Megjelent: 1 éve

Észtország magyar IT-szakembereket csábít

Van aki az itthoni fizetése hatszorosát keresi, bár a zord, északi időjárással meg kell küzdeni, ha kiköltözés mellett dönt a magyar szakember. A toborzókampányban ötnapos, all inclusive, kézműves sörrel és szaunaélménnyel ellátott úttal csábítják a magyar IT-szakerőket Tallinnba.

images

Észtország azért szánta el magát a kampány elindítására, mert őket sem kerüli el a munkaerőhiány. A mindössze 1,3 milliós ország egyre növekvő informatikai és távközlési szektorral rendelkezik. Az előrejelzések szerint 2020-ra 37 ezer IT-szakember hiányzik majd a piacról, és a betöltetlen pozíciók egy részére Magyarországról keresnek jelölteket. A jövőben az IT-szakemberek a Taxify, a Twilio, a Microsoft, a Veriff vagy a Swedbank-nél dolgozhatnak -írja az index.hu.
„A technológiai szektor számára különösen nagy kihívás megfelelő embereket találni manapság, ezért találtuk ki ezt a programot, amelynek keretében 12 partnercégünket lehet közelebbről megismerni. Észtországról nem annyira elterjedt, hogy mekkora potenciál rejlik itt az IT iparágban. Innen indult a Skype és Európában harmadikak vagyunk a lakossághoz viszonyított startupok számát tekintve” - mondta a portálnak Kaisa-Triin Kosenkranius, a Work In Estonia Career Hunt projektmenedzsere.
Az ötnapos program alatt a kiválasztott jelöltek megismerkedhetnek IT-óriásokkal, ellátogatnak a NATO internetes biztonsági központjába és a Robotexre, a világ legnagyobb robotikai fesztiváljára, de találkozhatnak IT-cégek vezetőivel és akár éles állásinterjúkon is részt vehetnek.
A portál megkeresett egy, már évek óta kint élő szakembert. Bugarszki Zsolt öt éve él Észtországban, 2013-ban költözött Tallinnba a családjával, feleségével és kislányával. Kutatófejlesztőként dolgozik a Tallinni Egyetemen, emellett egy észt startup, a Helpific társalapítója. Egy egyetemi csereprogrammal kezdődött minden, de miután megtapasztalta, hogy Észtország milyen gyorsan fejlődik, úgy döntött, hogy kint folytatja a karrierjét. Mint a szakember fogalmazott: „Egyetemi munkát lehet otthon is találni, de sosem gondoltam volna korábban, hogy egyszer startupokkal is tudok foglalkozni. A közszféra fizetései is jóval magasabbak, az érkezésem pillanatában háromszorosára emelkedett a bérem az otthonihoz képest, azóta a különböző projektekkel és a startup-fejlesztéssel együtt ez ma már hatszoros pénz. A munkakultúra teljesen más, mint otthon. Akik szeretnek sokat dolgozni, azoknak bejön Észtország. Kihívást a zord időjárás és a depresszív északi stílus jelent, de a munkában elért sikerek eddig bőven kompenzáltak minket.

Mariana Mutso, Észtország legnagyobb IT-tanácsadó cégének, a Helmesnek a HR-ese. Az Indexnek elmondta, az IT-ipar virágzik Észtországban, a megbízók legtöbbször nemzetközi cégek, így a nyelvi problémák ritkán jelentenek akadályt, és jó látniuk, hogy a magyar jelentkezők általában kiválóan beszélnek angolul és magasan képzettek.

A Jobbatical vezérigazgatója, Karoli Hindriks szerint a technológiai szektorban a munkaerőhiány jelenti világszerte, így Észtországban is az egyik legnagyobb problémát. A kiválasztás ez a cég végzi. Mint mondta: „Az egyszerű álláshirdetés már nem elég. A munkavállalók sokkal mobilabbak, mint korábban, és még nagyobb erőfeszítésre van szükség az elérésükhöz”. Hozzátette: felméréseik szerint 2030-ra több mint 85 millió képzett szakember fog hiányozni a világpiacról, ez nagyjából Németország lakosságának felel meg. „Az előrejelzések szerint a következő 10 évben 1 millió IT-szakember fog hiányozni csak az Egyesült Államokban, ráadásul a startupok képe is kezd megváltozni. 2013-ben még 41 százalékuk a Szilícium-völgyben székelt, ma mindössze 16 százalékuk, míg Kínában 35 százalék indul.” -mondta a szakember.

index.hu

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter