kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Hat dolog, amivel a gyakornokoskodás segítheti karriered

Manapság már nem meglepő, ha valaki az egyetemi tanulmányai mellett dolgozik, és egyre többen vágynak olyan tapasztalatra is, amely a későbbiekben segíti karrierjüket. Sok cég utánpótlásként tekint a gyakornokokra, akik üresedés esetén jó eséllyel indulnak az állandó pozíciókért, később pedig az előléptetésekért. Összegyűjtöttünk hat érvet a gyakornoki programok mellett, amelyeket érdemes megfontolni, ha valaki gyorsan szeretne előre jutni a ranglétrán.

images

images

Egy Business Services központ jó választás lehet ambíciózus, idegen nyelveket beszélő fiatalok, frissdiplomások számára, azonban sokan még mindig nem tudják, milyen előnyökkel jár egy ilyen munkahelyre bekerülni. Egyre könnyebben találni jól felépített gyakornoki programokat a szolgáltató központoknál, ahol nemcsak segítik a fiatalok fejlődését, de jó eséllyel indítják el őket egy olyan karrierúton, amely a diploma megszerzése után gyors előrelépést biztosít.

Zubreczki Dóra, Capability Coordinator a Diageónál, ő a munka- és szervezetpszichológiai mesterképzése alatt kezdett munkát keresni. Egyrészt az önállóság motiválta, mivel szeretett volna elköltözni otthonról, miután hazatért Izlandról fél év önkéntes munka után, másrészt a toborzás és kiválasztás területén való tapasztalatszerzés. Egy véletlennek köszönhetően hallott egy lehetőségről a Diageo-nál, itt találta meg a helyét gyakornokként 2018-ban. 6 hónap elteltével állandó pozíciót ajánlottak neki, Dóri azóta is teljes állásban dolgozik a HR csapatban innovátor szerepben.

Zubreczki Dóra megosztotta tapasztalatait a gyakornoki programról:

1. Sokszínű, változatos környezet: Rengeteg emberrel dolgozhatsz együtt, különböző kultúrákat és inspiráló személyeket ismerhetsz meg mindenféle korosztályból, ami segíthet a kapcsolati hálód kiépítésében.
2. Bevezet a munka világába: A gyakornokoskodás szélesíti a látóköröd, önállóságra nevel, mivel megtanulod beosztani és értékelni az idődet és dinamikusabbá válik a kapcsolatod a környezeteddel.
3. Közvetlen munkatársi viszony: Nincs távolságtartás és hierarchia, általában mentor is segíti a karrierutad. Az ötleteidet is bátran megoszthatod, aminek akár a megvalósításában is aktív szereplő lehetsz.
4. Rálátást ad: Segít megérteni, hogyan működik a világ, milyen üzleti és egyéb folyamatok mozgatják. Emellett sok területet és funkciót megismerhetsz, így amikor végzel már tudatosan dönthetsz a karrieredről, akár a cégen belül.
5. Kiteljesedhetsz: A mindennapi munkád mellett akár valamelyik önkéntes csoport tagja is lehetsz saját érdeklődésednek megfelelően. A sport és az egészséges életmód érdekel, vagy inkább bulikat szerveznél a munkatársaidnak? Esetleg mások segítése, vagy a bolygónk megóvása a szívügyed? Bármelyik csapatban megtalálhatod a helyed.
6. Lehetőséget ad, hogy kipróbáld magad: Önállóan is dolgozhatsz kisebb-nagyobb projekteken, illetve ugyanazon csapatban és különböző területek között is mozoghatsz a cégen belül - új tapasztalatokat szerezhetsz, ami a későbbi karrierfejlődésedhez rendkívül hasznos lehet.

„Számomra fontos volt, hogy szakmába vágó területen kezdjek gyakornokoskodni, és a pénzkereset mellett szakmailag is fejlődhessek. A Diageónál nyitottak az új látásmódra és a kreativitásra, akkor is, ha egy gyakornok javasol addig még nem használt megoldásokat. Azért fogadtam el az állandó pozíciót, mert úgy éreztem, támogatják az ötleteimet, meglátásaimat, újíthatok és hozzátehetek valamit egy 1400 fős cég életéhez.” - mondta el Dóri.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felmérés: minden második fiatal külföldre menne dolgozni 10 év múlva

Négyből három 16 és 24 év közötti magyar fiatal gondolja úgy, hogy pályakezdőként nem könnyű manapság elhelyezkedni – derül ki az OTP Fáy... Teljes cikk

Milyen a tökéletes munkahely a Z-generáció szerint?

A Z-generáció az első olyan nemzedék, amelyik nem ismeri az internet előtti világot. A korszakváltó korosztály világlátása, és életcéljai is sok... Teljes cikk

Már lehet nevezni az Év Diákmunkahelye pályázatra

A diákoknak videóban kell bemutatniuk, miért az ő munkahelyük a legjobb. Teljes cikk