Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Észak-Magyarország: stagnál a munkanélküliség

Szeptemberben alig változott a regisztrált állásnélküliek száma az észak-magyarországi régióban augusztushoz képest, összességében 107,5 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, 416-tal többet mint egy hónappal korábban - olvasható ki a szeptemberi adatokból, amelyeket csütörtökön tett közzé a regionális munkaügyi központ.

A régió három megyéje közül továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legtöbb a nyilvántartott munkanélküli, számuk elérte a 68,2 ezret. Hevesben 20,7 ezer, míg Nógrád megyében 18,6 ezer volt az álláskeresők száma szeptemberben. Bár augusztushoz képest a növekedés mindössze 0,4 százalékos volt, ám az elmúlt év hasonló időszakához képest már 18,3. Ez ugyanakkor jelentősen alatta marad az országos létszám-emelkedési ütemnek, amely 34 százalékra rúgott.

A nyilvántartott állástalanok létszáma alapján számított munkanélküliségi ráta 20,8 százalékot tett ki a régióban szeptemberben, míg az országos átlag 12,9 százalékos volt. A létszámemelkedés aránya a gazdasági-pénzügyi válság kialakulása óta továbbra is Heves megyében volt a legnagyobb, 30 százalékot tett ki, ez kétszerese a Borsodban mértnek, a Nógrád megyei index 18 százalékos volt.

A munkaügyi központ adatai szerint az országban nyilvántartott pályakezdő álláskeresők közül minden ötödik a régió valamelyik megyéjében él, számuk megközelítette a 13 ezret. Csupán szeptemberben mintegy hétszáz fiatalt regisztráltak a munkaügyi kirendeltségek. A legtöbb pályakezdőt, 8,5 ezret Borsodban tartottak nyilván, Heves és Nógrád megyében 2,1-2,2 ezer volt a számuk.

Csoportos létszámleépítést szeptemberben egy borsodi és egy nógrádi munkáltató jelentett be, összesen 175 embertől váltak meg.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter