kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Hogyan téríthető vissza az adó külföldi szakmai gyakorlat után?

A lányom 6 hónapos szakmai gyakorlaton van Új-Zélandon. Ott adószám igénylés után a hetente kapott jövelelméből SZJA kerül levonásra. Itthon még volt magyarországi jövedelme is amiből SZJA-t és egyéb járulékokat is vontak, SZJA igazolást kapott. Az SZJA szerinti (tv. 1.sz.melléklet 4.11 pontja alapján a minimálbérig) adómentes lenne? Ez alapján a levont SZJA-t a minimálbér figyelembevételével vissza lehet igényelni? Esetleg a levont adó (ott sávos) és a magyarországi adó (ha itt adózott volna) küldönbözetét lehet csak visszaigényelni? Hogyan kell majd bavallani, hogy a törvényt betartsa?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Az Szja tv. 1. számú mellékletének 4.12.1 b) alpontja valóban a minimálbér erejéig adómentes juttatásként határozza meg a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatásokat, azonban e szabály alkalmazhatóságának megállapításához a foglalkoztatás pontos körülményeit ismernünk kellene. A kérdésben ismertetett háttér alapján feltételezzük, hogy a szükséges feltételek - a munka a szakiskolai, vagy felsőoktatási képzés részeként, kötelezően teljesítendő szakmai gyakorlat - nem állnak fennt.

A külföldi jövedelem megfelelő kezelése Magyarországon feltételezhetően a következő.

Az Szja tv. értelmében magyar adóügyi illetőségűnek minősül minden magyar állampolgár. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magánszemély minden (beleértve a külföldi forrású) jövedelme Magyarországon adóköteles bevételnek minősül, kivéve, ha nemzetközi szerződés másképp rendelkezik. Mivel Magyarország és Új-Zéland között nincs hatályos kettős adóztatást kizáró egyezmény, az Ön lánya által külföldön szerzett munkabérét az éves magyar adóbevallásában is fel kell tüntetni.

Tekintettel arra, hogy ez egy tevékenység jellegű jövedelem, mely a külföldi jog hatálya alá tartozó szerződés alapján kerül kifizetésre, így a juttatás után nem merül fel magyar járulékkötelezettség. Ugyanakkor a jövedelmet szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli. Mivel az adó megfizetésére e külföldről származó jövedelem esetében a magánszemély kötelezett, az adó alapja a jövedelem 85%-a, melyen 2019. július 1-től 17,5%-os szociális hozzájárulási adót kell megállapítani. 2019. július 1-je előtt a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5% volt, míg adóalapként a jövedelem 84%-át lehetett figyelembe venni.

A személyi jövedelemadó alapja is csak a jövedelem 85%-a (2019. július 1-je előtt 84%-a). Különleges előírás az, hogy az Szja tv. a külföldön megfizetett adó 90%-át engedi a magyar adókötelezettségbe beszámítani. A nyomtatvány 17. sorában kell feltüntetni a kettős adóztatást kizáró egyezmény hiányában külföldön is adózott jövedelmet (annak 84-85%-át), míg a 42. sorban a külföldön megfizetett adó összegét (az adóév utolsó napján érvényes árfolyamon forintra váltva). Fontos tudni, hogy amennyiben a külföldön megfizetett adó 90%-a is magasabb, mint a Magyarországon keletkező adókötelezettség, a jövedelmet akkor is be kell vallani. Illetve ebben az esetben sem keletkezik visszaigényelhető adó; mivel az Szja tv. maximum a belföldi kötelezettség erejéig engedi csökkenteni a fizetendő adót.

A személyi jövedelemadót és a szociális hozzájárulási adót is az adóévet követő év május 20-áig kell bevallani és befizetni.

Aki válaszol:

Adózással, könyveléssel kapcsolatos szakértő - PwC Magyarország Adózással, könyveléssel kapcsolatos szakértő - PwC Magyarország

Ügyfeleink azért fordulnak hozzánk bizalommal, mert szakértőink széles körű tudása és nemzetközi háttere biztosíték arra, hogy a személyi jövedelemadó-kérdésektől a közvetett adókon keresztül az adóhatósági eljárásokkal kapcsolatos tanácsadásig minden adózással kapcsolatos ügyben támaszkodhatnak ránk.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Fizessük-e a Katát vagy a rokkant nyugdíjra várjunk?

Párom Katás főállású (50000/hó) vállalkozóként tavaly január 01-től december 31-ig kimerítette az 1 éves táppénz keretét, azóta is kap az... Teljes cikk

Milyen járulékok és adók terheli a munkabéremet?

Ez év augusztus 01-től nők 40-el nyugdíjas vagyok! Az általános iskola ahol dolgoztam, visszhívott, így most heti 10 és fél órában tanítok! Az... Teljes cikk

Hogyan téríthető vissza az adó külföldi szakmai gyakorlat után?

A lányom 6 hónapos szakmai gyakorlaton van Új-Zélandon. Ott adószám igénylés után a hetente kapott jövelelméből SZJA kerül levonásra. Itthon még... Teljes cikk