kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Fogyatékossággal élők elhelyezkedését támogatják a vendéglátásban

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával „Fogyatékossággal élő fiatal munkavállalók a vendéglátásban” címmel nemzetközi projektet indított közel egy évvel ezelőtt. A fókuszban a megváltozott munkaképességű fiatalok munkaerőpiaci esélyeinek növelése állt, különös tekintettel a vendéglátás területére.

A program négy ország együttműködésében valósul meg. A projektet a Budapest első fogyatékossággal élők által alapított vendéglátó helyét, a Nem Adom Fel Kávézó és Éttermet működtető Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet koordinálja. 

A magyarországi vendéglátóhely partnere három, a környező országokban megváltozott munkaképességű fiatalokat foglalkoztató, és hasonló vendéglátóhelyet működtető szervezet volt: a szlovén fővárosban, Ljubjanában kilenc éve működő Druga Violina („Másodhegedű”) Kávézót üzemeltető CUDV Draga, a lengyel fővárosban, Varsóban hat éve autizmussal élő fiatalok segítségével működtetett „Zycie jest fajne” („Az élet szép”) Klubkávézó gazdája, az Ergo Sum Alapítvány, illetve egy partnercserét követően a szlovák fővárosban, Pozsonyban több, mint tíz éve működő Radnicka Kávézót üzemeltető Agency for Supported Employment („Támogatott Foglalkoztatási Ügynökség”). 

Októberben 50, fogyatékossággal élő, külföldi és magyar fiatal vett részt egy közös tréningen a Nem Adom Fel Kávézóban, melynek célja az volt, hogy alapismereteket adjon a vendéglátásban való munkavégzéshez. Az egy hetes itt tartózkodás programja alapvetően arra a tréninganyagra épült, amely a projekt részeként, a partnerek együttműködésével született meg ugyanezzel a céllal. Ez egyfajta pilot projektként szolgált, itt már bizonyos tréningfeladatokat élesben próbáltak ki a résztvevők. 

A fő cél egy olyan konkrét alapismereteket tartalmazó tréninganyag elkészítése volt, amely segíti a megváltozott élethelyzetben élőket a vendéglátóiparban való elhelyezkedésben. A képzési anyag négy, egyenként közel 20 órás tanegységet foglal magában, melyek során a résztvevők alapismereteket szerezhetnek a kommunikáció, a munkavállalás, a felszolgálás és a konyhai munka területén.
Elsősorban képzőknek, trénereknek szól, akik a megszerzett ismeretek alapján is tudják segíteni a különböző fogyatékossággal élők foglalkoztatását, integrálását a vendéglátás területén. 

A projekt azzal az indíttatással jött létre, hogy a környező országokban működő, inkluzív vendéglátóhelyek tapasztalatait összegyűjtve, megosztva és ezáltal közösen fejlődve elősegítse a fogyatékossággal élő munkakezdő fiatalok elhelyezkedését a vendéglátás területén. A tréninganyag közös megalkotásával és közzétételével az a cél, hogy minél több fogyatékossággal élő fiatal kaphasson esélyt a vendéglátásban való érvényesülésre, mivel ez a terület az integrációra, inklúzióra is nagyszerű lehetőséget nyújt. 

 

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek