kapubanner for mobile

Kérdezz-felelek

A leggyakoribb kérdések és válaszaikhoz kattintson ide!

Második gyermeket tervezünk. Jelenleg Gyed-en vagyok. A munkaszerződésem 2023. Dec. 31.ig szólt. A kisfiam 2023. novemberében érkezett, így a Csed és Gyed még a fizetésem szerint lett megítélve. Kérdésem az lenne, hogy a második baba esetében mikor vagyok jogosult ugyanerre a Csedre, egyáltalán jogosult vagyok e rá, hisz jelenleg a főállásom megszűnt. Egyéni vállalkozó vagyok, ami azóta ugye főállássá változott, bár bevételem ugye amúgy nincs, hisz a babával itthon vagyok. Az előző munkahelyem alkalmazna, ha vissza szeretnék menni, de csak így, határozott idejű szerződéssel. Van valahogy mód rá, hogy az első gyerek után megítélt összeget kapjam meg?

Jelenleg gyes-en vagyok, és várjuk a 2. gyermekünket. Az osztály és a munkaköröm idő közben megszűnt. Kockázatos-e kérnem a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, ha egyből táppénzre is megyek? Kirúghat-e ilyen esetben a munkáltatóm, ha pl. kérem a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, bejelentem a várandósságom és egyből táppénzre megyek, függetlenül attól, hogy megszűnt a munkakorom?

Az intézményvezető vagy a munkáltató (jelen esetben polgármester) kötelezhet e arra, hogy munkaidőn kívül vegyek részt politikai fórumon?

Tavaly november közepétől idén február másodikáig táppénzen voltam. Most április elején a márciusi bérrel kaptuk meg január 1-jéig visszamenőlegesen a béremelést. Azonban nekem nem számoltak semmit január hónapra visszamenőlegesen, februárra igen, még a táppénzre is. Felhívtam a bércsoportot, ahol a kérdésemre nem kaptam választ, hogy miért nem kaptam semmit januárra. Több indokot felsoroltak, amelyeket egytől-egyig meg tudtam cáfolni. A telefonbeszélgetés végén az volt a kérésem, hogy hol találom leírva, miért nem kaptam januárra béremelést.

2024 áprilisában a munkáltató felmondta a szerződést. 5 munkanapon belül meg kellet volna kapnom a fizetést és a papírom. Egyiket se kaptam meg, mi ilyenkor a teendő?

15 éve van 1 munkahelyem. 1 év táppénz után a cég úgy döntött, hogy közös megegyezéssel felmond, mivel a bizottság elutasította a kérvényemet, mivel csak 28%-ban találtak betegnek. Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben mit várhatok el a munkáltatóval szemben.

Tavaly kaptam egy infarktust és a munkáltatóm elküldött táppénzre, addig amíg az eredményem, meg nem lett. Az eredmény megjött 15 kg -ot emelhetek. Ezt bevittem a munkáltatóhoz és azt mondták, hogy ha az üzemorvos úgy véli, hogy nem vagyok alkalmas a munkára, nem fizetnek végkielégítést és nem mondanak fel, hanem fizetetlen szabadságra küld amíg fel nem mondok. Ilyen létezik, vagy ez törvényes?

Hogyan kell értelmezni a MT.93 paragrafusában leírt, munkaszüneti napon történő dolgozásra vonatkozó óraelszámolást? "Figyelmen kívül kell hagyni" vagy munka esetében adott óraszámmal számolni. Olyan helyen dolgozom, ahol munkaszüneti napon is nyitva tartunk, ezért be vagyok osztva pl. Pünkösd hétfőre. A munkaadóm le akarja velem dolgoztatni, mert úgy gondolja ez nem számít bele a havi munkaórába. Így azt a 8 órát elosztotta a többi munkanapomra. Szerintem félreértette a "Figyelmen kívül kell hagyni" kifejezést úgy, hogy nem számít bele, azaz 0 óra a munkaszüneti napon való dolgozás. Helyén való így?

Nyugdíjas munkavállaló vagyok. A cégünknél CAFETERIA rendszer működik bruttó elven. Kérdéseim a következők: egyes meghatározott juttatások esetében ugyanazon 33,04% adófizetési kötelezettség áll fenn a cég esetében, mint a nem nyugdíjas munkavállaló esetén? Egyes meghatározott juttatások esetében ugyanazon 28% adófizetési kötelezettség áll fenn a cég esetében, mint a nem nyugdíjas munkavállaló esetén? A CAFETERIA szabályzat “silent” módon lehetőséget ad arra, hogy a munkáltató készpénzjuttatás formájában fizessen ki összeget. Ilyen esetben miként alakul nyugdíjas munkavállaló után munkáltató által befizetendő adó?

Hogyan vehetem ki az apasági szabadságot, ha 1 hónapban 10 napot dolgozom, ami 24 órás, a többi pihenőnap. Ha azokra a napokra veszem ki a szabadságot amikor dolgozom, mivel ugye 10 nap jár, a fizetésem negyedét se fogom megkapni, mert csak 8 órában számolják el, meg annyiban is vagyok bejelentve. Vagy pihenőnapokra is ki tudom venni az apasági szabadnapokat, amire fizet 8 órában a munkáltató? Tehát ha elsejétől kiveszem tizedikéig, akkor azt végig fizeti 8 órában?

