Megjelent: 2 éve

Ezért jobb egy startupnál dolgozni, mint egy multinál

Kinél előbb, kinél később, de minden fiatalban felvetődik a kérdés: hogyan tovább? Életünk során a megfelelő iskola-, majd a pályaválasztás jelentős befolyással bírhat a jövőnket illetően. Ezért is kiemelten fontos, hogy tudatosan végiggondolt döntést hozzunk.

images

Sohajda Júlia a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelő társalapítója cikkében minden fontosabb információt összegyűjt a fiatalabb generáció számára azzal kapcsolatban, hogy mire figyeljenek a gyakornoki program, később a munkahely kiválasztásánál, illetve bemutatja, melyek az előnyei és a hátrányai annak, ha valaki egy multinacionális vállalatnál, illetve egy startupnál helyezkedik el. 

Milyen kihívásokkal kerül szembe egy fiatal, amikor munkahely-választás előtt áll? – teszik fel a kérdést sokan. A válasz: egyre többel. Egyrészt ezért is fontos, hogy több területen, többféle munkakörben és más-más szervezeti struktúrában kipróbálják magukat. Másrészt egyre nagyobb kihívás olyan munkát vállalni, ahol azt érezhetik, hogy a cég, amelynek a szolgálatába álltak pozitív hatással van a világra, aminek köszönhetően az ő munkájuk is értékteremtő, miközben a Z generáció képviselőinek ez még a munkabérüknél is fontosabb. A fiatalok ma már egyre inkább szeretnének részt venni az adott vállalat születésében, növekedésében és sikerében egyaránt – írja Sohajda Júlia a Vespucci Partners honlapján megjelent írásában.

Multinacionális nagyvállalat vagy startup?

Milyen előnyökkel jár, ha egy pályakezdő fiatal egy multinacionális nagyvállalatnál kezd el dolgozni és milyennel, ha startupnál vállal munkát? Vajon hol kapnak több lehetőséget a kibontakozásra, hol nagyobb a megbecsülésük? Egy nagyvállalatnál sokkal strukturáltabbak a rendszerek, ami abból a szempontból mindenképpen pozitív, hogy ezáltal könnyebb megtanulni, hogyan lehet együttműködni a különböző osztályokkal, szervezeti egységekkel, de egyértelműbb maga a munkakör is. Ma már inkább csak általánosítás az a nézet, mely szerint egy multinacionális cég lelketlen, és egyetlen célja a javak felhalmozása. Az viszont tény, hogy egy nagyvállalati gyakornoki pozíció az esetek nagy részében nem ad sok teret a gondolkozásra, kreativitásra. Egy startup esetében – lévén mindig valamilyen innováció áll a tevékenységének középpontjában – talán a legfontosabb dolog a gondolkodás, a kreativitás kiaknázása, amihez elengedhetetlen a nyitottság az önálló gondolatok irányába, ezért a fiatalok itt szabadabban kiélhetik a kreativitásuk. Lehetőséget kapnak arra, hogy igazi újítóktól tanulhassanak. Olyan emberektől, akik egy létező problémát innovatív és eredeti módon igyekeznek megoldani, ezáltal arra késztetnek, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki idejükből és munkájukból egyaránt.

Jó eséllyel kevesebb a fizetés, de többet ad a munkahely egy startup esetében

Bizony, aki startupnál kezd el dolgozni, hamar megtanulja, hogyan lehet még takarékosabb, hiszen a kezdő vállalkozásoknak jellemzően szűkösek az anyagi lehetőségeik. Ugyanakkor amíg az alapfizetések alacsonyabbak, addig más hosszútávú juttatásokkal tudja egy startup versenyképessé tenni az ajánlatát. Méghozzá az úgynevezett ESOP (Employee Share Option Pool)-ból való részesedéssel. Ez azt jelenti, hogy részvényeket kaphat a cégből, amennyiben minimum pár évig a cégnél marad. Ezzel a munkavállaló is motiválva van arra, hogy még inkább keményen dolgozzon a cég sikeréért, mivel az egy kicsit a sajátjává is válik és érdekelt abban, hogy minél gyorsabban minél többet érjen a cég.  

Azok, akik egy startupnál vállalnak munkát több lehetőséget fognak kapni, mint azok, akik nagyvállalatnál helyezkednek el. Számos területen kipróbálhatják magukat, több dologra fókuszálhatnak, szabadabb a munkakör, ami ugyanakkor egyenesen arányos a felelősség súlyával is.
Érdemes a startupnál való munkavégzés előnyeit és hátrányait felsorolásszerűen is számba venni:

Előnyök:

 • Egyedülálló tapasztalat
 • Kimagasló tanulási lehetőség
 • Az alkalmazottak önállóan dolgozhatnak (okos döntéseket hozhatnak és felelősséget vállalhatnak a következményekért, ami jó eséllyel növeli a teljesítményüket)
 • Innovatív és újító szemlélet
 • Rugalmas munkaidő

Hátrányok:

 • Nagy terhelés (kevesebb szünet és vakáció, hiszen az induló vállalkozásoknak gyorsan ki kell aknázniuk a lehetőségeiket, a korai növekedés létfontosságú)
 • Munkahelyi stabilitás (kutatások szerint az induló vállalkozások több mint 90%-a kudarcot vall az első három évben)
 • Alacsonyabb fizetés
 • Nagy felelősség (a technológia gyorsan változik, aminek köszönhetően kiélezett a verseny, ezért akár egy kis félrelépésnek is nagy következményei lehetnek)
 • Kevesebb struktúra a munkahelyen és a folyamatokban
 •  
 • Folyamatosan kínálnak munkát a startupoknál

A Vespucci Partners honlapján folyamatosan jelentkeznek munkalehetőségekkel, melyek magánál a kockázati tőkealap-kezelőnél nyílnak meg, de portfóliócégeiket is segítik a megfelelő munkaerő megtalálásában. Mivel a Vespucci Partners jellemzően deep tech startupokat segít, így legnagyobb számban fejlesztői állásokat kínálnak, például a Haris Digitalnál vagy a Transcendnél, de biotechnológus is találhat munkát a Poliloopnál.

 • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
 • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
 • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
 • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook