Megjelent: 1 hónapja

Hogyan téríthető vissza az adó külföldi szakmai gyakorlat után?

A lányom 6 hónapos szakmai gyakorlaton van Új-Zélandon. Ott adószám igénylés után a hetente kapott jövelelméből SZJA kerül levonásra. Itthon még volt magyarországi jövedelme is amiből SZJA-t és egyéb járulékokat is vontak, SZJA igazolást kapott. Az SZJA szerinti (tv. 1.sz.melléklet 4.11 pontja alapján a minimálbérig) adómentes lenne? Ez alapján a levont SZJA-t a minimálbér figyelembevételével vissza lehet igényelni? Esetleg a levont adó (ott sávos) és a magyarországi adó (ha itt adózott volna) küldönbözetét lehet csak visszaigényelni? Hogyan kell majd bavallani, hogy a törvényt betartsa?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az Szja tv. 1. számú mellékletének 4.12.1 b) alpontja valóban a minimálbér erejéig adómentes juttatásként határozza meg a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatásokat, azonban e szabály alkalmazhatóságának megállapításához a foglalkoztatás pontos körülményeit ismernünk kellene. A kérdésben ismertetett háttér alapján feltételezzük, hogy a szükséges feltételek - a munka a szakiskolai, vagy felsőoktatási képzés részeként, kötelezően teljesítendő szakmai gyakorlat - nem állnak fennt.

A külföldi jövedelem megfelelő kezelése Magyarországon feltételezhetően a következő.

Az Szja tv. értelmében magyar adóügyi illetőségűnek minősül minden magyar állampolgár. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magánszemély minden (beleértve a külföldi forrású) jövedelme Magyarországon adóköteles bevételnek minősül, kivéve, ha nemzetközi szerződés másképp rendelkezik. Mivel Magyarország és Új-Zéland között nincs hatályos kettős adóztatást kizáró egyezmény, az Ön lánya által külföldön szerzett munkabérét az éves magyar adóbevallásában is fel kell tüntetni.

Tekintettel arra, hogy ez egy tevékenység jellegű jövedelem, mely a külföldi jog hatálya alá tartozó szerződés alapján kerül kifizetésre, így a juttatás után nem merül fel magyar járulékkötelezettség. Ugyanakkor a jövedelmet szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli. Mivel az adó megfizetésére e külföldről származó jövedelem esetében a magánszemély kötelezett, az adó alapja a jövedelem 85%-a, melyen 2019. július 1-től 17,5%-os szociális hozzájárulási adót kell megállapítani. 2019. július 1-je előtt a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5% volt, míg adóalapként a jövedelem 84%-át lehetett figyelembe venni.

A személyi jövedelemadó alapja is csak a jövedelem 85%-a (2019. július 1-je előtt 84%-a). Különleges előírás az, hogy az Szja tv. a külföldön megfizetett adó 90%-át engedi a magyar adókötelezettségbe beszámítani. A nyomtatvány 17. sorában kell feltüntetni a kettős adóztatást kizáró egyezmény hiányában külföldön is adózott jövedelmet (annak 84-85%-át), míg a 42. sorban a külföldön megfizetett adó összegét (az adóév utolsó napján érvényes árfolyamon forintra váltva). Fontos tudni, hogy amennyiben a külföldön megfizetett adó 90%-a is magasabb, mint a Magyarországon keletkező adókötelezettség, a jövedelmet akkor is be kell vallani. Illetve ebben az esetben sem keletkezik visszaigényelhető adó; mivel az Szja tv. maximum a belföldi kötelezettség erejéig engedi csökkenteni a fizetendő adót.

A személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót is az adóévet követő év május 20-áig kell bevallani és befizetni.

Aki válaszol:

Adózással, könyveléssel kapcsolatos szakértő - PwC Magyarország

Ügyfeleink azért fordulnak hozzánk bizalommal, mert szakértőink széles körű tudása és nemzetközi háttere biztosíték arra, hogy a személyi jövedelemadó-kérdésektől a közvetett adókon keresztül az adóhatósági eljárásokkal kapcsolatos tanácsadásig minden adózással kapcsolatos ügyben támaszkodhatnak ránk.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hogyan téríthető vissza az adó külföldi szakmai gyakorlat után?

A lányom 6 hónapos szakmai gyakorlaton van Új-Zélandon. Ott adószám igénylés után a hetente kapott jövelelméből SZJA kerül levonásra. Itthon még... Teljes cikk

A családi adókedvezmény terhelhető-e?

Érdeklődni szeretnék, hogy a gyermekadó kedvezmény terhelhető-e? Annak az összegéből vonhatnak tartozást? Vagy a bruttó béremből az adók és... Teljes cikk

Szolgálati járadék mellett mennyi a keresetkorlát?

Szolgálati járadék mellett dolgozom. Eddig aránylag könnyen figyelni tudtam a keresetkorlát betartására, de munkahelyet váltok. Az új munkahelyem egy... Teljes cikk