kapubanner for mobile
Megjelent: 1 hete

Ezért nehéz ma felvenni egy mérnököt: 38 százalékos bértöbblet kell a váltáshoz

Közel 40 százalékkal magasabb bérajánlat kell ahhoz, hogy munkahelyet váltsanak a mérnökök - derül ki a TESK Group szeptemberi felméréséből. A mérnökök teljes bruttó átlagbére 927 ezer forint volt. A munkahelyen a legfontosabb megtartó tényező a jó munkahelyi légkör. Tokár Péter ügyvezető ismerteti a felmérés főbb eredményeit.

Mérnök, fizetés, 2023 Tesk-

A mérnöki és gyártási területeken tevékenykedő hazai munkaerő-közvetítő és fejvadászcég 2023 szeptemberében készített átfogó országos felmérést a gyártási területeken dolgozó mérnökök körében. A felmérés a mérnökök javadalmazását érintette, és azt, hogy a béren kívül milyen egyéb juttatásokkal rendelkeznek a szakemberek, valamint, hogy milyen feltételek mellett váltanának. A felmérésben 250 fő szolgáltatott adatot.

A felmérésből kiderül, hogy a gyártásban/termelésben dolgozó mérnökök országos bruttó átlagkeresete 2023 szeptemberében:


* átlagos bruttó alapbér: 830.500 Ft *

teljes havi bruttó átlagbér (bónusszal, túlórákkal): 927.150 Ft.

Az 1-3 év tapasztalattal rendelkező (azaz junior) mérnökök átlag alapbére 660.540 Ft, a 4-6 év tapasztalatúaké (átlag alapbér): 797.280 Ft, 7-9 év tapasztalattal az átlag alapbér: 955.263 Ft, míg a senior, vagyis 10 év vagy a feletti tapasztalattal rendelkezőké 950.000 Ft. Igen, jól látszik: a 10 évnél több tapasztalattal rendelkezők nem keresnek többet, mint a 7-9 év tapasztalattal rendelkező társaik.

Amíg legkevesebbet a mérnökök Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében keresik (átlag alapbér: 624.750 Ft), addig a Heves vármegyében ez az összeg (átlag alapbér): 855.300 Ft.

 A gyártásban dolgozó mérnökök
 * 71%-a kap Cafeteria juttatást,
 * 64% részesül bejárási támogatásban, és
 * 43% kap teljesítmény-bónuszt is.

A váltáshoz szükséges bér – nem meglepő módon – a 10 év feletti tapasztalattal rendelkező mérnököknél a legmagasabb, ők átlagosan 1.340.000 Ft alapbér-ajánlatért váltanának.

Mivel a jelenlegi munkaerő-piacon talán az egyik legnehezebb feladat a mérnökök toborzása, érdemes jobban szemügyre venni azt is, hogy melyek azok a tényezők, amiket a váltás során a mérnökök mérlegelnek.

A jó légkör, jó csapat, a szakmai fejlődési lehetőség és a megbecsülés (beleértve a fizetést is) - ezek a döntő szempontok ma a gyártásban dolgozó mérnököknél munkahelyváltás esetén. A megkérdezettek 30%-a jelezte, hogy számára fontos a vállalati légkör, a jó csapat; a válaszolók 28%-a emellett említette a szakmai fejlődési lehetőséget, az ehhez szükséges támogatást, míg a megkérdezettek 21%-a a bérezést is fontos szempontnak vélte.

Az, hogy a jó vállalati légkör szerepel az első helyen, mint legtöbbet említett szempont, azt jelzi, hogy ez az a paraméter, amivel a legtöbb szakember megszólítható - vagyis valószínűleg ebben szenvednek a legtöbben hiányt. Ha ehhez hozzáadjuk még azt, hogy a válaszolók 12%-a konkrétan a vezetést jelölte meg, mint döntő tényezőt, azt mutatja, hogy a közvetlen felettes (akinek a felelősségéhez sorolható a megfelelő légkör megteremtése) a kulcs a mérnökök megszólításához.

Tokár Péter, ügyvezető igazgató,  TESK Group

  • 2023.11.30A megtartás az új toborzás! Kulcsember megtartó eszközök két órás ingyenes előadásra várja szeretettel a résztvevőket 2023. november 30-án 14 órától a szegedi Agóra Rendezvényközpontban a DKMT. Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra (6722 Szeged, Kálvária sugárút 23.)info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek