Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 1 hete

Hogyan számít be az ápolási idő a szolgálati időbe?

1964-ben születtem. 1981-ben végeztem,kereskedelmi szakmunkás képzőben.1989-ben született nagyobb fiam, 1991 -ben a kisebb. Ő tartósan beteg(mozgássérült), így 14 éves koráig Gyesen voltam vele. 2005-2007-ig ápolási díjban részesültem. 2008-tól úgy alakult, hogy főállásban eltudtam helyezkedni, jelenleg is főállásban dolgozom. Kérdésem ezek az évek hogyan fognak beszámítani a nyugdíjas évekbe? A másik kérdésem,ha úgy alakulna,hogy Ő hazakerül ,igénybe tudom e venni az ápolási díjat?Ha igen,igényelhetem-e a plusz 50.000 Ft + nyugdíj-kiegészítést!

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

(1) A leírása alapján a nők kedvezményes nyugdíjára nem lesz jogosult a nyugdíjkorhatára (65 év) betöltése előtt, miután ahhoz legalább 40 évi jogosító idő szerzése szükséges, amelyből súlyosan fogyatékos gyermek nevelése esetén legfeljebb 10 évet lehet szerezni a gyermeknevelésre tekintettel kapott ellátások (tgyás, csed, gyes, gyed, stb.) és a fogyatékos gyermek ápolására tekintettel kapott ápolási díj folyósításának idejével, vagyis legalább 30 évet munkával szerzett szolgálati időnek kell kitennie. Részletek a nők kedvezményes nyugdíjáról írt összefoglalómban.
(2) A korbetöltött öregségi nyugdíjához (amit 65 éves kora betöltésével igényelhet majd) szolgálati időként beszámíthat az összes Ön által említett időtartam (a szakmunkásképzés időtartama, a gyes és hasonló gyermeknevelési ellátások folyósításának időtartama, az ápolási díj folyósításának időtartama, és természetesen minden keresőtevékenységgel - munkával - járó biztosítási jogviszonyban töltött idő).
(3) A tartós ápolást végzők időskori támogatásának feltételeit olvassa el az erről írt összefoglalómban.

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András

Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Dr.Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője válaszolja meg. A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News alapítója és szerzője.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megéri-e nyugdíj előtt pedagógusként csökkentett óraszámban dolgoznom?

61 éves pedagógus vagyok, tehát várhatóan 4 évet kell még dolgoznom. Erősen foglalkoztat az a lehetőség, hogy a következő tanévre éljek a... Teljes cikk

300 millió forintos kárt okozott egy fiktív számlákat kiállító számlagyár

Háromszázmillió forintos kárt okozott a költségvetésnek egy számlagyár, amely hat budapesti székhelyű cég nevében fiktív számlákat állított ki - írja az MTI. Teljes cikk

Figyelmeztető sztrájk az Audi gyárban

Két órás figyelmeztető sztrájkot hirdetett péntek délelőttre az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ), miután a csütörtöki... Teljes cikk

Komoly döntést kell hozniuk a Honvédkórház dolgozóinak

A Honvédkórház hét fővárosi és öt vidéki telephelyén több ezer civil alkalmazottnak, köztük orvosoknak, ápolóknak és más szakdolgozóknak öt... Teljes cikk

Lehet-e visszamenőleg igényelni az elmaradt Nyest?

A nagykanizsai gyakorlat szerint nem értesítenek arról, hogy évente emelik a NYES összegét! Így számomra elmaradt a 2018-as NYES emelt részének a... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár