kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Harminchat országból érkeznek diákok a debreceni nyári egyetemre

Harminchat országból százötven diák vesz részt az idei debreceni nyári egyetem programjaiban - közölték a szervezők hétfőn, a nyári egyetem megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón.

images

images

Szaffkó Péter, az ország legrégebbi és legnagyobb, a magyar nyelv oktatását és a magyar kultúra terjesztését szolgáló nyári egyetemének igazgatója elmondta: az ösztöndíjas helyekre minden korábbinál nagyobb, tizenötszörös volt a túljelentkezés az idén.

Bokodi Szabolcs, a Tempus Közalapítvány felsőoktatási vezetője arról tájékoztatott, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az idén a magyar nyári egyetemekre jelentkező 260 hallgatóból 123-at támogat, összesen 31 millió forinttal. Közülük 41 Tempus-ösztöndíjas vesz részt a debreceni nyári egyetemen - fűzte hozzá.

Szaffkó Péter megjegyezte, Debrecen városa, a Debreceni Egyetem (DE) és több helyi cég további 18 ösztöndíjas hallgató részvételét biztosítja a kurzuson.

Csernoch László rektorhelyettes azt mondta, a nyári egyetem a nyelvoktatáson keresztül járul hozzá ahhoz, hogy a külföldiek megismerjék a magyar kultúrát és életmódot, de egyfajta megtartó erőt is jelent a diaszpórában élőknek, és nyelvtanulási lehetőséget a Magyarország iránt érdeklő külföldi vállalkozóknak.

Utóbbit emelte ki Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, megjegyezve, hogy gazdasági területen folyamatos az érdeklődés a város iránt, a leendő befektetők "egymásnak adják a kilincset". Az önkormányzat az idén ötszázezer forint ösztöndíjjal két-három tanuló részvételét támogatja - fűzte hozzá.

Szaffkó Péter felsorolása szerint az idén angol nyelvterületről - Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada és Új-Zéland - 27-en, Németországból és Ausztriából 23-an, Kínából 11-en, a V4-országokból 18-an érkeztek, illetve érkeznek a nyári egyetem 2-4 hetes kurzusaira.

Most első alkalommal lesznek olyan órák, amelyeket a város különböző pontjain, külső helyszíneken tartanak, s az ott szerzett tapasztalataikról másnap kell számot adniuk a hallgatóknak - közölte az igazgató.

Kedd esténként folklórestek, péntekenként gasztronómiai kalandozások egészítik ki a debreceni nyári egyetem oktatási programját - jelezte Szaffkó Péter.
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Így viszonyulnak az európaiak a nyelvtanuláshoz

A megkérdezettek szerint több munkalehetőség közül válogathat, aki megtanul egy új nyelvet. Teljes cikk

Ingyenes akkreditált továbbképzés indul tanároknak

Díjmentes, online elvégezhető, akkreditált pedagógustovábbképzési lehetőség nyílt a KRÉTA egyre népszerűbb Idegennyelvi Felkészítő Moduljához... Teljes cikk

Siófokon nyitja meg új campusát a Debreceni Egyetem

Siófokon nyitja meg új campusát a Debreceni Egyetem (DE), az erről szóló megállapodást pénteken írták alá a felsőoktatási intézmény és a város vezetői. Teljes cikk