Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 hónapja

Európai minimálbért és igazságosabb szja-rendszert ígér az ellenzék

Az szja-rendszer átalakítása, az európai minimálbér bevezetése, a vállalkozók esélyegyenlőségének megteremtése és a korrupció visszaszorítása is szerepel az ellenzék azon gazdasági elképzelései között, amelyeket a Momentum, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd politikusai ismertettek december 28-án.

Kormányváltás esetén az új kabinet nem emelhet adókulcsokat, de az szja rendszerét igazságosabbá kell tenni. Jelenleg ugyanis az EU-s országok között Magyarországon a legmagasabb a minimálbér adóterhelése - mondta Ilyés Márton, a Momentum elnökségi tagja.

A gazdaság felszabadításának az a kulcsa, hogy az állami pénzek, a fejlesztési források, az EU-s pénzek az értékteremtést szolgálják - jelentette ki a politikus. Hozzátette, ehhez integrált fejlesztési terveket hoznak létre a helyi közösségekkel és visszacsatolják a gazdaság vérkeringésébe a leszakadó régiókat. Az a cél, hogy minden magyar felnőtt választhasson a munkalehetőségek közül - szögezte le.

Alapvetően az adójóváírások rendszerének visszahozásával igyekszenek majd csökkenteni az alacsonyabb jövedelmek adóját, de konkrétumokat egyelőre nem mondott. 

Nem meglepő, hogy a kormány a választás előtt elkezd ígérgetni és a minimálbér emeléséről beszélni, de "mindez csak ragtapasz egy nyílt törésre" - mondta Varju László, a DK alelnöke. Valódi változás csak akkor lesz, ha leváltják a jelenlegi kabinetet és kiharcolják a minden uniós tagállamra és kormányra kötelező érvénnyel bíró európai minimálbért - szögezte le a költségvetési bizottság elnöke.

"Orbán Viktor és csapata" több, mint tíz éven keresztül azzal versenyzett a világpiacon, hogy a magyar bérszínvonal meglehetősen alacsony. A minimálbért és az átlagos bérszínvonalat is közelíteni kell egy elfogadható európai átlaghoz - tette hozzá Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

A rendőrök, a tűzoltók és az egészségügyi szakdolgozók számára olyan béremelési programokat kell végrehajtani, ami megállítja az elvándorlásukat - ismertette az ellenzéki elképzelést. Egyenlő versenylehetőségeket kell teremteni minden magyar vállalkozónak, hogy ne a politikai kapcsolatok, hanem a tehetség és a szorgalom döntse el, ki tud labdába rúgni a piacon - tette hozzá.

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese azt ígérte, létrehoznak egy olyan átlátható, tisztességes és a versenyt szorgalmazó közbeszerzési rendszert, ami "gyakorlatilag egy közbeszerzési rezsicsökkentésnek is felfogható", mert sokkal alacsonyabb áron lehet majd megkapni ugyanazt a szolgáltatást vagy terméket.

Bejelentette, hogy ha kormányra kerülnek, akkor eltörlik a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásokról szóló törvényt és felülvizsgálják azokat a beruházásokat, amelyeket ennek keretében hajtottak végre. Kijelentette, hogy felszámolják a "trafikmutyit", csatlakoznak az Európai Ügyészséghez és felállítanak egy olyan antikorrupciós szervezetet, ami garanciát nyújt arra, hogy "senki ne tévedhessen meg következmények nélkül".

Végül közölte, hogy elszámoltatják a politikusokat, ezért olyan összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozati rendszert vezetnek be, ami a vagyonosodási vizsgálatokkal kombinálva megmutatja, hogy a döntéshozóknak mennyivel gyarapodott a vagyona.
 

 

  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szinte lehetetlen tovább növelni a foglalkoztatottak számát Magyarországon

Magyarországon a munkaerőpiac olyannyira beszűkült az összes statisztikai adat alapján, hogy szinte lehetetlen tovább növelni a foglalkoztatottak... Teljes cikk

Csaknem 800 vidéki kis- és középvállalkozás vehet fel támogatással 5600 munkavállalót

Csaknem nyolcszáz vidéki kis- és középvállalkozás vehet fel összesen 5600 munkavállalót a kkv kapacitásbővítő támogatásnak köszönhetően -... Teljes cikk

Németországi béreket hozott idehaza a munkaerőhiány

Akkora bérrobbanás zajlott le Magyarországon, hogy bizonyos szakmákban gyakorlatilag már utolérték a keresetek a német fizetéseket – véli... Teljes cikk