Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Feketemunka: bezárulnak a kiskapuk

Az APEH tavaly hét és fél ezer vállalkozásnál járt, hogy ellenőrizze a munkavállalók után járó járulékok befizetését, s hajtott be utólag 9 milliárd forintnyi közterhet. Az ígéretek szerint az idén ennél több céghez látogatnak majd el a munkavállalók bejelentése és a havi elektronikus járulékbevallások ellenőrzése végett.

Ám ehhez mostantól nemcsak a hatóságnál megjelenő bevallások vagy a munkavállalók jelzései szolgáltatnak alapot, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) készülő adatbázisa is. Az OEP márciustól mindazokat megkeresi majd levélben, akiknek a jogosultsága nincs rendben, vagyis az egészségbiztosító február végi nyilvántartása alapján nem járna nekik államilag finanszírozott egészségügyi ellátás. Az előzetes becslések szerint ez egymillió embert érint. Az OEP szakemberei úgy vélik: nagy részük olyan munkavállaló, aki elvileg vagy papíron ugyan munkaviszonyban dolgozik, ám foglalkoztatója nem jelentette be. A két hatóság eddigi tapasztalatai azt mutatják: sokszor maga a munkavállaló is tud a turpisságról, de előfordul, hogy a foglalkoztató a munkavállaló által fizetendő járulékokat levonja a bérből anélkül, hogy azt továbbutalná az APEH-nek.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor mindössze a bejelentés maradt el, s a járulékokat fizetik. Aki ez utóbbi okból kap értesítést, annak vélhetőleg munkáltatójával kell rendeznie a helyzetet. Ha ez nem megy, a hatóság segítségét is igénybe veheti, de jó tudni: a jogosultság rendezése a munkavállalónak is súlyos tízezrekbe kerülhet, ha tudtával nem fizették utána a közterheket, vagyis feketén foglalkoztatták - világít rá a lap.

A feketén, szürkén foglalkoztatottak nevét ugyanakkor ettől függetlenül is kidobja majd a két hatóság új nyilvántartási rendszere. A bejelentettekről ugyanis azonnal továbbítja az adatokat az adóhatóság az OEP-nek - márciustól már azt is, hogy érkezett-e járulékbevallás a nevükre. Akiről már most, az OEP nyilvántartása alapján kiderül, hogy nem látható a rendszerben, s erről levelet is kap, annak év végéig lesz ideje jogosultsága rendezésére - olvasható a Népszabadságban.
Follow hrportal_hu on Twitter