Március 7-én felmondtam a munkahelyemen. Mikor kapom meg a bent maradt szabadságomat és a februári fizetésemet?

12 órában dolgozom, ez év januárban 192 órát dolgoztam le, 176 óra helyett, így lett 16 óra túlórám. Februárban voltam betegszabadságon 3 napot. Ennél a cégnél mindig 2 havonta fizetik ki a túlórát. Most márciusban azzal kellett szembe néznem, hogy 8 órát fizettek ki 16 helyett. Felhívtam a bérszámfejtési osztályt, miért vették el a 8 óra túlórám. A válasz az volt, mert februárban voltam betegszabin. A végén a bérszámfejtő már arról beszélt, hogy amit kifizettek 8 óra túlórát, azt sem kaphattam volna meg. Jogszerű részükről?

40+ diplomás férfi vagyok C2 leszázalékolással. A rokkantsági ellátás (jelen esetemben 65e Ft/hó) a rokkantság tényről fakadó jogos ellátás vagy egy rejtett "szociális segély". Minden írást mellőzve kérdezem ezt, mivel a felülvizsgálati papír 70%-ban a vagyoni és szociális helyzeteket térképezi fel, nem pedig a betegségemet. Ez azért érdekel (és gondolom mást is), mert az elmúlt évek infláció változásait a Rokkantsági ellátás nem követte és már nem fedezi a minimális életszínvonalat sem. Bár én nem tartom munkaképesnek magam, pláne, hogy egy munkahelyre 200 másik ember jelentkezik, akinek az önéletrajzában nincs az, hogy rokkant. Tegyük fel elmegyek dolgozni és fel is vesznek. A munkabér mellett alanyi (rokkantsági) jogon jár a rokkantsági ellátás vagy azt megszüntethetik? Akkor félév múlva, egy év múlva stb. Én nem az államot szeretném kihasználni plusz pénzért. Megpróbálok visszailleszkedni a munka világába, de ha elveszik az ellátást és közben kiderül, hogy nem bírom, vagy súlyosbodik az állapotom a munka miatt, akkor ott vagyok, hogy éhen halok, mert egyik jövedelmet sem kapom meg. Újra igényelni egy újabb leszázalékolást, nem csak tortúra, hanem hosszú idő. Addigra már rég hajléktalan leszek.

Leszázalékoltak és D minősítést kaptam, viszont nem állapítottak meg anyagi juttatást, így semmi jövedelmem nincs. Az lenne kérdésem, hogy kell-e fizetni magam után ebben az esetben TB járulékot?

Január 31-én szűnt meg a munkaviszonyom, tudomásom szerint az 5. munkanapon meg kellett volna kapnom a béremet és a papírjaimat, viszont ez még a mai nap folyamán sem érkezett meg. Írtam a BFKH Foglalkoztatás-felülegyeleti és Munkavédelmi főosztálynak, mire azt a választ kaptam, hogy hatáskör hiányában továbbítják a levelem, azóta sincs semmi válasz. Szeretném megkérdezni hogy ilyenkor mi a teendő?

Párom mélyépítő iparban dolgozik, 60 éves kőműves. 2023-ról maradt 22 nap szabadsága, de a cég nem akarja kifizetni neki, sőt egyik munkatársának sem, pedig minden évben kifizették. Mit tudunk tenni?

Felmondási időmet töltöm, végig dolgoztam, de az utolsó hétre Covidos lettem, betegállományban vagyok. Mi történik akkor, ha a közös megegyezésben kikötött utolsó munkanap után is, még beteg leszek?

2022 májusában üzemi balesetet szenvedtem. Rotátor köpeny szakadásom lett, melyet 2023 májusában n megműtöttek. Az egy év lejártát követően a Rehabilitációs Hatósági és Orvosszakértői Főosztály meghosszabbította az üzemi baleseti táppénz jogosultságot. Munkahelyemen a kollégák kaptak cafeteria juttatást, én sajnos nem. Az MTSZSZ-el kötött Kollektív Szerződés új elemeként munkahelyemen bevezetésre került a 13, havi jutalom, a kölcsönzött és saját állományú munkatársak részére egyaránt az alábbi szabályozással: A megállapodás szerint az a munkavállaló részesül a jutalomban, akinek munkaviszonya jogfolytonos, és nem áll felmondás alatt. A juttatás meghatározása az elszámolási naphoz (november 30) és az adott elszámolás évre (2023) van viszonyítva. Kérdésre, hogy én miért nem kaptam: azt a választ kaptam, hogy az kap 13. havi juttatást, akinek volt legalább 3 hónapot meghaladó aktív munkaviszonya. Az aktív munkaviszonyhoz köti a jogosultságot. Ezért álláspontjuk szerint én nem vagyok jogosult rá.

16 év folyamatos munkaviszony után, táppénzen sem voltam soha, most a munkáltatóm a 8 órás munkaidőmet 4 órára akarja csökkenteni. Megteheti-e?

kerdezz_felelek.html