Megjelent: 4 éve

Ezért mennek az orvosok külföldre

Nem a magasabb fizetés a legnyomósabb oka annak, hogy az orvosok hátrahagyva szeretteiket külföldön vállalnak munkát. Bár a biztos megélhetés fontos, de számít az előrelépési lehetőség, a nagyobb megbecsülés is - írja a Pénzcentrum.

A Pénzcentrum orvosokat kérdezett meg arról, hogy miért választották a külföldi munkát.

A 30 éves Krisztina már 4 éve dolgozik Németországban, mindig idegsebész akart lenni, de itthon nem volt esélye erre, mivel a 300-350 általános orvosként végző hallgatóra, mindössze egy idegsebészeti rezidens pozíció jut. Krisztina helyzetét nem segítette, hogy balkezes és az sem, hogy nő, ezért úgy döntött Németországba megy. "Úgy voltam vele, hogy ha a kinti élet nem jön be, itthon bármelyik sürgősségi osztályon azonnal el tudok helyezkedni" - mondta a lapnak.

Megszerezte a diplomát, majd a német nyelvvizsgát és felkeresett egy olyan ügynökségek, akik segítenek orvosoknak külföldi munkát találni. Ám ott azt mondták felejtse el a sebészetet, mert ahol munkát szeretett volna vállalni ott nagyon kevés sebészt keresnek. Nem adta fel, saját maga küldte szét önéletrajzát a bajor klinikákra, és csakhamar talált is munkát.

Krisztinának nem volt annyi pénze, hogy lakást bérelhessen, de a kórházban megoldották számára a lakhatást. Akkoriban még nem volt orvosi engedélye, így a fizetése 200 euró volt havonta, és az ingyenesen szálláson kívül ételre is kapott pénzt.

Több kórházban is dolgozott, most jelenleg egy magánklinikán van, ahol havonta 4400 eurót keres. Az állami kórházban sem keresett rosszul, ott kb 880 ezer forintnak megfelelő összeget kapott. "Nincsenek anyagi problémák, nem kell azon agyalni, milyen lakást bérelj ki." - nyilatkozta a lapnak.

Egy névtelenséget kérő 36 éves belgyógyász is nyilatkozott a Pénzcentrumnak, ő először, 2008-ban Angliában keresett munkát, de aztán Németországban kötött ki. "Megnéztem az európai képzési programokat, és a német tetszett legjobban" - indokolja választását.

Szerinte nem igaz, hogy orvoshiány van Magyarországon, inkább túlképzés. Azt mondja csak a sürgősségi osztályon lehet elhelyezkedni a pályakezdőknek.

A férfi Németországban heti 65-70 órát dolgozik, 4100-4600 euró között keres, túlóráktól, mentőzéstől függően. A klinika biztosít számára lakhelyet, így bőven tud félretenni. "A mindennapos munka szintjén abszolút nem érzem, hogy külföldi vagyok, maximálisan tisztelnek, megbecsülnek, anyagilag is."

"A fiatalokat a képzés kezdetétől bevonják a napi munkába. Már másodéves rezidensként önállóan műthettem rosszindulatú agyi tumort. Ez az itthoni képzési rendszerben egyszerűen elképzelhetetlen." - mondja Krisztina.

Mindketten úgy érzik megbecsülik őket. A hálapénz ismeretlen fogalomnak számít, nincs megkülönböztetés férfi és női orvos között. Állításuk szerint Németországban is munkaerőhiány van, így orvosként könnyű elhelyezkedni.

Egy szintén névtelenséget kérő férfi elmondta a lapnak, hogy ő még itthon dolgozik, de egy munkaközvetítőn keresztül már talált munkát, ahol szeptemberben kezd majd. Arra kérdésre, hogy miért akar elmenni, hosszan sorolja érveit pl. a magyar kórházakban rendszeresen sterilizálják az egyszer használatos eszközöket, a hálapénz miatt a rezidensek nem jutnak műtéti lehetőséghez, orvos nélkül működnek a sürgősségi részlegek. 5 osztályos ügyelettel egy hónapban, néha 6-tal, nettó 200 ezer, a négy háziorvosi ügyelettel nettó 100 ezer forintot szokott keresni. Vagyis összesen nettó 300 ezer forintot visz haza.

"Nem a pénz az elsődleges oka annak, hogy el akarok innen menni. Tulajdonképpen nálam az verte ki a biztosítékot, hogy Budapestről utasokkal teli távolsági busszal szállítják ide vidékre a vért. A pesti központ kiadja a vért, annak a kocsija kiviszi a buszállomásra, a busz lehozza abba a kórházba, ahol dolgozom, a kórház kocsija kimegy érte a megállóba. Elképesztő, ahogy az is, hogy mentőtiszteknek kell ügyelni hetente 2-3 alkalommal" - nyilatkozta a lapnak elkeseredetten.

Nagyon várja már a német munkát, amit szeptembertől megkezdd. Már az lenyűgözte, hogy minden orvosnak saját számítógépe van. Nem mellesleg a fizetése 2500- 3000 euró lesz.

Pénzcentrum
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bezárja a Schaeffler luckenwaldei üzemét

A luckenwaldei telephely bezárása a Schaeffler konszolidációs programjának utolsó etapja, amely magában foglalta tizenkét németországi telephelyen a... Teljes cikk

Bértámogatás: Közel 150 millió euró pótlólagos forrásra pályázott a magyar kormány az EU-nál

A magyar kormány 147 millió euróra, vagyis mintegy 55 milliárd forintra pályázott az uniós SURE-program második körében - közölte az MSZP... Teljes cikk

Összefogtak a Zoomon kirúgott 900 emberért

Állásbörzét szerveznek a nemrég a Better.com-tól Zoomon kirúgott 900 embernek. A cégnél egyébként a botrány után több PR- és marketingszakember is felmondott. Teljes cikk