kapubanner for mobile
Megjelent: 11 hónapja

Hasít az ingatlanpiacon a zöld szerződés: aki kimarad, lemarad

Ma már nem kérdés, hogy a fenntarthatósági lépések a pozitív környezeti hatásokon és a morális elveken túl gazdasági előnyhöz juttatják a piaci szereplőket. A CPI Hungary az irodapiacon elsőként ismertette meg bérlőit egy új együttműködési lehetőséggel. Lényege, hogy bérbeadó és bérlő együtt vállalnak felelősséget a környezetre gyakorolt negatív hatásuk csökkentéséért, a közösen felállított környezetvédelmi céljaik megvalósításáért.

Hasít az ingatlanpiacon a zöld szerződés: aki kimarad, lemarad

Globálisan az emberiség teljes üvegházhatású-gáz-kibocsátásának (ÜHG-kibocsátás) 38-40 százalékáért az épületek felelnek, 70 százalék pedig az energiafogyasztással kerül a levegőbe.

”A CPI mint az egyik legnagyobb szereplő az ingatlan- és irodaüzemeltetési piacon, már 2017-ben kijelölte fenntarthatósági céljait. Eszerint 34,2 százalékkal kívánja mérsékelni az ÜHG-kibocsátását a teljes portfólióján, és 2024 után kizárólag megújuló energiából kívánja fedezni a villamosenergia-fogyasztást. Utóbbi cél a magyar portfólión már 2022-ben teljesült, 55 százalékkal csökkentve így az ingatlanok ÜHG-kibocsátását 2021-hez képest” -magyarázta Budai Henrietta, a CPI Hungary fenntarthatósági menedzsere.

Nemcsak a saját, hanem a bérlők fenntarthatósági (ESG) céljait is támogatva az ingatlankezelő 2022 áprilisában egy teljesen új szerződéstípust vezetett be a piacon: a neve fenntarthatósági megállapodás, közismertebb nevén zöld bérleti szerződés. A dokumentum technikailag a bérleti szerződés melléklete, amely az új és a meghosszabbított megállapodásokba már automatikusan bekerül.

„A zöld bérleti szerződés lényege, hogy a bérlőkkel közösen csökkentsük az épület és a bérlemények környezetre gyakorolt káros hatásait. Együttes célokat, megvalósítási javaslatokat fogalmazunk meg, a kölcsönösen vallott értékek és a fenntarthatósági törekvések mentén. Együtt követjük és adunk visszajelzéseket, teljesülnek-e a megállapodásban kitűzött célok” – folytatta Budai Henrietta.

Hasít az ingatlanpiacon a zöld szerződés: aki kimarad, lemarad
 

A visszacsatolásra, újabb javaslatokra évente kétszer bérlői fórumon nyílik lehetőség. A felek egyeztetnek az elért eredményekről, a tervekről, új célkitűzésekről. A CPI ismereterjesztő célú oktatást is tud nyújtani bérlőinek a fenntartható működésről.

Mit tartalmaz a zöld megállapodás? A keretszerződés egyik kiemelt célja az adott épület energiafogyasztásának csökkentése. Ehhez számtalan kapaszkodót nyújt a konkrét javaslatokat összesítő bérlői kisokos, továbbá az irodai munkavállalói kisokos, amelyet a CPI szakemberei dolgoztak ki.

Például sokat jelenthet a környezetünk számára, ha hétvégére minden munkavállaló lekapcsolja az asztali számítógépét, a monitorját, a „fedélzetet” elhagyó utolsó munkavállaló pedig a központi kapcsolót leoltja. Az elektromos berendezések áramtalanítása hosszabb távollét esetén szintén előrelátó döntés. Apró, de célszerű lépés mind ehhez az energiafelelős kolléga kijelölése. A bérlők okosan gondolkodnak, ha a dolgozók igényeinek felmérésével melegebb és hűvösebb irodai zónákat alakítanak ki, a légkondicionált helyiségeket pedig ritkábban szellőztetik, hiszen ott automatikusan megoldott a légcsere. A világítás tudatos használata, illetve a lift helyetti gyakoribb lépcsőhasználattal szintén rengeteg energiát lehet megtakarítani.

A vízfogyasztás mérséklése ugyancsak kardinális kérdés: ha a bérlők ivóvízpontokat jelölnek ki az irodákban, a munkavállalók garantáltan egészséges tisztavízhez jutnak anélkül, hogy műanyagpalackban tárolt vizet kellene vásárolniuk. A CPI ingatlanjaiban víztakarékos szerelvényeket használ, és fontos szerepet szán a szivárgáskontrollnak is, vagyis, hogy ne csöpögjön, ne folyjék egyetlen csap sem. A munkavállalóknak a kisokos a folyóvíz mérsékelt használatát javasolja.

Hasít az ingatlanpiacon a zöld szerződés: aki kimarad, lemarad
 

A házak felében a CPI már most is szelektíven gyűjti a hulladékot a közös terekben, de ugyanezt a bérlők is megtehetik irodáikban.

A vállalat a körforgásos elvek mentén fontosnak tartja az anyaghasználat átgondolását is. Új irodájában például meghagyta a korábbi üveg válaszfalakat, a padlóburkolatot, és magával vitte a régi irodájából a bútorok nagy részét is, továbbá ösztönzi a bérlőket, hogy természetes anyagokkal kezelt bútorokat, természetes anyagokból kevert festéket használjon a saját bérleményeikben.

Hogy miért jó mindez egy bérlőnek?

Az ESG, vagyis a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási felelős magatartás lassan bekúszik minden szektorba, és hatással van a befektetők, a beszállítók, a bérlők működésére, illetve a munkavállalók életére. Az, hogy a CPI ingatlanjai zöldebbek legyenek, nem csak felelős magatartás, de a vállalat, és rajta keresztül a bérlők gazdasági teljesítményét is befolyásoló tényező. Ha megelőzik versenytársaikat a fenntarthatósági lépésekkel, piaci versenyelőnyhöz juthatnak.

Az energiahatékony épületek üzemeltetése kb. 9 százalékkal alacsonyabb a hagyományos épülettel összevetve, vagyis az a cég, amely figyel a fenntarthatóságra, kevésbé lesz kitéve a változékony energiaáraknak, és a piaci kockázatokkal párhuzamosan üzemeltetési költségeit is csökkenti.

Emellett a fenntarthatóságot zászlójukra tűző cégek kedvezőbb feltételekkel tudnak pénzpiaci forrásokhoz jutni, hiszen a befektetők ma már jutalmazzák őket. Ennek ékes bizonyítéka a zöld kötvény, melynek lényege, hogy a befektetők az alacsonyabb ÜHG-kibocsátású vállalatok részvényeit részesítik előnyben.

A zöld szempontok figyelembevétele előnyt jelent a pályázatok benyújtásánál is: az E-lábat sok tendernél figyelembe veszik, és a környezettudatos szereplőknek nagyobb esélyük van a nyerésre.

A nagyvállalatoknak azt sem árt figyelembe venni, hogy az EU-s előírásoknak megfelelően 2025-től az eddiginél (NFRD) szigorúbb nem pénzügyi jelentést (CSRD) is el kell készíteniük arról, mennyit tettek a fenntartható működésért. Ez a szabályozás idővel minden cég életébe bekúszik majd.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk