Megjelent: 11 éve

Hogy lesz nekem első állásom?

Szinte minden területen egyre nagyobb a verseny, ezért már érdemes az egyetemen vagy a szakképzés során elkezdeni a karrierépítést. A felvi.hu áprilisi Diplomás Pályakövetési Rendszer összegzése szerint a hallgatók 43 százaléka dolgozik az egyetem vagy főiskola mellett.

images

images

Magyarországot is érinti az Európai Unióra jellemző trend, a fiatal, 15-29 év közöttiek körében terjedő munkanélküliség: itthon mindössze a korosztály tagjainak 18,3 százaléka dolgozik - derül ki az EU szakosított szervezete, az Eurofound októberi elemzéséből. Emiatt szinte minden területen egyre nagyobb a verseny, ezért már érdemes az egyetemen vagy a szakképzés során elkezdeni a karrierépítést.

A statisztikák azt mutatják, hogy sok hallgató is így gondolkodik, vagy egyszerűen muszáj munkát vállalnia. (Az Eurofound értékébe ők nem számítanak bele, mivel az a sem nem dolgozó, sem nem tanuló fiatalok arányát mutatja.) A felvi.hu áprilisi Diplomás Pályakövetési Rendszer összegzése szerint a hallgatók 43 százaléka dolgozik az egyetem vagy főiskola mellett. Esti, levelező és távoktatásos munkarendben több, mint 80, a nappali tagozatosok körében pedig 25 százalék azoknak az aránya, akik egyszerre dolgoznak és tanulnak is. A kutatás 31 felsőoktatási intézményben, 46 ezer fő részvételével zajlott.

Már az iskolában érdemes figyelni a lehetőségeket

A szakmai tapasztalat megszerzésének egyik eszköze a sok szakon és képzésben - kommunikációs, gazdasági, tanári, fizikai munkák - kötelező gyakorlat. Minden egyetem, főiskola tart fenn kapcsolatot néhány céggel, szervezettel: az együttműködés a szakmai gyakorlaton túl kiterjedhet úgynevezett duális képzésre - amikor az oktatás nagy része a cégnél zajlik -, gyakornoki programokra, munkaerő-toborzásra is.

A vállalatok leginkább a műszaki, gazdasági, agrár- és informatikai képzésekben tanulók iránt érdeklődnek - derül ki a Studiorum Consulting Kft. 191 cég és 19 felsőoktatási intézmény megkérdezésével készült kutatásából. A legtöbben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (68), a Budapesti Corvinus Egyetemet (29) és a Budapesti Gazdasági Főiskolát említették. A cégek egyharmadának azonban egyáltalán nincs egyetemi vagy főiskola kapcsolata, és nem is tervez ilyet.

Az együttműködést ugyanakkor segítheti, hogy jövőre újra el lehet majd számolni a felsőoktatásból érkezők gyakorlati képzésére fordított összeget is a kötelezően fizetendő szakképzési hozzájárulás keretében (az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékalap 1,5 százaléka). A jelenlegi, 2011-ben elfogadott szakképzési hozzájárulási törvény ugyanis ezt nem teszi lehetővé.

A Profession.hu állásportál júniusi kutatása is a Studiorum Consulting felméréséhez hasonló eredményeket mutat: 2012 első félévében leginkább mérnököt, informatikai szakembert, könyvelőt kerestek a cégek, de ügyfélszolgálati és kereskedelmi területeken is könnyen el lehetett helyezkedni. A válság miatt egyre népszerűbb alacsonyabb bérigényű - legtöbbször pályakezdő - gyakornokokat foglalkoztatni.

Az elején nem éri meg válogatósnak lenni

"Szerencsére egyre több a gyakorlati feladat a felsőoktatási képzésben is, amely során a diákok megtapasztalhatják, hogy miben emelkednek ki, milyen szerepet tudnak a csapatmunkában betölteni. A reális énkép fontos kiindulópont az álláskereséshez" - mondta Viniczai Dóra, kommunikációs ügynökségi HR tanácsadó.

Ugyanakkor nem csak az iskolában vagy a kötelező szakmai gyakorlaton, hanem azon kívül is megéri munkatapasztalatot szerezni az egyetemi, főiskolai évek alatt - ha van a tanulónak kapacitása rá. "Minél közelebb áll a munka a diák szakmájához, annál jobb, de ha valaki közgazdásznak tanul, és közben boltban eladó, az is jobb, mint a semmi. Egyrészt lesz már munkatapasztalata, nem az első rendes munkahelyén kell szembesülnie azzal, hogy milyen, ha az embernek főnöke van, milyen a kötelezettség, felelősség. Másrészt pedig a munkaadók szemében ez bizonyítja a jelentkező önállóságát, talpraesettségét, tenni akarását - ezért a pályakezdőknek minden munkatapasztalatot érdemes beleírni az önéletrajzba" - sorolta a minél korábbi munkavállalás előnyeit Viniczai Dóra.

A szakember szerint a pályakezdőknek egyébként is érdemes minél sokrétűbb tapasztalatot szerezni, de fontos, hogy legyen egy közös vezérfonal, ami a későbbi álommunkához kapcsolódik. Ugyanakkor ezt a "több lábon állást" megnehezíti, hogy Magyarországon még mindig nem egészen elterjedtek a részmunkaidős és projekt alapú szerződések. "A teljes munkaidős, határozatlan idejű foglalkoztatás a jellemző - mondta. - Ezért, ha valaki megteheti, figyelje a cégek gyakornoki programjait is, amelyek során egy cégen belül több pozíciót is ki lehet próbálni, például féléves váltásban" - tette hozzá.

Minden csatornát kutassunk fel, ami az álomálláshoz vezet

Bár ártani biztos nem árt, nem muszáj száz helyre elküldeni az önéletrajzot, ha igényes a jelentkezési anyag, és célzottan jelentkezünk az általunk leginkább preferált munkaadókhoz. Az állás megtalálását az is segítheti, ha megkeressük a szakterületnek megfelelő csatornákat, például az arra specializálódott munkaerő-közvetítő cégeket, blogokat, honlapokat, konferenciákat.

A szakember szerint, ha mindenképpen egy adott szervezetnél szeretnénk dolgozni, akkor is küldjük el a jelentkezésünket, ha éppen nincs álláshirdetés. "Mindig megnézem a korábban beérkezett anyagokat, mielőtt feladom a hirdetést. Sok cég honlapján is van olyan online adatbázis, ahová bármikor fel lehet tölteni a jelentkezési anyagokat" - mondta Viniczai Dóra.

A szakember szerint nem érdemes sablon önéletrajzot használni: a CV inkább illeszkedjen a megpályázott pozícióhoz, és koncentráljon a kiemelkedő kompetenciákra. "Minél átfogóbb, színesebb a kép, annál jobb: ha valaki blogot ír, fényképez, nyugodtan linkelje be az oldalát. A kreatív szakmákban elhelyezkedni kívánók készítsenek online portfóliót, akár az egyetemi projektfeladatokból is. A motivációs levél legyen tömör és frappáns, azokat a szempontokat emelje ki, amelyek miatt a munkáltatónak megéri a jelentkezőt alkalmazni" - ajánlja a HR tanácsadó.

Ilyen bérre számíthat egy pályakezdő

Magyarországon az általános minimálbér jelenleg bruttó 93 000, a középfokú végzettséggel rendelkező 108 000 forint. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2012 első nyolc hónapjában az átlagkereset nemzetgazdasági szinten bruttó 220 505 forint, valamint nettó 142 492 forint volt. A versenyszférában 148 932, a költségvetésiben 128 678 - a közfoglalkoztatottak nélkül 137 562 -, a nonprofit szektorban pedig 130 726 forintot kerestek a munkavállalók. A fizikai foglalkozásúak nettó 99 400, a szellemi foglalkozásúak átlagosan 188 000 forintot kerestek. Pályakezdőként ezeknél alacsonyabb bérre kell számítanunk, de a keresetek nagyon változóak az egyes ágazatokban.

A felvi.hu 2008-ban és 2010-ben végzett diplomások körében végzett, márciusban publikált felmérése szerint a legjobb fizetésre az informatikai és műszaki végzettségű fiatalok (nettó 219, illetve 200 ezer forint), a legalacsonyabbra pedig a pedagógusok számíthattak (nettó 110-130 ezer forint). Az átlagos havi nettó bér 148 710 forint volt, a 2008-ban végzettek, mivel már régebb óta voltak a munkaerőpiacon, 20 ezer forinttal többet kerestek a 2010-ben végzetteknél. A mesterképzést végzett válaszadóknak magasabb a fizetésük azoknál, akik csak alapképzésben szereztek diplomát.

Ha helyben nincs munka

Ha csak az állandó lakhelyünktől messze találunk munkát, igényelhetjük az október elsejétől lakástámogatást. Erre azok pályázhatnak, akiknek a munkahelye az állandó lakhelyüktől legalább 100 kilométerre van, vagy tömegközlekedéssel az ingázás ideje naponta több, mint hat órát vesz igénybe. A támogatás maximum 18 hónapig adható, összege fix, amely hathavonta változik: az első hat hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint támogatás adható, amelyből a bérleti díj és a rezsiköltség finanszírozható, számlával igazolva. A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt heti közlése szerint a legtöbb kérelmet eddig budapesti, Pest megyei és Győr-Moson-Sopron megyei munkavállaláshoz adták be.

Munkáltatói kedvezmények, pályázatok

2013. január 1-jétől Start kártya nélkül is igénybe vehetők lesznek a pályakezdő munkavállalók utáni kedvezmények. A legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező, 25 év alatti pályakezdő esetén a munkáltató két évig teljes mentességet élvez a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás alól - a versenyszférában. Korábban a pályakezdők minimálbérét tervezték csökkenteni, végül ez lekerült a napirendről. A Start kártya január 1-jén megszűnik, de az addig kiváltott kártyákkal érvényességük végéig a korábbi kedvezmények még igénybe vehetők lesznek.

Legkésőbb a jövő év elején kiírnak két uniós forrásból megvalósuló pályázatot is, amelyek a gyakornokok, illetve a nonprofit szektorban pályakezdők foglalkoztatását fogják támogatni - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára októberben.

A gyakornoki program keretében mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak kilenc hónapon keresztül teljes vagy részleges bér- és járuléktámogatást, ha gyakornokot vesznek fel. A keret 8,5 milliárd forint, ez a tervek szerint 4000 és 10 000 közötti fiatal elhelyezkedését segíti majd. Emellett 12 hónapon keresztül bértámogatást kapnak a fiatalokat, elsősorban pályakezdőket alkalmazó non-profit szervezetek. A tervezett 5 milliárd forintból 1600-2700 közötti fiatal munkába állása támogatható.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Melyek a legnépszerűbb diákmunkák és mennyit lehet keresni?

60 ezer látogatóval minden rekordot megdöntött a januári Educatio oktatási kiállításon résztvevők száma. A vágyott diploma azonban rengetegbe... Teljes cikk

Felmérés: minden második fiatal külföldre menne dolgozni 10 év múlva

Négyből három 16 és 24 év közötti magyar fiatal gondolja úgy, hogy pályakezdőként nem könnyű manapság elhelyezkedni – derül ki az OTP Fáy... Teljes cikk

Milyen a tökéletes munkahely a Z-generáció szerint?

A Z-generáció az első olyan nemzedék, amelyik nem ismeri az internet előtti világot. A korszakváltó korosztály világlátása, és életcéljai is sok... Teljes cikk