míg a hazai láncokat az MNÜA kereste meg az ajánlatával, addig őket senki, sőt, volt olyan nagy nemzetközi kereskedelmi lánc, amelynek még csak nem is válaszolt a levelére az alapítvány. Azt is sérelmezik, hogy az alapítvány, ha szóba is állt egy-egy nagyobb lánccal, annak direkt teljesíthetetlen feltételeket kínált. Míg a hazai láncoknál úgy tudni, hogy 3 százalékos elfogadói jutalékot kell fizetniük, addig a nemzetközi láncok számára már 6 százalékos jutalékot kínáltak.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint az alapítvány különbséget akar tenni a kormány által preferált hazai láncok és a nemzetközi láncok között. A főtitkár abban nem lát kivetnivalót, hogy a kormányzat segíteni kívánja a hazai láncokat, de az már szerinte nagyon is problémás, hogy közben a nemzetközi láncokat Vámos szerint mereven kizárják a tárgyalásokból azzal, hogy lehetetlen feltételeket kínálnak számukra.

A korábban még túlnyomórészt a francia cégek által lebonyolított utalványos forgalmat 200-300 milliárd forintra becsülték, most az Erzsébet-utalványok várható forgalmát is 150 milliárdra saccolják.

Népszabadság
Follow hrportal_hu on Twitter