Külföldön élek, hazajönnék lenne nyugdíjam?

1979-ben, Venezuelába jöttem (házasság miatt), még mindig itt vagyok. Otthon, a nyári időben dolgoztam a Vendéglátó Technikum töltése alatt, utána katonaság és a leszerelés után dolgoztam (ha jól emlékszem, 1979 Július-ig). Itt is meg kellett élnem, ergo, dolgoztam. Az itteni "nyugdíj hivatal" szerint, 314 hét van fizetve (nem hónapokkal/évekkel számolnak) és 208 hét (a munkaadó miatt) várja a befizetést. Mi történne, ha hazautazok? Lenne nyugdíjam? Ha nem, mit kellene tegyek? tovább..

  Nyugdíjamnál hogyan számítható be külföldi munkám?

  2012-ben kértem szolgálati idő adategyeztetést a Nyufig-tól. Ha jól emlékszem, abból kiderült, hogy 63 éves koromig kell dolgozom, hogy meglegyen a 40 éves munkaviszonyom, ami jogosulttá tesz a nők kedvezményes nyudijmegállapítására, ill. igénybe vételére. 2012-től külföldön (Nagy-Britanna) dolgozom teljes munkaidőben. Heti 40 óra,a mindenkori minimálbérrel bejelentve. Jelenlegi munkabérem 7,6£/ óra. Mivel betöltöttem a 60. évemet kérhetem, hogy csak heti 4 napot dolgozhassak. Ez heti 30-36 óra lenne. Érzem is magamon,hogy egyre fáradékonyabb vagyok, de ezt a 3 évet talán még kibírom valahogy. (Nem szeretnék már a 63. évem után is dolgozni!) Mit javasol? Kérjem-e 4 napos munkalehetőséget? Hogyan befolyásolja ez a szolgálati időmet?(Tudomásom szerint az Egyesült Királyságban ez a munkaidő még full time-nak minősül. Hogyan igazolja ezt az időszakot majd az itteni HM? tovább..

   Nyugdíjba vonuláskor mikor szüntessem meg közalkalmazotti jogviszonyomat?

   Február 20-án születtem, tehát jövőre a tanév második félévének kezdetén töltöm be a rám vonatkozó nyugdíj korhatárt. Kérdésem: mikor kell megszüntetnem a közalkalmazotti jogviszonyomat ? A korhatár betöltése után következik a ledolgozandó négy hónap, utána a "sétáló idő " , szabadság kiadása , vagy ez megegyezés tárgyát képezi, esetleg másképpen van a teljes öregségi nyugdíjkorhatárt betöltők esetében? Nem szeretnék hátrányos egyezséget kötni, ha tehetem, a nappali tagozaton végzett tanulmányaim beszámításához mostmár ragaszkodnék, hogyan kell ehhez eljárnom? tovább..

    Mikor éledhet fel az özvegyi nyugdíjam?

    1957 augusztusban születtem. 2004 januárban feleségem elhunyt. Két kiskorú gyermekemet egyedül neveltem és kaptam is az árvaellátást, addig amíg a gyerekek nappali tagozaton tanultak. Nem házasodtam újra és nem létesítettem élettársi kapcsolatot sem. Feléled-e az özvegyi nyugdíjam? tovább..

     Az iskolai évek hogyan számítanak bele a szolgálati időbe?

     1954-ben születtem, idén októberben mehetek nyugdíjba. Beszámíthat-e a szolgálati időbe az Építőipari Szakközépiskola által szervezett nyári "termelési gyakorlatok" kapcsán végzett munka, átlag 1 hónap? - Vagy a Szakközépiskola éveiből valamennyi idő, az iskolai év minden hetéből 1 napon fizikai munkát végeztünk és a terem gyakorlaton is kötelező volt részt venni. Az érettségi bizonyítvány képzési irányának megfelelően szakterületen műszaki rajzolóként és szakmunkásként is alkalmazható. 14 éves koromtól minden nyáron dolgoztam cégnél, ebből 2-őt fogadott el a nyugdíj intézet, ami a munkakönyvben is volt, előtte, amíg nem volt munkakönyvem, azt nem. Kérem a segítségét,mert az utolsó 5 évben nyugellátás előtti segélyen vagyok és szükség lenne a teljes szolgálati idő megállapítására. tovább..

      Feléledhet az özvegyi nyugdíjam?

      1954.04.07-én születtem. 1993. november 18-án a férjem elhunyt. Két kiskorú gyermekemet ezt követően egyedül neveltem és kaptam is árvaellátást, addig amíg a gyerekek nappali tagozaton tanultak. Én 2017.októberben nyugdíj korhatárt elértem. Tarthatok-e igényt az özvegyi nyugdíjat? tovább..

       Mikor menjek nyugdíjba idén vagy jövőre?

       Ez év december 25-én érem el a teljes nyugdíj jogosultságomat ( 45 év szolgálati időm lesz). Amennyiben én kezdeményezem a felmondást és csak Januárban adom be( ünnepek és szabadságok miatt), és a nyugdíjaztatásomat is csak Januárban kérvényezem, a nyugdíjszámításom már a 2018 évi nyugdíjszámítási adatok alapján fog történni? Melyik előnyösebb számomra, ha a 2017 évi vagy a 2018 évi valorizációs szorzóval számolják ki? Amennyiben én adom be a felmondásomat az 1 havi felmondási időt le kell dolgoznom? A felmondási idő is beleszámít a munkaviszonyba? A felmondási idő utolsó napját követő nappal indulhat a nyugdíjazás ? Ahhoz, hogy így történjen, mikor kell benyújtani az igényemet a nyugdíjaztatásomra? Amennyiben Január 25-e után még a felmondási időmet tölteném ( tehát 1 hónapot rádolgozok), úgy igényelhetem az 1 hónap után járó 0,5%-ot is ? tovább..

        Hogyan ismertethetem el 2. gyermekem után passzív Gyesemet?

        40 éves nyugdíjba vonulásom akadálya, hogy a passzív Gyesemet nem akarják elismerni. Már az első gyermekem születése alatt megszűnt a munkaviszonyom. Folyamatosan Gyesen voltam a második gyermekemmel annak kétéves koráig. Igazolni nem tudom. A fellebbezésemben egy büntetőjogi nyilatkozatot kértek tőlem a születési anyakönyvi kivonatukkal egyetemben, melyben nyilatkozom,hogy Gyesen voltam abban az időszakban. Előre jelezte az ügyintéző, hogy az osztályvezető megnézte a törvényt és én 1980-ban nem lehettem passzív gyesen második gyermekemmel, mivel akkor nem járt passzív Gyes második gyerekre. Én pedig azon voltam!Lekérték az adatokat az egészségbiztosítótól ám ők azt írták nincs adat. Most mitévő legyek? Mire hivatkozhatok a második fellebbezésemben? tovább..

         További cikkek
         Hogyan jár a felmentési idő, ha közalkalmazotti jogviszonyból MT hatálya alatt alkalmaznak?

         1955. születtem Romániában, ahol 1992-ig magyar-román tagozatú iskolájában tanítottam. 1992 óta Magyarországom élek ahol a munkáltatóm szerint nem... Teljes cikk

         Élettársi kapcsolat után hogyan járhat özvegyi nyugdíj?

         Édesapám (szül:1945.) 2012.11.24.-én elhunyt. Érdeklődni szeretnék ezzel kapcsolatban, hogy Édesanyám (szül: 1954.) jogosult-e özvegyi nyugdíjra?... Teljes cikk

         Nyugdíjba megyek, jár a jubileumi jutalom?

         40 éves munkaviszonyom lesz meg 2018 03 hóban, a közalkalmazotti jogviszonyom 2018.08 hóban. Jár-e a 40 éves jubileumi prémium, ha nem dolgozok 2018.08... Teljes cikk

         Mikortól lehetek öregségi nyugdíjas, ha korhatár előtti ellátásba részesülök?

         1955-ös születésű vagyok 2008 decembertől vagyok Textiles korkedvezményes ELLÁTÁSBA részesült "nyugdíjas". Mikortól lehetek rendes öregségi... Teljes cikk

         Tanárként dolgozhatok majd nyugdíj mellett?

         1954-es születésű közalkalmazott (tanár) férfi vagyok. Van-e alapja annak a hírnek (álhírnek), hogy 2018.01.01-től eltörlik vagy könnyítenek a... Teljes cikk