Megjelent: 3 hónapja

Hogyan téríthető vissza az adó külföldi szakmai gyakorlat után?

A lányom 6 hónapos szakmai gyakorlaton van Új-Zélandon. Ott adószám igénylés után a hetente kapott jövelelméből SZJA kerül levonásra. Itthon még volt magyarországi jövedelme is amiből SZJA-t és egyéb járulékokat is vontak, SZJA igazolást kapott. Az SZJA szerinti (tv. 1.sz.melléklet 4.11 pontja alapján a minimálbérig) adómentes lenne? Ez alapján a levont SZJA-t a minimálbér figyelembevételével vissza lehet igényelni? Esetleg a levont adó (ott sávos) és a magyarországi adó (ha itt adózott volna) küldönbözetét lehet csak visszaigényelni? Hogyan kell majd bavallani, hogy a törvényt betartsa?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az Szja tv. 1. számú mellékletének 4.12.1 b) alpontja valóban a minimálbér erejéig adómentes juttatásként határozza meg a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatásokat, azonban e szabály alkalmazhatóságának megállapításához a foglalkoztatás pontos körülményeit ismernünk kellene. A kérdésben ismertetett háttér alapján feltételezzük, hogy a szükséges feltételek - a munka a szakiskolai, vagy felsőoktatási képzés részeként, kötelezően teljesítendő szakmai gyakorlat - nem állnak fennt.

A külföldi jövedelem megfelelő kezelése Magyarországon feltételezhetően a következő.

Az Szja tv. értelmében magyar adóügyi illetőségűnek minősül minden magyar állampolgár. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magánszemély minden (beleértve a külföldi forrású) jövedelme Magyarországon adóköteles bevételnek minősül, kivéve, ha nemzetközi szerződés másképp rendelkezik. Mivel Magyarország és Új-Zéland között nincs hatályos kettős adóztatást kizáró egyezmény, az Ön lánya által külföldön szerzett munkabérét az éves magyar adóbevallásában is fel kell tüntetni.

Tekintettel arra, hogy ez egy tevékenység jellegű jövedelem, mely a külföldi jog hatálya alá tartozó szerződés alapján kerül kifizetésre, így a juttatás után nem merül fel magyar járulékkötelezettség. Ugyanakkor a jövedelmet szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli. Mivel az adó megfizetésére e külföldről származó jövedelem esetében a magánszemély kötelezett, az adó alapja a jövedelem 85%-a, melyen 2019. július 1-től 17,5%-os szociális hozzájárulási adót kell megállapítani. 2019. július 1-je előtt a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5% volt, míg adóalapként a jövedelem 84%-át lehetett figyelembe venni.

A személyi jövedelemadó alapja is csak a jövedelem 85%-a (2019. július 1-je előtt 84%-a). Különleges előírás az, hogy az Szja tv. a külföldön megfizetett adó 90%-át engedi a magyar adókötelezettségbe beszámítani. A nyomtatvány 17. sorában kell feltüntetni a kettős adóztatást kizáró egyezmény hiányában külföldön is adózott jövedelmet (annak 84-85%-át), míg a 42. sorban a külföldön megfizetett adó összegét (az adóév utolsó napján érvényes árfolyamon forintra váltva). Fontos tudni, hogy amennyiben a külföldön megfizetett adó 90%-a is magasabb, mint a Magyarországon keletkező adókötelezettség, a jövedelmet akkor is be kell vallani. Illetve ebben az esetben sem keletkezik visszaigényelhető adó; mivel az Szja tv. maximum a belföldi kötelezettség erejéig engedi csökkenteni a fizetendő adót.

A személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót is az adóévet követő év május 20-áig kell bevallani és befizetni.

Aki válaszol:

Adózással, könyveléssel kapcsolatos szakértő - PwC Magyarország

Ügyfeleink azért fordulnak hozzánk bizalommal, mert szakértőink széles körű tudása és nemzetközi háttere biztosíték arra, hogy a személyi jövedelemadó-kérdésektől a közvetett adókon keresztül az adóhatósági eljárásokkal kapcsolatos tanácsadásig minden adózással kapcsolatos ügyben támaszkodhatnak ránk.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr. Olajos- Kiss Rita és Dr. Ferencz Jácint válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Takács László válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A családi adókedvezmény terhelhető-e?

Érdeklődni szeretnék, hogy a gyermekadó kedvezmény terhelhető-e? Annak az összegéből vonhatnak tartozást? Vagy a bruttó béremből az adók és... Teljes cikk

Szolgálati járadék mellett mennyi a keresetkorlát?

Szolgálati járadék mellett dolgozom. Eddig aránylag könnyen figyelni tudtam a keresetkorlát betartására, de munkahelyet váltok. Az új munkahelyem egy... Teljes cikk

Milyen fokozatú BNO alapján adnak adókedvezményt?

Orvosi papíromon szerepel a pangásos szívelégtelenség, I5000 BNO kód, amely alapján adókedvezményben részesülhetnék. De! Az orvos nem akarja... Teljes cikk