Megjelent: 3 éve

Ha nem öl meg, inspirálhat is? - új munkavédelmi módszerek

A bekövetkezett munkabalesetek és azok statisztikái csupán egy jéghegy csúcsát jelenítik meg, de sok esetben a kapcsolódó vizsgálatok is csak részben derítenek fény arra, hogy valójában mi történt. A rejtőzködő kockázatok, a valódi okok legtöbbször rejtve maradnak. A megelőzés lehetőségeinek kiaknázására viszont világraszóló megoldások születtek. A legfrissebb, az idei év első felére vonatkozó, inkább a kedvezőtlen irányba mutató munkabaleseti adatok tükrében bíztató, hogy éppen a magyar munkavédelmi szakemberek fejlesztenek ki és alkalmaznak nemzetközi érdeklődést kiváltó munkavédelmi módszertanokat.

A munkabalesetek enyhén csökkenő, illetve a halálos kimenetelű esetek jelentősen növekvő számait mutatja a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya által készített idei féléves összegzés. Ez összességében egyfajta patthelyzetre utal és a rendszeresen közzétett munkabaleseti adatok alapján vázolható tendencia is - a hatóság és a szakterület erőfeszítése ellenére - inkább a munkahelyek csökkenő biztonságát jelzi.

2017 első felében 9969 munkabalesetet regisztrált a munkavédelmi hatóság Magyarországon, ami 3 %-os csökkenést jelent a tavalyi év ugyanezen időszakának esetszámaihoz képest. A 45 bekövetkezett halálos baleset azonban 25 %-os növekedést jelent. A legtöbb munkabaleset továbbra is a gépiparban következett be. Idén január és július között is figyelmet érdemlően magas az építőiparban bekövetkezett halálos balesetek száma, 11 ember veszette életét, hasonlóan a szállítás, raktározás, posta, távközlés ágazati csoporthoz.

Ugyanakkor - jellemzően éppen a balesetekkel leginkább sújtott ágazatokban - számos hazai nagy és közepes vállalkozás foglalkoztat nemzetközi szinten is kiemelkedő tudással és tapasztalattal rendelkező munkabiztonsági, munkaegészségügyi és környezetvédelmi szakembereket. Az általuk kidolgozott két kulcsfontosságú módszertant az idei, Szingapúrban megrendezésre kerülő 21. Munkavédelmi Világkongresszuson is bemutatják a munkahelyi biztonság elismert szaktekintélyeinek. A 2016-ban, Frankfurtban megrendezett előző világkongresszus kiemelkedő látogatottsága - mintegy 4000 szakember, köztük az Európai Munkavédelmi Ügynökség (OSHA) küldöttsége és az ENSZ e területre szakosodott szervezetének (ILO) jelenléte - jól mutatja a rendezvény méretét, presztízsét.


Biztonságosabbá tehetőDe melyek is ezek az újdonságok? Az első bemutatásra érdemes vívmány az építőipari kivitelezések munkavédelmi szempontú előkészítése egy meglehetősen részletes, minden érintett területet felölelő tervezési rendszer, ami nem nélkülözi a józan, életszerű megoldásokat és a digitális technika vívmányainak alkalmazását sem, fejtette ki Géczi Rudolf, a világkonferencia magyar delegációjának vezetője, a módszertanok kidolgozásához szervezeti hátteret biztosító Alemona Hungary Kft. vezető tanácsadója.

A második fejlesztés lényege a munkavédelmi kultúra egy rendszeraudittal együtt történő felmérése, ami megvalósítható bármilyen jellegű, tevékenységű gazdasági szervezetnél. E vizsgálat nagyrészt a munkaterületen zajlik, ugyanis sokszor épp a kedvezőtlen munkabiztonsági környezetben születnek forradalmi, előremutató megoldások. A felmérés eredményei olyan intézkedési tervekhez adnak információkat, amelyekkel megőrizhetők a munkatapasztalatokon alapuló előremutató ötletek, de kiiktathatóvá válik a balesetekhez vezető tényezők többsége. Ilyenek lehetnek a például a kockázatértékelési hiányosságok, a felelősségi rendszer illetve a működtetés zavarai, de a tervezési fázisban figyelmen kívül hagyott munkavédelmi szempontok is. A vizsgálati eredmények így fejlesztési irányokat is kitűznek, például a megelőző karbantartási rendszerek finomhangolását, a változás-menedzsment eljárások felhasználóbaráttá tételét vagy akár a kommunikációs stratégia átdolgozását.

A felmérés eredményeire alapozott intézkedések minden esetben pozitív hatással vannak a rendszerfejlődésre és a szervezeti kultúrára, ugyanakkor a gazdaságossági szempontok is már rövidtávon érvényesülhetnek. Gondoljunk csak egy munkavédelmi szempontból is jól tervezett és összeállított gyártósor üzembe helyezésére, ahol minden fontos biztonsági elem előzetesen rendelkezésre áll és úgy kezdődhet meg időben a termelés, hogy akár hónapokig nem kell szükségtelen kockázatoknak kitenni a dolgozókat. A szakember szerint már rendelkezésre álló szaktudás és a legújabb technológiák ötvözésével a munkahelyi biztonság terén is jelentős távlatok nyílnak meg a munkavédelem hatékonyságának javítására. A lehetőségek tárházából gondoljunk akár csak egy építési terület teljes biztonságának 3D térképen való megtervezésére, megjelenítésére, majd a biztonságkritikus pontok jelölésére és a kapcsolódó munkafázisok valósidejű és előzetes monitorozására.


A biztonságról is rendszreben kell gondolkodni”Ki ne dolgozna szívesen egy olyan üzemben, építkezésen, ahol már az előzetes elképzeléseket követően a tervezőasztaltól kezdve folyamatosan és kötelezően megjelennek a biztonsági szempontok, berendezések. Kicsit olyan ez, mint napjaink korszerű autói, amelyekbe nem utólag, külön szerelik be a biztonságunkat szolgáló egységeket, hanem a vázszerkezet kialakításától kezdve a fékeken, légzsákokon, az utat figyelő szenzorokon keresztül a fedélzeti számítógépig a tervezéstől fogva egy integrált rendszert alkot minden elem, aminek működése összefügg a jármű biztonságával.” - magyarázta Géczi Rudolf.

A tanácsadó úgy véli, a hazai munkavédelmi szakemberek új generációjának nemzetközi tapasztalatokkal is gazdagított tudásbázisa sokkal nagyobb hatást is képes volna kifejteni ágazattól függetlenül, a munkahelyek, és munkaterületek biztonságának fejlesztésére. Megfelelő együttműködés és több szakmai párbeszéd esetén e rendszerszemléletet és a technika vívmányainak integrációját előtérbe helyező megközelítés biztosan kedvező hatással lenne a munkabaleseti statisztikákra, a versenyképesség nyilvánvaló javítása mellett.

Gedeon András
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A távmunka-rendelet csapdái - erre figyeljünk munkaadóként (1.)

Az átfogó szabályozás eddig elmaradt, ám november 11-én Kormányrendelet (487/2020. (XI.11.) jelent meg a távmunkáról a veszélyhelyzet idejére,... Teljes cikk

Újabb 66 testkamerával védi jegyvizsgálóit a MÁV

A MÁV-Start 66 új testkamerát szerzett be, így már 174 ilyen eszköz támogatja a jegyvizsgálók munkáját. Teljes cikk

Koronavírus: kérik vissza a buszsofőrök a kordont

A tavasszal már bevált első ajtós kordonok visszaállítását és a maszkviselés alóli felmentést kéri a közösségi közlekedésben dolgozó... Teljes cikk